Vineri, 19 aprilie 2024 - 4:11:06
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


”Caniculă” în Antarctica. Cea mai caldă zi pe cel mai friguros continent


30 martie 2015



Antarctica este cel mai rece continent de pe Pământ, însă în urmă cu câteva zile, o staţie meteorologică argentiniană a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie pentru această regiune: 17,5 grade Celsius.

Datele sunt încă verficate de Organizaţia Mondială de Meteorologie, iar dacă vor fi confirmate se va stabili un nou record pentru întreaga Antarctică.

Staţia Esperanza a raportat temperatura neobişnuit de ridicată la o zi după ce o altă bază argentiniană, Marambio, aflată tot în Antarctica, a transmis citiri similare. Interesant este că temperaturile-record nu au fost înregistrate în miezul verii, ci la începutul toamnei din Emisfera Sudică.

Staţia meteorologică Esperanza monitorizează temperaturile în Antarctica din 1945. Până la omologarea noului record, cea mai călduroasă zi pe acest continent, a fost, potrvit Organizaţiei Mondiale de Meteorologie, 5 ianuarie 1974, când au fost înregistrate 15 grade celsius de către staţia Vanda.

Cu toate că Esperanza se află pe continent, autoritatea mondială în meteorologie nu se grăbeşte să omologheze recordul deoarece staţia se află în afara Cercului Antarctic.

Peninsula Antarctică se încălzeşte într-un ritm susţinut, numeroşi gheţari micşorându-se foarte mult în ultimele decenii, iar temperaturiile medii cresc de două ori mai repede decât media globală.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro