Marţi, 24 octombrie 2017 - 2:29:37
EUR
EURO = 4.5978 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9105 RON
Dolarul american a crescut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La pas prin Skopje, slalomând printre statui


19 iunie 2017După traversarea Bulgariei, următorul popas făcut de grupul de turişti de la CARP Ploieşti a fost Republica Macedonia
, o ţară mică, fără ieşire la mare, cu o suprafaţă de 25.713 kmp şi cu o populaţie de 2.096.015 locuitori (estimare iulie 2015). Sărbătoarea naţională este la 8 septembrie, ziua când, în 1991, a fost proclamată independenţa acestei ţări. În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 şi 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia a fost împărţit între Grecia, Bulgaria şi Serbia. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în componenţa R. Populare F.I. Iugoslavia, ca una dintre cele şase republici. Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins paşnic din Republica Socialistă Federală Iugoslavă. Conform Constituţiei din 1991 (amendată în 2001 şi 2005), Republica Macedonia este o democraţie parlamentară. Conform proiectului administrativ-teritorial din august 2004, Republica Macedonia a fost reorganizată în 84 de municipalităţi.

Capitala Skopje, cel mai mare oraş al Republicii Macedonia, cu o populaţie de circa 800.000 locuitori (o treime din populaţia ţării) este formată din 10 municipalităţi şi reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală. Este centrul politic, economic şi cultural al ţării, important pentru prelucrarea metalului, industria chimică, textilă, a pielii. Alte oraşe principale sunt: Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Veles, Gostivar, Strumica.Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963
. Oraşul a intrat însă imediat într-un program masiv de reconstruicţie, astfel că mare parte din arhitectura obiectivelor turistice din Skopje, în special a celor de la sud de râul Vardar, datează din perioada de după cutremur şi din anii ’70. Jumătatea nordică a oraşului  păstrează însă clădiri ce amintesc de ocupaţia de 500 de ani a Imperiului Otoman.

Între numeroasele obiective şi atracţii turistice ale capitalei Republicii Macedonia se află: Apeductul aflat în nord-vestul oraşului, ce datează din secolul al V-lea d. Hr. (Iustinian I), a fost construit din piatră şi cărămidă şi are 55 de arce susţinute de stâlpi masivi; Mănăstirea Sf. Pantelimon a fost ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164, unele fresce datând din acel moment, altele fiind realizate în secolele XV, XVI şi XIX; fosta baie turcească “Daut Pasha”, cu cele şase domuri şi cu luminatoarele în formă de stea, care datează din secolul al XV-lea, a fost transformată, în prezent, în galerie de artă, în care sunt expuse icoane din secolele XIV şi XIX, dar şi lucrări colective ale artiştilor macedoneni – pictură, sculptură, grafică; Fortăreaţa Kale, care datează din secolul al VI-lea, a fost construită cu blocuri de piatră provenind din ruinele oraşului antic Scupi, în timpul împăratului bizantin Iustinian I; Vechiul Bazar, care de-a lungul timpului şi-a schimbat de mai multe ori aspectul şi modul de organizare, îşi păstrează în continuare originalitatea, fiind locul unde micii meşteşugari îşi au atelierele; primul Pod de Piatră a fost construit în secolul al VI-lea, forma de astăzi fiind ridicată pe fundaţia vechiului pod, în timpul sultanului Murat II, în prima jumătate a secolului al XV-lea; Casa Memorială “Maica Tereza”. O parte din grupul nostru s-a şi fotografiat lângă statuia Maicii Tereza. O amintire de neuitat! ; Muzeul Naţional al Macedoniei; Muzeul Municipal Skopje; Muzeul de Artă Contemporană; ruinele romane de la Scupi, localitate care datează din secolul al II-lea d. Hr., care a fost pe rând casa multor veterani ai legiunilor romane, apoi a devenit un oraş prosper, devastat însă în secolul al V-lea, dispărut apoi de pe hartă în  urma invaziilor barbare şi a unui cutremur puternic  din anul 518.Oraşul, brăzdat de râul Vardar, are o populatie in majoritate macedoneană, dar si o minoritate albaneză. În 1963 un cutremur de aproape 7 grade pe Richter a ras peste 80% din oraş şi a omorât peste 1000 de oameni.  Reconstrucţia s-a făcut parţial după planurile japonezului Kenzo Tange, unul dintre marii arhitecţi ai secolului 20, dar a inclus şi numeroasele donaţii primite de oraş din peste 35 de ţări, cea mai insemnată fiind China. Oraşul imaginat de Tange s-a dezvoltat în jurul fortăreţei  Kale, veche din secolul 13, socotit monument istoric.

Pe malul stâng al râului tronează impozante trei clădiri importante. Prima, clădirea Ministerului de externe, a cărei intrare a trebuit tăiată lateral, pentru că faţada normală era prea aproape de apă. Garnisit din belşug cu statui la toate caturile, ferestrele şi boltele, Ministerul e urmat de o clădire rotunjoară ca un dom, din sticlă, coloane şi statui, în care  funcţioneaza Poliţia economică. În dreptul ei a fost construit special un pod din marmură albă, garnisit şi el pe ambele părţi cu peste 20 de statui. Podul care duce spre  sediul Poliţiei se numeşte Podul artelor (!) şi fiecare statuie din bronz de pe el simbolizează o formă de artă.Mergând în sus pe râu, spre cel mai vechi pod – Podul de piatră – se află este Muzeul de arheologie. Şi pentru el a fost construit un pod special, garnisit cu foarte multe statui din bronz.

Se spune că această nebunie constructivă de statui a început în 2009 cu un videoclip de câteva minute, în care erau prezentate proiectele guvernului care câştigase alegerile promiţând, evident, o relansare economică. Proiecţiile păreau aşa de fantastice încât nimeni nu le-a crezut. Apoi, fără vreo consultare publică sau opoziţie, statuile au început să apară, una câte una. N-a scăpat nici albia râului. În mijloc, în dreptul celor trei clădiri greceşti, sunt amplasate intercalat următoarele: trei cutii imense din inox, în care sunt plantate trei sălcii, şi trei fântâni arteziene. Cele trei sălcii plantate în cutiile de inox  ar fi costat 250.000 de euro, spune un localnic.

Arta se manifestă, de altfel, din plin în Piaţa centrală Macedonia, pe străzile din jur, pe malul râului şi în preajma noilor clădiri. În mijlocul acestei pieţe, stă pe picioarele din spate ale murgului însuşi Alexandru cel Mare. Pe o coloană ornată cu scene de luptă, într-o imensă fântână arteziană, în jurul căreia străjuiesc mai mulţi lei. În jurul lui Alexandru – erou disputat de Macedonia şi Grecia – stau în cerc personaje din diverse epoci şi poveşti: ţari, luptători, împăraţi, călare sau pe tron, cu priviri aspre sau îndrăzneţe, cu cruce sau cu sabie în mână. Unele statui  sunt din bronz, altele din marmură. Mergând pe strada Macedonia, pietonală, fiecare bar sau magazin are câte o mică statuetă la intrare. Un lustragiu, un bătrân cerşetor, un rocker, o piţipoancă. Undeva pe stânga răsare din piatră, sticlă şi inox o vilă cochetă pe care se întinde un mash cu chipul Maicii Tereza, originară din zonă.

Pe strada paralelă, pe care te întorci spre Piaţa Macedonia, avem clădirea Parlamentului, aflată pe dreapta, cu o statuie ecvestră în faţă cu o cupolă uriaşă din sticlă, care imită Parlamentul German. Peste aceeaşi stradă e un părculeţ cochet închinat iniţial eroinelor din nu ştiu ce război macedonean. Aici se înghesuie nu mai puţin  de patru grupuri statuare şi un soi de templu din marmură albă, cu luminiţe albăstrii şi statui aurii, închinat unui Prometeu nud. La indignarea publicului feminin, Prometeu a fost îmbrăcat însă cu un scutec transparent. În faţa lui, la o masă uriaşă, stau nişte personaje în uniforme de comunişti chinezi. Alături, la câţiva metri distanţă, pe un soclu, e un grup de revoluţionari care seamănă cu paşoptiştii noştri. Mai încolo o altă statuie ecvestră. De remarcat faptul că acest parc închinat femeilor eroine nu are nicio statuie femeie!În capătul străzii, înghesuit între un bloc comunist şi o clădire de birouri din sticlă, mai vedem  Arcul de Triumf al Macedoniei, mic ca şi ţara.

La fireasca intrebare  ”de ce aşa de  multe statui şi de unde banii pentru ele?” , nimeni nu are un răspuns. Se pare că ”banii pentru aceste statui au fost împrumutaţi din diverse surse internaţionale. Total netransparent şi  cheltuiţi la fel de Guvern şi de municipalitate, chipurile pentru investiţii de capital, dar în realitate sunt băgaţi în acest naţionalism desuet menit să construiască o identitate naţională contestată de Grecia”, spune cineva, făcând referire la faptul că Grecia s-a opus (în 2008, la Bucureşti) intrării Macedoniei în NATO, pe motiv că Macedonia nu a fost vreodată o ţară, ci doar o provincie grecească, iar de atunci puterea din Macedonia a declanşat o ofensivă de a-şi demonstra istoria şi legitimitatea.Nimeni n-a reuşit să afle cifra exactă a acestor cheltuieli cu statui şi monumente. Estimările urcă până la un miliard de euro, dar frenezia e departe de final, iar oamenii sunt siguri că în spatele ei se află de fapt o sifonare a banilor. Bârfele o plasează în familia premierului pe Valentina Stevanovska, artista care a făcut câteva dintre cele mai contestate monumente: statuia lui Alexandru, casa memorială a Maicii Tereza şi Arcul de Triumf.

Majoritatea oamenilor nu agreează însă politica puterii, dar acceptă situaţia pentru că „îi apără de pericolul albanez”. În plus, o parte importantă din populaţie lucrează într-un fel sau altul în slujba statului, deci sunt plătiţi de la buget. Aşa că bugetarii şi naţionaliştii reprezintă un bazin important de susţinere a Puterii.

Concluzia trasă la finalul vizitei in Skopje a fost că acest frumos oraş are, probabil, cea mai mare densitate de statui dintre oraşele europene asemănătoare ca mărime, un adevărat Dysneiland macedonean.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(372 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana deosebita care va cucereste imediat si care va putea juca un rol important in viata dumneavoastra. Este posibil chiar sa va propuneti sa petreceti un sfarsit de saptamana impreuna. Pe plan profesional si in afaceri va recomandam sa va bazati pe intuitie, dar sa tineti cont si de sfaturile unei persoane mai in varsta. Spre seara este posibil ca un membru mai tanar al familiei sa va dea o veste buna sau sa va ofere un cadou. taur In prima parte a zilei este posibil sa aveti probleme la locul de munca, din cauza ca nu va puteti concentra prea bine. Dupa-amiaza s-ar putea sa va intalniti pe neastepte cu o persoana la care tineti mult si care va invita la o petrecere. Aveti ocazia sa va revedeti cu prieteni vechi. Va sfatuim sa fiti cumpatat.
GEMENI RAC
gemeni Prima parte a zilei este favorabila relatiilor cu cei apropiati, in special cu persoana iubita si cu prietenii. Dupa-amiaza s-ar putea sa fiti foarte ocupat cu pregatirile pentru o calatorie in interes personal sau familial. Va recomandam sa va odihniti mai mult si sa va menajati sanatatea. rac La locul de munca sau in afaceri aveti posibilitatea sa terminati o lucrare importanta, la care lucrati de mult timp. Eastrolog.ro va sfatuieste sa profitati de acest context astral favorabil.Partenerul de viata si familia va apreciaza pentru initiativele de schimbare si innoire. Se pare ca nu sunteti prea multumit de situatia financiara.
LEU FECIOARĂ
leu Se pare ca sunteti preocupat de probleme personale si aveti tendinta sa neglijati relatia cu persoana iubita. Va ganditi la cateva schimbari interesante in camin, dar ar fi mai bine sa le amanati pentru alta data. S-ar putea ivi ocazia sa faceti o calatorie impreuna cu partenerul de viata. Va sfatuim sa profitati de ocazie pentru a va detasa de problemele de zi cu zi si pentru a va incarca bateriile. fecioara Aveti sanse de reusita in toate activitatile legate de camin, iar relatiile cu familia si cu prietenii sunt foarte bune. Buna dispozitie si usurinta cu care comunicati va ajuta sa rezolvati problemele unor persoane din anturaj. In a doua parte a zilei este posibil sa petreceti momente minunate in compania persoanei iubite si s-ar putea chiar sa fiti tentat sa ii faceti un cadou.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Va face o deosebita placere sa va reintalniti cu o persoana pe care o apreciati si cu care nu v-ati mai vazut de multa vreme. Aveti sanse sa rezolvati probleme de familie pe care le-ati tot amanat. Este o zi buna si pentru intalniri cu prietenii. Va recomandam sa tineti cont de sfaturile prietenilor cu experienta, fiindca va pot fi de folos intr-o problema financiara. scorpion La locul de munca sau in afaceri, o situatie neprevazuta v-ar putea obliga sa munciti peste program. Familia este multumita de initiativa dumneavoastra de a cumpara un obiect important pentru casa. Va sfatuim sa stabiliti impreuna toate detaliile.Sunt sanse sa petreceti o seara excelenta impreuna cu partenerul de viata si sa faceti planuri pentru o calatorie de relaxare.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Nu este o zi prea buna pentru negocieri sau tranzactii financiare si nici pentru planuri de viitor in afaceri. In schimb, puteti avea mari satisfactii pe plan sentimental. Nu este exclus chiar sa fiti dispus sa faceti o declaratie de dragoste. Va sfatuim sa evitati afacerile care implica un grad mare de risc. Ar fi bine sa nu va fortati norocul si sa nu alergati dupa castiguri usoare, fiindca riscati sa pierdeti bani si chiar sa intrati in conflict cu legea. capricorn Se pare ca sunteti intr-o forma deosebit de buna si parcurgeti o perioada favorabila pentru afaceri, intalniri romantice si calatorii. Moralul ridicat va stimuleaza sa abordati cu entuziasm si eficienta problemele profesionale. In ceea ce priveste sanatatea, nu se intrevad probleme deosebite. In a doua parte a zilei este posibil sa primiti o oferta de colaborare. Va recomandam sa nu va grabiti sa o refuzati, dar sa analizati cu atentie eventualele riscuri ascunse.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Parcurgeti o perioada favorabila in ceea ce priveste viata sentimentala. Daca v-ati gasit deja jumatatea, relatia ar putea evolua la un nivel superior. Daca inca mai cautati dragostea, acum aveti sanse mari sa o intalniti.In a doua parte a zilei, o persoana apropiata ar putea fi dispusa sa va ajute sa rezolvati o dificultate financiara de scurta durata. Va sfatuim sa nu neglijati obligatiile profesionale. pesti Este posibil sa aiba loc schimbari benefice in viata dumneavoastra sentimentala. Capacitatea de comunicare este deosebit de buna azi si s-ar putea ivi ocazia sa legati o noua relatie. Daca se va baza pe sinceritate si respect reciproc, sunt sanse sa devina o relatie de durata. Puteti realiza tot ce v-ati propus in plan profesional sau in afaceri, dar eastrolog.ro va recomanda sa evitati orice fel de speculatii si sa nu va lasati tentat de castiguri usoare.
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 octombrie 2017
Autentificare
Responsive website newspaper by eng. Constantin Ianc
stiriactuale.ro