Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:46:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O poveste de dragoste, Lindenfeld la Ploieşti Shopping City


19 iunie 2014

O poveste de dragoste, Lindenfeld este cel mai recent film al regizorului Radu Gabrea (Dincolo de nisipuri, Noro, Cocoşul decapitat, Călătoria lui Gruber, Mănuşi roşii) şi va avea premiera în cinematografe pe 20 iunie.

Din distribuţie fac parte Victor Rebengiuc, Victoria Cociaş, Mircea Diaconu, Ion Caramitru, alături de mulţi alţi actori îndrăgiţi de public.

În Frankfurt-ul anului 2005, Ulrich (Ully) Winkler, preşedintele unei mari companii (personaj principal interpretat de Victor Rebengiuc, aflat la prima colaborare cu Radu Gabrea), vede la televizor un reportaj despre un fost sat german din Banat. Acesta este Lindenfeld, în care Ully se născuse şi trăise până în 1945.

În prezentul acţiunii, la şase decenii după ce a fugit în Germania şi a început să facă avere, străduindu-se să-şi şteargă din memorie legăturile sale cu Roma^nia, Ully este puternic marcat de imaginile văzute, aşa că decide împreună cu Boris, vechiul său servitor şi prieten credincios, să plece în secret la Lindenfeld. Acolo o regăseşte pe Helga, iubita sa din cruda tinereţe (interpretată la maturitate de Victoria Cociaş).

Ceea ce urmează este o poveste dulce-amară, plină de nostalgie, candoare şi momente tragicomice.

O poveste de dragoste, Lindenfeld

Întrebat cum a descoperit povestea filmului, Radu Gabrea spune: “Eu am citit cartea lui I.T. Morar şi mi-a plăcut foarte mult povestea, sâmburele ei. Prima versiune de scenariu a fost făcută de Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu, amândoi scriitori. Acea versiune avea pentru mine, din punct de vedere cinematografic, o problemă. Fiind o poveste de mare amploare, cu 10-12 personaje, ca să funcţioneze, ar fi trebuit să am 12 actori de talia lui Diaconu. Nu se putea realiza aşa. Atunci am fost nevoit să reinventez o restructurare a poveştii - aici fiind aportul scenaristului Adrian Lustig - şi ea sună cam aşa: plecând de la acest sat ruinat din Banat, băiatul bogătaşului vrea să-i facă tatălui său un sat nou, ca să-i dea un cadou de ziua lui”.

“M-a interesat decorul fabulos al acestor ruine”, continuă Gabrea. “Cum să folosesc aceste ruine şi cum să comprim această largă poveste care se baza pe efecte multe, comice, generale, construcţiile şi arhitectura. Cum să construiesc, pornind de aici, o poveste foarte emoţională. Şi cred că emoţionalul reiese din istoria acestui sat părăsit, care are pentru cineva, pentru o persoană, o semnificaţie extraordinară ce îi poate mişca destinul şi viaţa personală.”

Prima care a mers şi a văzut satul Lindenfeld a fost actriţa Victoria Cociaş. “Mai târziu am ajuns şi eu pe urmele ei şi mi-am dat seama că este un loc fabulos. Trebuia filmat acolo”, spune regizorul. “Victor Rebengiuc a fost extraordinar, pentru că l-am cărat prin toate coclaurile, pe toţi munţii... A fost greu... Am mers cu tractorul... o nebunie! Am reuşit şi datorită lui. A fost un mare domn.”

Pentru O poveste de dragoste, Lindenfeld, regizorul a adus foarte mulţi actori de pe scena teatrului. Radu Gabrea spune că o mare parte din rolurile secundare au fost jucate de tineri actori de la Timişoara. “Pe <<Helga tânără>>, (personajul principal interpretat mai târziu de Victoria Cociaş – n.red.), am găsit-o căutând printre copiii de la Timişoara. Am văzut pozele şi am zis că ea trebuie să joace. Când am ajuns aici mi-am dat seama ce şansă am avut, nu numai pentru că seamănă cu Victoria Cociaş, ci şi pentru că are o candoare şi o prospeţime incredibilă. Se numeşte Ioana Bugarin, face teatru, dar e încă elevă. Are 16 sau 17 ani. Cred că va juca şi în filmul meu următor…”

Pe lângă distribuţie, O poveste de dragoste, Lindenfeld are şi o coloana sonoră excepţională. Este vorba de compozitorul german din secolul al XVII-lea, Johann Pachelbel (unul dintre profesorii lui Johann Sebastian Bach) şi al său celebru Canon în D Major, piesă care în film apare în mai multe interpretări, cântată la mai multe instrumente.

 

Ploieştenii sunt aşteptati la premiera de gală a filmului care va avea loc vineri, 20 iunie, ora 19.00 la Cinema City Ploieşti, în Ploieşti Shopping City, în prezenţa regizorului Radu Gabrea şi a echipei filmului.

În Ploieşti, filmul va rula în prima săptămână (20-26 iunie) la Cinema City.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro