Joi, 28 martie 2024 - 7:16:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


În top 10 hackeri specializaţi în criminalitate cibernetică sunt şi trei români


26 martie 2014

Directorul adjunct al Centrului de Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), Gabriel Mazilu, a precizat marţi, în cadrul conferinţei internaţionale "Mediafax Talks about Digital Europe", că trei din cei mai buni 10 utilizatori ai celui mai important şi apreciat forum de criminalitate cibernetică sunt români.

"România are deja la activ cel puţin trei botnets (calculatoare controlate de hackeri, care trimit mesaje de tip spam fără ştirea utilizatorilor acestora - n.r.) de concepţie proprie, naţională. Hackerii români sunt foarte imaginativi şi foarte ingenioşi şi au o adaptibilitate singulară pe piaţă. Cu caracter de noutate, există forumuri de hackeri în lume care au diverse reputaţii. În cel mai apreciat şi cel mai important forum de criminalitate cibernetică, în top 10 utilizatori sunt trei români, adică în primii 10 din lume trei sunt români. Nu sunt porecle, îi ştim, sunt cetăţeni români. Este prematur să le divulgăm numele de utilizator", a declarat Gabriel Mazilu.

Acesta a subliniat că din perspectiva cazurilor investigate în România în intervalul 2011-2013, atacurile cibernetice au vizat în principal sistemele bancare sau pieţele comerciale digitale. În opinia lui Mazilu, după spionajul cibernetic, criminalitatea cibernetică a avut un impact major în ceea ce priveşte securităţii naţionale a ţării noastre.

"Cu predilecţie au fost vizate victime din Statele Unite şi Marea Britanie. Numărul de infractori din respectivele reţele a variat de la 117, în cazul grupării Costea, până la un număr foarte mic, cum ar fi gruparea Păunescu, care a avut şapte cetăţeni români arestaţi, foşti hackeri, care au înţeles „utilitatea” în constituirea de servicii pe care le închiriau unor reţele de crimă organizată din Rusia sau Ucraina, ţări ex-sovietice în general, care au produs un impact de aproximativ un sfert de miliard de dolari", a explicat acesta.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro