Vineri, 19 aprilie 2024 - 11:59:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sistemul de camuflare optică te face invizibil!


29 septembrie 2014

Sistemul de camuflare optică realizat de specialiştii de la Universitatea din Rochester, statul american New York, permite ascunderea unui obiect, în timp ce restul obiectelor din jurul acestuia sunt vizibile, iar imaginea lor nu este deformată.

"Mulţi oameni au lucrat ani de zile la diferite aspecte ale camuflării optice", a declarat John Howell, profesor de fizică la Universitatea din Rochester, potrivit Mediafax.

Sistemul de camuflare, intitulat "Rochester Cloak", seamănă mai degrabă cu echipamentele din cabinetul unui medic oftalmolog. Astfel, atunci când un obiect este plasat în spatele lentilelor, acesta dispare.

Alte metode de camuflare optică anterioare erau complicate, scumpe şi nu puteau ascunde obiecte tridimensionale când acestea erau privite din unghiuri diferite, au explicat cercetătorii.

"Din ce ştim noi, acesta este primul sistem de camuflare optică care este capabil să ascundă vederii un obiect tridimensional, din orice direcţie ar fi privit acesta", a declarat Joseph Choi, un student care a participat la crearea sistemului la Universitatea din Rochester, instituţie renumită pentru cercetările sale în domeniul opticii.

În testele pe care le-au efectuat, cercetătorii au reuşit să facă invizibile o palmă umană, un chip şi o riglă, fiecare dintre acestea devenind "invizibile", în timp ce obiectele din spatele lor erau vizbile.

Implicaţiile descoperirii sunt nelimitate, potrivit cercetătorilor. "Cred că sistemul ar putea fi folosit pentru ascunderea unei remorci a unui camion, astfel încât şoferul să poată vedea exact ce este în spatele său. Poate fi folosit în operaţiile chirurgicale, în armată, în designul interior, în artă", a mai spus Choi.

Sistemul optic al cercetătorilor americani nu produce nicio distorsiune a imaginii obiectelor aflate în planul al doilea faţă de obiectul camuflat.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro