Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:29:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un tablou de Gaugain, vândut pentru o sumă record


26 februarie 2015

Un tablou realizat de către binecunoscutul artist francez Paul Gaugain intră în istorie, după ce a fost a devenit cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată.

Pictura care înfăţişează două femei tahitiene şi care se numeşte „Nafea Faa Ipoipo” (Când te vei căsători) a fost pictată în anul 1892 şi se cunoştea că aparţinea unui colecţionar elveţian, Rudolf Sraechelin, din Basel.

În ultimii 50 de ani, iubitorii de artă au putut vedea lucrarea în original la Kunstmuseum Basel din Elveţia, dar de acum înainte vor trebui să meargă mii de kilometri pentru a o revedea.

Deşi nu s-a confirmat oficial, se pare că un muzeu din micuţul stat Qatar s-a îmbogăţit cu valorosul tablou, pe care a dat 197 de milioane de lire sterline. Acelaşi stat a mai plătit pentru o lucrare de-a lui Paul Cezanne 158 de milioane de lire sterline, stabilind şi atunci cel mai mare preţ plătit pentru o pictură.

Fostul proprietar, Rudolph Staechlin a confirmat vânzarea, dar nu a spus cui i-a dat-o.

„Nu neg şi nu confirm vânzarea”, a pus pentru NYT, atunci când a fost întrebat dacă muzeul din Qatar şi-a îmbogăţit colecţia de picturi extrem de scumpe.

Pictura lui Gaugain este una dintre cele mai admirate opere a perioadei post-impresioniste. Autorul ei a locuit în Tahiti, unde a fost fascinat de frumuzeţea femeilor de acolo, aşa că s-a născut firesc tabloul „Nafea Faa Ipoipo”, în care două fete tahitiene se află pe pământ polinezian.

Pentru încă o lună, iubitorii de artă mai au ocazia să o vadă la o expoziţie din Basel dedicată lui Gugain, la Beyeler Foundation, iar apoi colecţia va călători la Muzeul Reina Sofía din Madrid şi la Phillips Collection din Washington. Cumpărătorul îşi va lua lucrarea abia anul viitor.

În 2011, lucrarea lui Cezanne, „Jucătorii de cărţi”, a fost vândută cu 250 de milioane de dolari şi reprezenta la acea dată cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o singură operă de artă la o licitaţie şi dublu faţă de cât se plătise vreodată la un asemenea eveniment.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro