Joi, 28 martie 2024 - 9:37:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Pensionari ploieşteni, pe urmele Sf. Apostol Andrei...


15 noiembrie 2016


 

Pelerinajul, organizat de CARP Ploiesti sâmbăta trecută, cu vreo 40 de pensionari, membri ai CARP, a avut un traseu  interesant: Ploiesti, Urziceni, Slobozia, Fetesti, Cernavoda, com.Ioan Corvin, Pestera si Mrea Sf.Andrei, Mrea Dervent, Mrea Lipnita Cernavoda, Mrea Sf.Voievozi Arhangheli Mihail si Gavriil Slobozia-Ploiesti.

Un ghid competent şi apropiat al CARP Ploiesti a fost dna Cornelia Gheorghiu, care ne-a “bombardat” cu detalii neştiute şi inedite despre locurile vizitate.

 

 

Primul popas a fost la Mrea Peştera Sfantului Apostol Andrei , mănăstire de calugari,  numita simbolic Bethleemul românilor. La 150 m de Peşteră se afla 9 izvoare, care formeaza un pârâu, in care, potrivit traditiei, Sf. Apostol Andrei  a botezat pe cei care au dorit sa devina crestini. Pestera a fost descoperita in primavara anului 1943  de către preotul Constantin Lembrau si Jean Dinu, avocat si teolog. Biserica mare de aici, ale carei lucrari au inceput in 1998, a fost sfintita  in anul 2002. In fiecare an, pe 30 noiembrie, de praznicul Sf. Apostol Andrei,  aici are loc unul din cele mai impresionante pelerinaje din ţară.

Următoarea oprire a fos la Mănăstirea de călugări Dervent.În paraclisul acestei mănăstiri se află o Cruce de Leac. Legenda spune că, în timpul lui Diocleţian (285-303), in Dobrogea au fost martirizati mai multi crestini, chiar pe locul pe care este manastirea, patru dintre acestia fiind ingropati aici. Pe locurile respective, in timp,  au crescut patru cruci din piatră, care s-au dovedit  a fi tămăduitoare de neputinţe trupeşti si sufleteşti. Un exemplu fiind ciobanul surd si mut, care a dormit langa o cruce de piatra si a doua zi a vorbit si auzit. Tot aici, in cimitirul mănăstirii, se află îngropat recent tânărul solist de muzică populară Aurel Preda, cântăreţ deosebit de apreciat pentru evolutiile sale la televiziune, unde multi dintre vizitatori au aprins o candelă.

 

 

În drum spre casă s-a mai făcut un scurt popas la Mănăstirea de măicuţe  Lipniţa, infintata  in noiembrie şi 2004 şi tarnosita in anul 2014, precum şi la Mănăstirea Sf. Voievozi Arhangheli Mihail si Gavriil, cea mai veche constructie din mun. Slobozia şi cea mai veche manastire din estul Munteniei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro