Joi, 25 aprilie 2024 - 1:16:11
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O altă deltă a Dunării, lângă Călăraşi


27 august 2015

Ca să ai parte de o duminică plăcută, ori pur şi simplu să te răsfeţi într-o după amiază liberă, nu trebuie nici să intri în aglomeraţia de pe Valea Prahovei şi nici să plăteşti taxa de pod spre litoral.
La doi paşi de Călăraşi există o lume mirifică, cu locuri cum poţi găsi doar în Delta Dunării. Ai nevoie doar de o barcă cu motor şi chef de ducă…

Dunărea a creat aproape de Călăraşi o adevărată minideltă, un ecosistem care ascunde peisaje de o frumuseţe ce-ţi taie respiraţia. O plimbare cu barca pe canalele străjuite de o vegetaţie luxuriantă în care se ascund zeci de specii de păsări face mai mult decât orice medicaţie antistres.

Dacă nu e prohibiţie, pescarii trebuie să-şi ia sculele la ei. Nu trebuie să dai dovadă de prea multă răbdare pentru a te lăuda cu o captură serioasă. Se prinde somn, şalău, avat, caras şi crap. Pescarii pot sta cu ochii pe plută toată ziua dar nici amatorii de drumeţii cu barca nu se vor plictisi pe Dunărea de lângă Călăraşi. Există mai multe rute şi puncte de interes.

Dacă ai o zi întreagă la dispoziţie, îţi propunem un itinerariu de aproximativ 50 de km, dus-întors, în urma căruia îţi vei umple sufletul şi cardul din aparatul de fotografiat cu amintiri superbe.
Laşi municipiul Călăraşi în urmă, navigând pe braţul Borcea, şi te îndrepţi spre Silistra, o apuci stânga pe canalul Jianu, intri pe Dunărea veche, admiri peisajul, îţi umpli plămânii cu mireasma ca de tămâie a viţei de vie sălbatică, poţi face şi un popas. Pe faţa nordică a insulei Păcuiul lui Soare, ai întâlnire cu istoria.

O cetate misterioasă îşi ascunde pereţii fortificaţi în apele Dunării, în funcţie de nivelul apei măsurându-se şi norocul privitorului. Oricum, rămân destule vestigii de admirat şi pe insula cu vegetaţie bogată. Unii istorici spun că am avea de a face aici cu o cetate bizantină, „Vicina”. Edificiul a fost construit pe la sfârşitul anilor 900, cunoscut la început cu destinaţie militară apoi ca centru comercial. Acum cetatea de la Păcuiul lui Soare este doar o destinaţie turistică pentru cunoscătorii aleşi.

O altă rută, mai scurtă, dar nu lipistă de tentaţii este pe Dunărea navigabilă. Imediat după ce părăseşti bătrânul braţ Borcea, faci dreapta şi după vreo 4 km faci popas, pe malul stâng, pe ostrovul „Pisica” ori Trămşani, tot aia e. Aici este un adevărat paradis verde, cu păduri împodobite cu liane şi viţă de vie sălbatică. Speciile de păsări aflate pe cale de dispariţie, care populează insula, au făcut ca zona să fie declarată arie protejată. După popasul de pe „Pisica”, la aproximativ 8 km în aval, pe dreapta, găseşti cetatea „Păcuiul lui Soare”, despre care am povestit adineaori.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro