Duminică, 21 ianuarie 2018 - 8:25:49
EUR
EURO = 4.6614 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.7984 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La pas prin Skopje, slalomând printre statui


19 iunie 2017După traversarea Bulgariei, următorul popas făcut de grupul de turişti de la CARP Ploieşti a fost Republica Macedonia
, o ţară mică, fără ieşire la mare, cu o suprafaţă de 25.713 kmp şi cu o populaţie de 2.096.015 locuitori (estimare iulie 2015). Sărbătoarea naţională este la 8 septembrie, ziua când, în 1991, a fost proclamată independenţa acestei ţări. În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 şi 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia a fost împărţit între Grecia, Bulgaria şi Serbia. După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în componenţa R. Populare F.I. Iugoslavia, ca una dintre cele şase republici. Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins paşnic din Republica Socialistă Federală Iugoslavă. Conform Constituţiei din 1991 (amendată în 2001 şi 2005), Republica Macedonia este o democraţie parlamentară. Conform proiectului administrativ-teritorial din august 2004, Republica Macedonia a fost reorganizată în 84 de municipalităţi.

Capitala Skopje, cel mai mare oraş al Republicii Macedonia, cu o populaţie de circa 800.000 locuitori (o treime din populaţia ţării) este formată din 10 municipalităţi şi reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală. Este centrul politic, economic şi cultural al ţării, important pentru prelucrarea metalului, industria chimică, textilă, a pielii. Alte oraşe principale sunt: Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Veles, Gostivar, Strumica.Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963
. Oraşul a intrat însă imediat într-un program masiv de reconstruicţie, astfel că mare parte din arhitectura obiectivelor turistice din Skopje, în special a celor de la sud de râul Vardar, datează din perioada de după cutremur şi din anii ’70. Jumătatea nordică a oraşului  păstrează însă clădiri ce amintesc de ocupaţia de 500 de ani a Imperiului Otoman.

Între numeroasele obiective şi atracţii turistice ale capitalei Republicii Macedonia se află: Apeductul aflat în nord-vestul oraşului, ce datează din secolul al V-lea d. Hr. (Iustinian I), a fost construit din piatră şi cărămidă şi are 55 de arce susţinute de stâlpi masivi; Mănăstirea Sf. Pantelimon a fost ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164, unele fresce datând din acel moment, altele fiind realizate în secolele XV, XVI şi XIX; fosta baie turcească “Daut Pasha”, cu cele şase domuri şi cu luminatoarele în formă de stea, care datează din secolul al XV-lea, a fost transformată, în prezent, în galerie de artă, în care sunt expuse icoane din secolele XIV şi XIX, dar şi lucrări colective ale artiştilor macedoneni – pictură, sculptură, grafică; Fortăreaţa Kale, care datează din secolul al VI-lea, a fost construită cu blocuri de piatră provenind din ruinele oraşului antic Scupi, în timpul împăratului bizantin Iustinian I; Vechiul Bazar, care de-a lungul timpului şi-a schimbat de mai multe ori aspectul şi modul de organizare, îşi păstrează în continuare originalitatea, fiind locul unde micii meşteşugari îşi au atelierele; primul Pod de Piatră a fost construit în secolul al VI-lea, forma de astăzi fiind ridicată pe fundaţia vechiului pod, în timpul sultanului Murat II, în prima jumătate a secolului al XV-lea; Casa Memorială “Maica Tereza”. O parte din grupul nostru s-a şi fotografiat lângă statuia Maicii Tereza. O amintire de neuitat! ; Muzeul Naţional al Macedoniei; Muzeul Municipal Skopje; Muzeul de Artă Contemporană; ruinele romane de la Scupi, localitate care datează din secolul al II-lea d. Hr., care a fost pe rând casa multor veterani ai legiunilor romane, apoi a devenit un oraş prosper, devastat însă în secolul al V-lea, dispărut apoi de pe hartă în  urma invaziilor barbare şi a unui cutremur puternic  din anul 518.Oraşul, brăzdat de râul Vardar, are o populatie in majoritate macedoneană, dar si o minoritate albaneză. În 1963 un cutremur de aproape 7 grade pe Richter a ras peste 80% din oraş şi a omorât peste 1000 de oameni.  Reconstrucţia s-a făcut parţial după planurile japonezului Kenzo Tange, unul dintre marii arhitecţi ai secolului 20, dar a inclus şi numeroasele donaţii primite de oraş din peste 35 de ţări, cea mai insemnată fiind China. Oraşul imaginat de Tange s-a dezvoltat în jurul fortăreţei  Kale, veche din secolul 13, socotit monument istoric.

Pe malul stâng al râului tronează impozante trei clădiri importante. Prima, clădirea Ministerului de externe, a cărei intrare a trebuit tăiată lateral, pentru că faţada normală era prea aproape de apă. Garnisit din belşug cu statui la toate caturile, ferestrele şi boltele, Ministerul e urmat de o clădire rotunjoară ca un dom, din sticlă, coloane şi statui, în care  funcţioneaza Poliţia economică. În dreptul ei a fost construit special un pod din marmură albă, garnisit şi el pe ambele părţi cu peste 20 de statui. Podul care duce spre  sediul Poliţiei se numeşte Podul artelor (!) şi fiecare statuie din bronz de pe el simbolizează o formă de artă.Mergând în sus pe râu, spre cel mai vechi pod – Podul de piatră – se află este Muzeul de arheologie. Şi pentru el a fost construit un pod special, garnisit cu foarte multe statui din bronz.

Se spune că această nebunie constructivă de statui a început în 2009 cu un videoclip de câteva minute, în care erau prezentate proiectele guvernului care câştigase alegerile promiţând, evident, o relansare economică. Proiecţiile păreau aşa de fantastice încât nimeni nu le-a crezut. Apoi, fără vreo consultare publică sau opoziţie, statuile au început să apară, una câte una. N-a scăpat nici albia râului. În mijloc, în dreptul celor trei clădiri greceşti, sunt amplasate intercalat următoarele: trei cutii imense din inox, în care sunt plantate trei sălcii, şi trei fântâni arteziene. Cele trei sălcii plantate în cutiile de inox  ar fi costat 250.000 de euro, spune un localnic.

Arta se manifestă, de altfel, din plin în Piaţa centrală Macedonia, pe străzile din jur, pe malul râului şi în preajma noilor clădiri. În mijlocul acestei pieţe, stă pe picioarele din spate ale murgului însuşi Alexandru cel Mare. Pe o coloană ornată cu scene de luptă, într-o imensă fântână arteziană, în jurul căreia străjuiesc mai mulţi lei. În jurul lui Alexandru – erou disputat de Macedonia şi Grecia – stau în cerc personaje din diverse epoci şi poveşti: ţari, luptători, împăraţi, călare sau pe tron, cu priviri aspre sau îndrăzneţe, cu cruce sau cu sabie în mână. Unele statui  sunt din bronz, altele din marmură. Mergând pe strada Macedonia, pietonală, fiecare bar sau magazin are câte o mică statuetă la intrare. Un lustragiu, un bătrân cerşetor, un rocker, o piţipoancă. Undeva pe stânga răsare din piatră, sticlă şi inox o vilă cochetă pe care se întinde un mash cu chipul Maicii Tereza, originară din zonă.

Pe strada paralelă, pe care te întorci spre Piaţa Macedonia, avem clădirea Parlamentului, aflată pe dreapta, cu o statuie ecvestră în faţă cu o cupolă uriaşă din sticlă, care imită Parlamentul German. Peste aceeaşi stradă e un părculeţ cochet închinat iniţial eroinelor din nu ştiu ce război macedonean. Aici se înghesuie nu mai puţin  de patru grupuri statuare şi un soi de templu din marmură albă, cu luminiţe albăstrii şi statui aurii, închinat unui Prometeu nud. La indignarea publicului feminin, Prometeu a fost îmbrăcat însă cu un scutec transparent. În faţa lui, la o masă uriaşă, stau nişte personaje în uniforme de comunişti chinezi. Alături, la câţiva metri distanţă, pe un soclu, e un grup de revoluţionari care seamănă cu paşoptiştii noştri. Mai încolo o altă statuie ecvestră. De remarcat faptul că acest parc închinat femeilor eroine nu are nicio statuie femeie!În capătul străzii, înghesuit între un bloc comunist şi o clădire de birouri din sticlă, mai vedem  Arcul de Triumf al Macedoniei, mic ca şi ţara.

La fireasca intrebare  ”de ce aşa de  multe statui şi de unde banii pentru ele?” , nimeni nu are un răspuns. Se pare că ”banii pentru aceste statui au fost împrumutaţi din diverse surse internaţionale. Total netransparent şi  cheltuiţi la fel de Guvern şi de municipalitate, chipurile pentru investiţii de capital, dar în realitate sunt băgaţi în acest naţionalism desuet menit să construiască o identitate naţională contestată de Grecia”, spune cineva, făcând referire la faptul că Grecia s-a opus (în 2008, la Bucureşti) intrării Macedoniei în NATO, pe motiv că Macedonia nu a fost vreodată o ţară, ci doar o provincie grecească, iar de atunci puterea din Macedonia a declanşat o ofensivă de a-şi demonstra istoria şi legitimitatea.Nimeni n-a reuşit să afle cifra exactă a acestor cheltuieli cu statui şi monumente. Estimările urcă până la un miliard de euro, dar frenezia e departe de final, iar oamenii sunt siguri că în spatele ei se află de fapt o sifonare a banilor. Bârfele o plasează în familia premierului pe Valentina Stevanovska, artista care a făcut câteva dintre cele mai contestate monumente: statuia lui Alexandru, casa memorială a Maicii Tereza şi Arcul de Triumf.

Majoritatea oamenilor nu agreează însă politica puterii, dar acceptă situaţia pentru că „îi apără de pericolul albanez”. În plus, o parte importantă din populaţie lucrează într-un fel sau altul în slujba statului, deci sunt plătiţi de la buget. Aşa că bugetarii şi naţionaliştii reprezintă un bazin important de susţinere a Puterii.

Concluzia trasă la finalul vizitei in Skopje a fost că acest frumos oraş are, probabil, cea mai mare densitate de statui dintre oraşele europene asemănătoare ca mărime, un adevărat Dysneiland macedonean.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(378 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec In prima parte a zilei este posibil sa luati o hotarare in urma careia sunteti nevoit sa va schimbati programul. O persoana apropiata v-ar putea solicita sprijinul intr-o chestiune de sanatate. Dupa-amiaza aveti posibilitatea sa rezolvati o problema financiara. Va sfatuim sa evitati speculatiile de orice fel. Daca aveti de luat decizii importante, va puteti baza pe intuitie taur S-ar putea sa fiti anuntat ca in curand va trebui sa faceti o calatorie in interes de serviciu. Este posibil ca acest lucru sa va oblige sa va modificati planurile, dar sunt sanse sa favorizeze anumite schimbari benefice in plan sentimental. Daca o colega incearca sa provoace o cearta, va recomandam sa va pastrati calmul si sa nu va lasati provocat
GEMENI RAC
gemeni Este o zi buna pentru a aborda chestiuni delicate in plan profesional si in afaceri. In a doua parte a zilei aveti ocazia sa rezolvati o problema financiara mai veche. Comunicarea cu prietenii si cu partenerul de viata ar trebui sa fie foarte buna. Ar fi bine sa nu faceti promisiuni daca nu sunteti sigur ca le veti putea respecta rac Se pare ca sunteti in forma si va simtiti plin de energie, iar capacitatea de comunicare este excelenta. Prin urmare, este o zi favorabila pentru colaborarea cu cei din jur, atat in plan profesional cat si personal. Daca in ultima vreme ati intampinat dificultati in plan sentimental, astazi aveti posibilitatea sa analizati totul cu obiectivitate si sa trageti concluziile. In plan profesional si in ceea ce priveste sanatatea nu se intrevad probleme deosebite.
LEU FECIOARĂ
leu Se pare ca sunteti in forma si aveti ocazia sa puneti la punct un proiect cu sanse mari de reusita, care v-ar putea aduce castiguri substantiale. In partea a doua a zilei este posibil sa vi se propuna o colaborare. Chiar daca acum nu pare deosebit de promitatoare, ar putea sa va aduca beneficii indirect, sau in timp. Este posibil sa faceti cunostinta cu o persoana care v-ar putea deveni partener de afaceri. fecioara Este o zi favorabila relatiilor de colaborare. De asemenea, activitatile concepute sau demarate azi au sanse mari de reusita. Puteti avea succes in afaceri si aveti ocazia sa rezolvati o problema financiara a familiei. Va recomandam sa evitati speculatiile de orice fel.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Pot avea loc schimbari benefice in viata dumneavoastra, atat pe plan profesional, cat si social. La locul de munca sau in afaceri, colegii v-ar putea reprosa metodele originale pe care le folositi, dar rezultatele obtinute va dau dreptate si va incurajeaza sa perseverati.Este posibil sa petreceti seara in compania prietenilor. Va sfatuim sa nu neglijati familia. scorpion Se pare ca sunteti intr-o forma intelectuala foarte buna si colaborati excelent cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Astazi aveti sanse mari de succes in toate activitatile legate de familie si camin. Chiar daca schimbarile la care va ganditi par excelente, va sfatuim sa tineti cont si de dorintele partenerului de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Sunt sanse mari sa aveti o reusita deosebita in plan financiar si sa va bucurati de succes in plan social. Va sfatuim sa profitati de acest context astral favorabil, dar fara sa fortati nota. Dupa-amiaza este posibil sa fiti nevoit sa faceti un drum neplanificat. S-ar putea sa fie vorba despre o calatorie in interes personal, dar care va poate aduce si beneficii materiale. Va sugeram sa fiti foarte atent la acte. capricorn Daca in ultima vreme v-ati confruntat cu o serie de incurcaturi si intarzieri, astazi este foarte posibil sa se produca o deblocare.Se intrevede o reusita frumoasa in plan profesional, cu efecte benefice din punct de vedere financiar. Eastrolog.ro va recomanda sa tineti cont ca munca in echipa se poate dovedi foarte fructuoasa astazi.Relatia cu partenerul de viata ar trebui sa decurga fara probleme
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei aveti posibilitatea sa rezolvati o problema financiara de care depinde reusita unei afaceri. S-ar putea sa fiti nevoit sa faceti o scurta deplasare neplanificata, dar sunt sanse mari sa reusiti tot ce v-ati propus. Ar fi bine sa petreceti mai mult timp cu familia. pesti Este o zi foarte favorabila in plan financiar. La locul de munca sau in afaceri, nu este exclus sa fiti recompensat pentru contributia la finalizarea unei lucrari importante. Sunt favorizate investitiile pe termen lung, dar eastrolog.ro va recomanda sa evitati speculatiile. Puteti sa petreceti o seara relaxanta impreuna cu cei dragi
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 21 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro