Vineri, 19 aprilie 2024 - 9:57:39
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pe 10 Mai, la Castelul Peleş va fi sărbătoare mare


27 aprilie 2016


 

Vizita Alteţei Sale Regale, Principele Radu al României, la Ploieşti, prezentată pe scurt, printr-un fotoreportaj, a fost un eveniment editorial cu adâncă semnificaţie, care se cuvine a fi comentat pe larg. Cele două volume lansate cu acest prilej, respectiv „Regalitatea, astăzi” – al cărui autor este - şi albumul  „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal”, de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, reflectă ceea ce reprezintă azi Casa Regală a României la 150 de ani de la “naşterea” sa.

 Primul volum  priveşte, din perspectivă istorică şi europeană, situaţia monarhiei ca formă de guvernământ şi Casa Regală ca instituţie, iar cel de-al doilea prezintă activitatea Principesei Moştenitoare, din ultimii 25 de ani.

 O prezentare succintă a celor două cărţi a fost făcută chiar de Excelenţa Sa, Principele Radu al României:  ” Principalul atu al cărţii „Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal” este faptul că reprezintă un album extraordinar de original şi de bogat (220 pagini, format A4 – n.a.). În afară de fotografie şi text, această carte are mărturii aproape ca un ziar: articole de ziar, invitaţii, fotocopii ale unor bilete de călătorie, aşa cum îşi fac copiii în liceu propriul lor jurnal pe care îl păstrează apoi toată viaţa cu sfinţenie pentru că reprezintă tinereţea lor. Cartea nu are doar texte şi fotografii, ci şi mărturii pe care lumea nu le ştie. De exemplu: biletul de avion cu care principesa a venit în ţară în 18 ianuarie 1990, fotografia de la aeroport când  lumea se uita încruntată la ea întrebându-se „Ce o aduce aici ? Ce face ? Oare a venit să ne distrugă ţara?”, până la anii 2011, 2012, 2013, când toată lumea, la unison, îi arăta admiraţie şi respect. De asemenea, cartea «Regalitatea, astăzi» spune, în 276 de pagini, lucruri pe care nu le poţi citi altundeva. Toată activitatea de zi cu zi a familiei regale este puţin cunoscută oamenilor. Societatea românească ştie de Regele Mihai şi de Coroană. Dar ce anume fac ei în fiecare zi pentru noi e foarte puţin ştiut. Cartea prezintă cum arată o vizită externă, de ce şi când se deschid uşile Palatului Elisabeta şi pentru cine, cum sunt încurajate şcolile, sportul, educaţia, ştiinţa, Academia, cum este ajutată comunitatea economică, cum se fac misiunile economice pentru favorizarea investiţiilor în România de către Casa Regală, ce spune Familia Regală când participă la o conferinţă internaţională şi multe altele”.

O scurtă ntervenţie a avut şi dna Irene Arsene, director şi cofondator al Editurii Cartea Veche Publishing, unde s-au tipărit cele două cărţi: “Mai întâi, aş dori să-mi exprim bucuria şi satisfacţia că editura noastră are, de aproape opt ani, o colaborare editorială cu Casa Regală, datorită Alteţei Sale Principele Radu al României. Citind aceste cărţi, privind  fotografiile şi textele din ţară şi din străinătate, vă veţi da seama ce activitate intensă, ce putere, ce forţă şi ce lideri a avut România în ultimele decenii, în reprezentanţii Casei Regale, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu al României, mai ales. În cele peste 700 de vizite efectuate s-au donat zeci de mii de pachete şi cărţi, toate acestea arătând, în persoana Principesei Margareta, o Alteţă Regală care şi-a  conturat drumul până în momentul când a ajuns custodele Coroanei Regale, alături pe Principele Radu. O viaţă dăruită ţării, o viaţă pusă în slujba românilor. Imi amintesc cu plăcere că acum trei ani am avut onoarea să călătoresc, împreună cu Alteţa Sa Principele Radu, în Republica Moldova. Am rămas plăcut surprinsă de faptul că moldovenii noştri, în ciuda unor vicisitudini, nu şi-au uitat limba, tradiţiile şi obiceiurile caracteristice neamului românesc”.


 

În finalul manifestării de la Ploieşti, Principele Radu a ţinut să aducă la cunoştinţa faptul că la 10 Mai 2016, la Castelul Peleş din Sinaia, vor avea loc ample manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la crearea Casei Regale şi de la promulgarea Constituţiei, invitându-i pe români,  oriunde s-ar afla ei, la această mare sărbătoare de suflet. “În acestă neuitată zi istorică, Casa Regală a României îşi doreşte să petrecem împreună, la Castelul Peleş din Sinaia, ale cărui porţi vor rămânea deschise pe tot parcursul zilei”, a precizat Excelenţa Sa.

Înainte de plecare, Alteţa Sa Principele Radu a avut amabilitatea să-mi acorde un microinterviu, în exclusivitate pentru ziarul Timpul. Cu ce impresii şi gânduri aţi rămas după recenta vizită de trei zile în Republica Moldova?, l-am întrebat. “Vizita la care faceţi referire nu a fost prima, ea fiind mai mult o misiune economică, prin faptul  că am fost însoţit de 23 de oameni de afaceri din Cluj, alături de reprezentanţi ai Comunei Săvârşin care s-a înfrăţit cu satul “Regina Maria”, raionul Soroca. Dincolo de Prut, am fost de nenumărate ori. Acolo mă cheamă, nu-i aşa, o parte a neamului românesc. Prin noi, Casa Regală a României se află în legătură cu o mulţime de şcoli, organizaţii, instituţii – de la Academii şi Universităţi până la administraţii orăşeneşti şi săteşti. Sunt şcoli care poartă numele Regelui Mihai şi al Reginei Maria. Acum am fost la Chişinău, Bălţi, Soroca – pentru a patra oară – în satele Regina Maria, Cimişeni şi în alte sate. Peste tot am remarcat faptul că, dacă la prima vizită am fost primiţi cu oarece reţineri, acum societatea civilă basarabeană are o conştiinţă din ce în ce mai profundă şi în creştere referitoare la Coroană şi la Familia Regală, care se bucură de încredere preţuire şi respect, Casa Regală reprezentând, şi pentru ei, o parte importantă din   Istoria modernă a României, mă refer aici la perioada 1918-1940. O bună parte dintre moldoveni văd pe Regele Ferdinand I sau Regina Maria ca părinţi spirituali ai României moderne şi aceasta nu are nicio legătură cu politica. Prin dvs. aflu acum că Fundaţia “Mihai Viteazul”  din Ploieşti a donat Chişinăului o machetă a statuii  Regelui Ferdinand Întregitorul, care se va ridica până la aniversarea unui secol de la Marea Unire. E o veste extraordinară şi-i felicit pe iniţiatorii ploieşteni ai acestui proiect. M-aţi întrebat ce cred eu despre ReUnire şi dacă acest ţel măreţ se va produce curând. Răspund cu convingere că, mai devreme sau mai târziu, nu ştiu când, reîntregirea neamului românesc se va produce. Altfel, noi nu am mai avea niciun rost pe lume dacă nu am  crede în acest măreţ ideal al României. Deocamdată, îi invit şi pe românii din stânga Prutului să ne reunim şi să sărbătorim împreună, la 10 Mai, la Castelul Peleş din Sinaia, cei 150 de ani de când s-a semnat adevăratul “certificat de naştere” al Românie moderne. În această zi, Castelul Peleş e al tuturor românilor. La mulţi ani, România!”


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro