Vineri, 29 martie 2024 - 7:58:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cat dai neamule, pe un laptop bun ?


27 ianuarie 2014

În ultima perioadă, preţurile laptopurilor a scăzut dramatic. Cu puţin efort, îţi poţi cumpăra un laptop cu numai 1.000 lei. Şi are performante care depăşesc foarte mult desktopurile pe care le aveţi încă acasă.

În general, laptopurile care se comercializează acum vin din start cu 2GB RAM, hard discuri măricele, de minim 150 GB, au wireless, bluetooth, cititor de carduri şi o grămadă de USB-uri. Pentru numai 1.000 lei, este super oferta! Însă au dezavantajul că display-ul este destul de mic, 11" - 12".

Pentru o diagonală mai mare, 15" - 19", trebuie să suplimentaţi bugetul până pe la 1.400 - 1.600 lei.
Trebuie menţionat că la acest preţ puteţi achiziţiona laptopuri bune numai pentru aplicaţii de tip office.

Dacă sunteţi pasionaţi de jocuri, bugetul alocat achiziţiei unui laptop creşte simţitor, laptopurile cu plăci video dedicate începând de la 2.400 lei.

Întrebarea care se pune este, câţi bani sunteţi pregătiţi să daţi pe un laptop şi ce doriţi să faceţi cu el?

Laptopurile au un mare avantaj faţă de sistemele desktop: sunt gândite, realizate şi asamblate cu componente mult mai calitative decât un sistem desktop, toate componentele se îmbină perfect între ele şi nu prea există incompatibilităţi între diferitele lor module.

Însă, când cumpăraţi un laptop cu doar 1.000 lei, gândiţi-vă că este evident faptul că la acest preţ, există şi unele inconveniente. Cea mai firavă componentă a acestor laptopuri este tastatura, care este de foarte slabă calitate. Nici modulele wireless şi bluetooth nu stau mai bine. Iar hard discul, în ciuda capacităţii mari, este cel mai prost model care există. Se învârte cu doar 4.000 de rotaţii pe minut, oferind timpi de acces extrem de mari. Un astfel de laptop, în ciuda dotării cu minim 2 GB RAM şi a unei capacităţi mari de stocare, se va mişca foarte greu, chiar şi în aplicaţiile de tip office. De foarte multe ori, cu toate că sunt sisteme noi, sunt net inferioare calitativ desktopurilor vechi pe care le aveţi acasă.

Laptopurile miniaturale (dimensiunea display-ului până în 15") cu performanţe foarte bune, costa în jur de 1.800 lei. Vă recomand gama Thinkpad de la IBM (ca cel din poză) sau Inspiron de la Dell.

Însă, dacă sunteţi gammer, veţi încerca să cumpăraţi un laptop cu placa video dedicată. Foarte mare atenţie! Laptopurile cu placa video dedicată se încălzesc foarte tare. În primul an de exploatare nu veţi avea probleme majore cu un astfel de laptop, dar după primul an, riscurile de a-l distruge sunt extrem de mari. Datorită exploatării, în timp, cooler-ul acestuia se va încărca cu foarte mult praf, blocând aerisirea corectă a cipului video dedicat. Rezultatul, îl veţi resimţii după aprox. 1 an şi jumătate de utilizare: laptopul se va încinge din ce în ce mai tare, până nu va mai porni.

Când laptopul dvs. nu va mai porni, are o defecţiune majoră, care nu se poate remedia decât într-un service specializat. Va fi nevoie de "reballing", operaţie destul de scumpă (costa în jur de 100 Euro) şi nu se poate efectua decât într-un service specializat. Reballing-ul înseamnă că cipul grafic va fi dezlipit de pe placa de bază a laptopului, i se vor reface toate biluţele de cositor de pe spate şi va fi re-lipit pe placa de bază. În foarte multe situaţii, este necesar să se efectueze această operaţie şi pentru memoriile video.

Recomandarea mea este să vă cumpăraţi un laptop de minim 1.800 lei pentru aplicaţii de tip office, iar dacă sunteţi gammer împătimit, alegeţi un sistem desktop, care vă oferă performante şi durabilitate net superioare unui laptop.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro