Marţi, 23 aprilie 2024 - 7:06:19
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O nouă copie a celebrei Magna Carta, descoperită după 800 de ani


21 februarie 2015

Un consiliu local din Marea Britanie a făcut cea mai mare descoperire a ultimilor ani, după ce a găsit o ediţie a celebrului document istoric Magna Carta.

Aceasta datează din perioada anului 1300, când în Marea Britanie s-a instituit domnia statului de drept, iar documentul ratifică acest lucru şi a fost împărţit în toate regiunile Angliei. Din păcate, multe copii ale acestui document important au fost pierdute în timp, iar oraşul Sanswich este printre norocoasele care deţin acest document valoros.

„Este o descoperire fantastică şi apare în săptămâna în care patru alte versiuni cunoscute ale documentului au fost expuse în Parlamentul britanic.Aceasta este o veste fantastică pentru Sandwich, care ajunge astfel pe lista scurtă de oraşe şi instituţii care deţin o ediţie din 1300 a Magna Carta”, a declarat profesorul Nicholas Vincent de la University of East Anglia, care a autentificat documentul istoric.

În prezent, la nivel mondial, există doar 24 de exemplare cunoscute ale documentului istoric. Profesorul Vincent, care este un expert în istorie medievală, a declarat că exemplarul Magna Carta de la Sandwich ar putea valora până la 10 milioane de lire sterline, adică 13,4 milioane de euro. Aceasta ar fi valoarea maximă, documentul fiind afectat, de-a lungul timpului, de intemperii şi condiţii improprii de păstrare.

Acelaşi specialist este foarte încrezător că vor fi găsite pe viitor mai multe exemplare, informează The Guardian.

Un arhivar din Maidstone este cel care a făcut descoperirea, cu puţin timp înainte de aniversarea a 800 de ani de la emiterea documentului de către regele John of England.

Micuţul oraş Sandwich nu doreşte să vândă documentul, ci intenţionează să îl folosească în scopuri turistice.

Cele patru prime ediţii cunoscute ale Magna Carta, datând din 1215, sunt una de la catedrala Salisbury, una de la catedrala Lincoln, iar alte două păstrate la British Library, iar documentul evaluat la 13,4 milioane de euro a fost emis de regele Edward I în anul 1300 şi este versiunea finală a Magna Carta. O parte dintre clauzele menţionate în acest document sunt încă în vigoare. Acestea se referă la apărarea bisericii, protejarea municipalităţii londoneze şi dreptul la un proces cu juraţi.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro