Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:55:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Big Brother cu berze. Cât costă să adopţi un cuib


24 iunie 2014

V-aţi întrebat vreodată  ce se petrece în cuibul unei berze?  Pasionaţi de viaţa animalelor şi a păsărilor sălbatice,  câţiva români au pus pe picioare un proiect prin care utilizatorii de Internet pot vedea, în direct, în orice moment al zilei, ce se întâmplă într-un cuib cu berze.

Experienţa virtuală este unică şi depăşeşte cu mult orice emisiune difuzată la televizor. În plus, viaţa din cuib este un adevărat exemplu de comportament de familie. Momente precum cel al ieşirii puilor din ouă, al hrănirii, îngrijirii şi al unei vegheri permanente de către cele două berze, toate sunt redate în continuu de către camera video.

În prezent,  există două camere, montate la două cuiburi de barză albă, ambele aflate în localităţi din judeţul Timiş.

Cristian  Ilea, fondatorul Wildlife Romania, vrea însă să extindă proiectul şi la alte cuiburi şi chiar specii de mamifere a căror viaţă să poată fi văzută în direct.  Dar cum costurile sunt unele ridicate, proiectul de extindere rămâne momentan doar la stadiul de plan.

Preţul aparaturii, între 2.000 şi 10.000 de euro

 

Cristian  Ilea a explicat pentru Yahoo! News că sumele necesare pentru dotarea fiecărui cuib variază în funcţie de complexitatea sistemului instalat şi specificul fiecărui loc în care este amplasat cuibul.  Numai preţul aparaturii necesare variază între 2.000 euro şi 10.000 euro.

“Aceste costuri cuprind sistemul de alimentare, format din panouri solare şi acumulatori, transmisia semnalului de la cameră la infrastructura de Internet, cu antene speciale, camera şi manopera. Cu cât sistemul necesită mai multe antene intermediare cu atât mai mult costurile cresc”,  după cum a afirmat fondatorul Wildlife Romania.

Peste toate acestea, se adaugă costul de streaming, care este de aproximativ 1euro pe lună, de fiecare vizitator, şi costurile pentru mentenanţă.

Companiile, invitate să “adopte un cuib”

 

În aceste condiţii, ca să-şi dezvolte proiectul, Cristian  Ilea a lansat secţiunea “Adoptă un cuib”, prin care se adresează în special companiilor. 

Adopţia unui cuib presupune donarea unei sume de bani pentru cumpărarea şi instalarea camerei de luat vederi.  În schimb, compania respectivă primeşte publicitate pe wildliferomania, site-ul proiectului.  În plus, poate folosi imaginile live din cuib, pe propriul site.

Potrivit lui Ilea, o companie care vrea să adopte un cuib trebuie să plătească între 2.000 şi 10.000 de euro .

“Cu cât dificultatea de a amplasa camera este mai mare şi preţurile cresc, dar şi speciile sunt mai spectaculoase, precum păsări răpitoare, mamifere, etc. Urmează ca în viitorul apropiat să afişăm pe site speciile avute în vizor şi costurile pentru adoptarea fiecăreia în parte”, a precizat fondatorul proiectului.

El a adăugat că detalii şi costul exact sunt negociate ulterior, în funcţiile de pretenţiile fiecărei companii în parte.

“Speciile nu sunt toate la fel. Aşadar, variabilele sunt nenumărate. Se poate întampla ca cei 10.000 de euro să se dubleze dacă amplasamentul este complicat şi necesită foarte multe antene intermediare şi camere foarte sofisticate. În principal, i se oferă publicitate şi playerul pe site-ul propriu plus alte facilităţi de folosire a playerului. Dar şi acestea sunt variabile care ţin de fiecare situaţie în parte”,  a mai spus Ilea.

Compania ar urma astfel să primească publicitate pe site timp de doi sau trei ani,cu posibilitatea de prelungire, dar cu menţiunea că după această perioadă  se reevaluează starea echipamentului şi se refinanţează, dacă este nevoie, înlocuirea sau modernizarea acestuia.

Ideea proiectului

 

Deşi proiectul Wildlife Romania este abia la început, în faza de proiect pilot, Cristian Ilea a avut această idee încă din 2008, când a urmat o specializare pentru filmarea animalelor sălbatice, în Africa de Sud.

“A fost un curs organizat cu sprijinul Animal Planet şi NHU Africa. Aici am avut ocazia să mă întâlnesc cu diverşi producători şi realizatori de producţii video cu şi despre viaţa sălbatică. Atunci, transmisiile live din cuiburi şi vizuini erau la început, dar am avut şansa să aprofundez subiectul împreună cu unul dintre cei mai renumiţi producători în acest domeniu. Implementarea unui astfel de proiect în România a devenit firească dupa o astfel de experienţă”, a povestit iniţiatorul proiectului. 

Cinci ani mai târziu, în 2013, a fost instalată prima cameră, la cuibul de barză de pe Şcoala din Carani, din judeţul Timiş.

După un an de teste, cercetare şi încercări tehnice, anul acesta, echipa care a lucrat la proiect a lansat, oficial, secţiunea LIVE a portalului.

“Fiecare cuib este un caz special şi necesită un sistem special de prindere. Împreună cu Dorin Stroe, responsabilul cu sistemele ingenioase de la Wildlife Romania, am reuşit să găsim soluţiile optime pentru fiecare cuib. Mai apoi Alin Ghiţă, responsabilul cu reţelele la WR, configurează conexiunile la Internet. În final, cu ajutorul lui Lucian Ciorba de la o companie de soluţii de transmisie, oferim publicului larg imaginile live.  Principalul gând pe care îl avem atunci când proiectăm un astfel de dispozitiv este interacţiune minimă cu animalele şi accesul la aparatură astfel încât să nu deranjăm ‘vedetele’ ”, a explicat Cristian Ilea.

Cum funcţionează sistemul

 

În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, Ilea a spus că semnalul de la cameră este transmis prin intermediul unor antene speciale până la o sursa de Internet. De acolo, imaginile sunt preluate de un server de streaming şi mai apoi, prin intermediul unui player, redate pe  site-ul proiectului.

Creat ca o “combinaţie între divertisment şi cunoaştere”, fondatorul proiectului vrea să îl extindă şi la alte specii, montând cât mai multe camere.

“Este o nouă abordare, pentru România, a observării animalelor sălbatice. Cred că este o combinaţie optimă între divertisment şi cunoaştere. Comportamentul unui animal sălbatic poate fi observat cu adevărat doar în mediul lui natural, nu la gradina zoologică”, a adăugat Ilea. 

Cuiburile pot fi văzute AICI.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro