Joi, 18 aprilie 2024 - 9:41:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un iceberg imens s-a desprins de calota glaciară şi pluteşte în Oceanul Antarctic


23 aprilie 2014

Un iceberg masiv, cu o suprafaţă de două ori mai mare decât oraşul Atlanta, s-a desprins de calota glaciară şi pluteşte în derivă în Oceanul Antarctic.
Insula de gheaţă, botezată iceberg B31, are o suprafaţă de 410 km pătraţi şi poate avea o grosime de peste 1000 de metri, sunt de părere oamenii de ştiinţă de la NASA.

Icebergul s-a rupt de gheţarul Pine Island în noiembrie anul trecut. Potrivit specialiştilor, fisura a fost prima de aceste proporţii observată după 2011. De atunci, B31 a coborât din Golful Pine Island în Marea Amundsen, pe malul stâng al continentului.

Odată cu înaintarea icebergului în larg, oamenii de ştiinţă se tem că va fi foarte dificil să-i monitorizeze deplasarea pe timpul lungilor săptămâni de iarnă polară, fapt ce va îngreuna traficul naval din regiune.

De asemenea, specialiştii de la NASA avertizează că blocul de gheaţă plutitor nu se va topi prea curând.
"Un iceberg de asemenea proporţii ar putea rezista mai bine de un an", completează Robert Marsh, cercetător în cadrul Universităţii din Southampton.

Cel mai mare iceberg cunoscut vreodată a fost botezat B15 şi avea aproape 7000 de km pătraţi, cam cât suprafaţa totală a insulei Jamaica. El s-a desprins din gheţarul  Ross Ice Shelf în martie 2000. Ulterior, el s-a rupt în mai multe fragmente, dar există şi acum bucăţi rămase din el, care plutesc în continuare în Antarctica.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro