Joi, 25 aprilie 2024 - 8:39:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un artist plastic român refuză să expună la Oslo


1 ianuarie 2016

Artistul plastic român Paul Hitter a fost invitat de Muzeul Naţional din Oslo să-şi expună lucrările în Norvegia, dar acesta a refuzat din solidaritate cu familia Bodnariu şi din cauza "răpirii de către autorităţi a unor copii creştini şi punerea lor sub controlul statului" norvegian. Site-ul ActiveNews redă integral răspunsul artistului român la invitaţia Muzeului Naţional din Oslo:

"Sunt onorat de invitaţia  Asociaţiei Culturale Metropolis, împreună cu Muzeul Naţional din Oslo care, beneficiind de fonduri europene generoase, doresc să particip alături  de Raportoru şi Daniel Pirici la expoziţia  Promovarea diversităţii prin cultură şi artă în cadrul moştenirii culturale europene, între 25 Februarie şi 28 August 2016.

În lumina recentelor întâmplări din Norvegia, care s-au soldat cu răpirea de către autorităţi a unor copii creştini şi punerea lor sub controlul statului, din spirit de solidaritate faţă de familia Bodnariu am decis să declin participarea mea în cadrul expoziţiei. Mai mult decât atât, cred cu tărie că prezenţa mea cât şi a lucrărilor mele pe teritoriul Norvegiei nu poate fi oportună, şi, judecând după modul în care statul norvegian a reacţionat cu familia română, întrevăd posibilitatea ca lucrările mele să fie confiscate în maniera în care copiii familiei Bodnariu au fost îndepărtaţi de la părinţi invocându-se motive de creştinism radical.

Având în vedere că familia Bodnariu nu este prima familie care trăieşte o astfel de experienţă, privind prin prisma artei mele, nu îmi pot decât exprima teama că atât eu cât şi lucrările mele să avem de suferit, cunoscându-se temele şi stilul pe care eu îl abordez. 

Generozitatea organizaţiilor mai sus menţionate, oglindită semi-fracţionar din generozitatea UE, poate reprezenta pentru mulţi o rampă de lansare atât material cât şi profesional, însă, ca şi artist independent, nu pot să fiu decât măgulit dar să refuz aceasta invitaţie, rămânând ataşat valorilor mele morale şi artistice. 

Cu siguranţă, la vârsta mea, a expune într-un muzeu european poate reprezenta o tentaţie pentru mulţi, însă, într-o tară unde conaţionalilor mei li se petrec nedreptăţi eu nu pot expune şi nu mă pot simţi în siguranţă. Ne vom ruga pentru liniştea şi reîntregirea familiei Bodnariu, cât şi pentru recunoaşterea şi respectarea valorilor şi tradiţiilor creştine la nivel global."


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro