Joi, 19 octombrie 2017 - 11:51:08
EUR
EURO = 4.5841 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9032 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Palatul Cantacuzino din Floreşti – Micul Trianon


4 iunie 2017


 

Venind de la Braşov spre casă, unde fusesem împreună cu tânărul basarabean Dima Sîrghi din Chişinău, fiul meu Alexandru s-a arătat interesat să facem un scurt popas la Micul Trianon din Floreşti-Prahova, despre care ştia că există, dar pe care nu-l văzuse încă. Aflat la mică distanţă de DN1, în dreptul orasului Băicoi, am dat-o cotită spre dreapta şi am ajuns la…ruinele Palatului Cantacuzino, supranumit Micul Trianon.

Acest Palat a fost construit la Floreşti de boierul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, pentru nepoata sa, Alice, fata celui de-al treilea fiu al său, Mihail G. Cantacuzino. Palatul a fost realizat de meşteri francezi, într-un stil eclectic francez, dominat de elemente rococo şi neoclasice, după planurile arhitectului Ion D. Berindey, care mai proiectase pentru acelaşi boier palatul aflat pe Calea Victoriei nr. 141, cunoscut sub denumirea de Palatul Cantacuzino din Bucureşti, care adăposteşte, în prezent, Muzeul Naţional „George Enescu”.

Proiectul arhitectului Ion Berindey se inspira din arhitectura palatului Micul Trianon, situat în grădina Palatului Versailles din Franţa. Construcţia, realizată în stilul "Mavros", a beneficiat de toate cuceririle tehnicii din epocă, inclusiv betonul armat, şina de cale ferată şi granitul, folosite în premieră de Anghel Saligny la podul Regele Carol I de la Cernavodă.

Palatul, cunoscut la început ca „Palatul Domniţei“, avea la parter 15 încăperi, din care o mare sală de onoare de 70 mp. Construit din cărămidă şi placat pe exterior cu travertin, palatul are la faţada principală o colonadă ce închide o terasă spre care răspund uşile.

Palatul lui George Grigore Cantacuzino imită ca structură Micul Trianon, fiind construit pe 3 nivele inegale (demisol, parter şi etaj), dar împrumută o parte din elementele faţadei de la Marele Trianon. Cele zece coloane neoclasice ce ritmează faţada palatului de la Floreşti sunt grupate în perechi, cu excepţia extremelor, ca la Marele Trianon, care are însă şaisprezece coloane.

Pe faţada sudică a Palatului Cantacuzino, între cele două corpuri decroşate, deasupra intrării holului de onoare, la nivelul etajului unu, se află o splendidă sculptură în basorelief, reprezentand doi îngeri care poartă blazonul familiei. Remarcabile, prin desăvârşita lor frumuseţe, sunt ancadramentele ferestrelor, sculptate în piatră de Albeşti, cu motive diferite pentru fiecare dintre cele trei nivele inegale ale palatului. Zidurile exterioare au peste un metru grosime iar fundaţia palatului şi întregul demisol sunt realizate din piatră brută, ceea ce şi explică păstrarea aproape intactă a primului nivel.

Pentru finisajele exterioare s-a folosit calcarul alb de Albeşti, material considerat la acea vreme ca fiind la fel de preţios ca marmura. Pentru a crea o ambianţă armonioasă şi elegantă, boierul Cantacuzino a plantat arbuşti de esenţă rară în jurul palatului.

În faţa palatului a fost amenajată şi o piscină, a cărei formă se poate distinge şi în zilele noastre, Aici am întâlnit, relaxându-se, două perechi de tineri, care nu au refuzat să-i tragem în poză.

Palatul – care nu a fost locuit niciodată - avea un sistem de încălzire centrală asemănător cu cel de la Castelul Peleş şi mai multe săli de bal destinate oaspeţilor dornici de distracţie.După modelul parcurilor franţuzeşti, în faţa palatului se întindea un mare bazin cu apă, astăzi secat şi mai multe terase care coborau în trepte spre lunca Prahovei. Din bazin, apa se scurgea într-un canal cu apă, care traversa tot parcul şi poate fi urmărit şi astăzi, deşi secat, până la vărsarea în Prahova. Peste acest canal cu apă, se trecea peste mai multe podeţe, dintre care unul, cel mai mare, se păstrează foarte bine şi astăzi. În parc erau înălţate mai multe statui din piatră, ale căror fragmente se mai văd risipite prin iarbă. Tot în incinta parcului, la o mică distanţă de palat, se află o altă construcţie impunătoare, un imens castel de apă înalt de 30 metri, care seamănă izbitor cu Turnul Chindiei de la Târgovişte, pe care în mod sigur a vrut să îl imite.

În urma primei vizite la palat, Maria Tescanu Rosetti, nora lui George Grigore Cantacuzino şi soţia lui George Enescu descrie astfel cadrul natural în care a fost construit palatul: "Adevărat paradis terestru, cu atât mai impresionant cu cât nici de pe calea ferată ce traverseaza câmpia între Floreşti şi Băicoi, nici împrejurimile prăfuite ale proprietăţii, nici drumul desfundat care leagă gara de castel nu lăsau să se întrevadă ceva asemănător. Colorit bogat, armonios împărţit: straturi înflorite, catifeaua de un verde intens a pajistilor netede, carpeni rămuroşi, tunşi impecabil, tufe pline de flori mirositoare; bazine, fântâni arteziene dupa moda franceză, linia clasică a aleilor lungi, cu pietrişul fin bine netezit, care aminteau grădinile de la Versailles, înviorate de asfinţitul soarelui de mijloc de august; pâlcuri de vile luminoase şi de pavilioane vesele, împodobite cu capucine şi muşcate (fiecare copil dispunea la Floreşti de locuinţa sa personală).

Istoria, însă, consemnează şi altfel de vizite. După primul război mondial, germanii au ”despuiat” palatul de table de cupru, furând de aici şi sobele de teracotă. La rândul lor, după terminarea celui de-al II-lea război mondial, ruşii, comuniştii şi sătenii au furat tot ceea ce mai era de furat.

Deteriorarea palatului s-a mai datorat şi cutremurelor din 1940 şi 1977, atunci când coşurile de fum şi o parte din zidurile interioare au fost culcate.

După naţionalizarea din 1948, palatul şi parcul întins pe aproape 160 ha au fost transformate într-o unitate de dresaj canin(!?!), iar din anul 1965 aici apare sanatoriul TBC.

Tristă istorie!

 

 
 

 
 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(555 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Puteti sa incepeti o afacere noua sau sa va ganditi la investitii pe termen lung. In prima parte a zilei sunteti in forma si plin de entuziasm, spre bucuria partenerului de viata. Relatiile cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune. Cei din jur va apreciaza munca, dar trebuie sa mai asteptati putin pana sa apara rezultate concrete. Nu va pierdeti rabdarea si evitati speculatiile! taur In prima parte a zilei s-ar putea sa va intalniti cu un prieten vechi care va propune sa faceti o afacere impreuna. Merita sa incercati, insa ar fi bine sa nu renuntati la prudenta. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti invitat la o intrunire tentanta, dar care pica intr-un moment nepotrivit. Daca acceptati invitatia, va sfatuim sa fiti cumpatat, mai ales la mancare.
GEMENI RAC
gemeni Se pare ca sunteti intr-o forma deosebita, de care ar fi bine sa profitati. Este o zi buna pentru afaceri si calatorii, dar puteti avea succes si pe plan sentimental. Este posibil sa obtineti venituri suplimentare dintr-o colaborare sau o tranzactie neasteptata. Nu se intrevad probleme de sanatate, dar ar fi bine sa acordati mai mult timp activitatilor relaxante. rac Intuitia va poate ajuta sa descoperiti o afacere care v-ar imbunatati simtitor situatia financiara si care se potriveste destul de bine cu ceea ce stiti sa faceti si cu timpul de care dispuneti. Eastrolog.ro va recomanda sa va consultati cu partenerul de viata. Ar fi bine sa acordati mai multa atentie unei persoane mai in varsta din familie.
LEU FECIOARĂ
leu Aveti posibilitatea sa faceti schimbari importante in viata dumneavoastra. Daca v-ati dorit sa incepeti o afacere proprie, este momentul sa treceti la fapte. Contextul astral al zilei este favorabil tocmai acestui gen de initiative. Astazi puteti sa va bazati pe intuitie. fecioara S-ar putea sa aflati ca urmeaza sa primiti o suma importanta de bani. Poate fi vorba despre o mostenire, o prima sau alt castig neasteptat. In contextul astral de azi, eastrolog.ro va recomanda sa fiti cat mai realist si sa va abtineti de la speculatii. Pentru orice hotarare importanta, consultati-va si cu partenerul de viata!
BALANŢĂ SCORPION
balanta Traversati o perioada favorabila pe toate planurile, care va ofera posibilitatea sa rezolvati probleme importante. Daca va ganditi sa va mutati intr-o locuinta noua, este momentul sa incepeti sa faceti demersuri concrete. Ar fi bine sa tineti cont si de sfaturile unei persoane mai in varsta din familie. Sansele de reusita cresc daca actionati cu calm si nu va grabiti. scorpion Intrati intr-o perioada in care contextul astrologic va este favorabil pe plan financiar. Asocierea intr-o afacere noua v-ar putea aduce beneficii substantiale. Cei din jur au incredere in capacitatile dumneavoastra si este posibil sa va solicite ajutorul in chestiuni delicate. Aveti grija sa evitati orice actiune care v-ar putea aduce in situatia de a incalca legea!
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator In prima parte a zilei este posibil sa rezolvati problema fondurilor necesare pentru a incepe o afacere. Puteti sa va asociati cu un prieten care are experienta sau cunostinte in domeniu. Atentie: din cauza ca sunteti foarte preocupat de probleme materiale, riscati sa neglijati relatiile sentimentale. capricorn S-ar putea sa va puneti problema inceperii unei afaceri proprii. Fiti realist si luati in calcul timpul si eforturile necesare! Daca sunteti invitat la rude, ar fi bine sa acceptati. Spre seara este posibil sa primiti o veste buna de la un prieten.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Se pare ca azi aveti un program foarte incarcat si sunteti nevoit sa faceti o multime de drumuri. S-ar putea sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie importanta in interes profesional sau de afaceri. Ar fi bine sa ii aratati partenerul de viata ca ii apreciati eforturile. pesti Se intrevede o zi importanta pe plan sentimental. Aveti sanse mari sa faceti cunostinta cu o persoana de care va veti indragosti, sau, daca ati gasit deja dragostea, relatia cu persoana iubita ar putea intra intr-o noua etapa. Va sfatuim sa va pastrati calmul si sa nu va faceti griji din cauza banilor. La nevoie, puteti conta pe ajutorul rudelor. Nu lasati sa se adune prea multe probleme de locul de munca!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro