Marţi, 12 decembrie 2017 - 12:31:35
EUR
EURO = 4.6332 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.9274 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

La pas, prin şase ţări balcanice - ALBANIA


21 iunie 2017

După vizita făcută în Bulgaria şi Macedonia, autocarul nostru - plin cu…tineri de altădată, cei care până în 1990 nu prea aveau voie să iasă din ţară, acum pensionari - s-a îndreptat spre Albania, despre care nu ştiam  decât că a fost ”ştampilată” ca o ţară comunistă, săracă şi conflictuală cu vecinii săi, Macedonia şi Kosovo, cărora nu le recunoaşte independenţa. În afară de aceste două state, Albania îi mai are ca vecini pe greci - în sud-est şi sud, muntenegreni - în nord-vest.

Situată in sud-estul Peninsulei Balcanice, Albania este udată de Marea Adriatică si Marea Ionică pe coasta sa de vest. De la ghidul nostru, dna Denisa Dincă, aflăm informaţii interesante despre această ţară, pe care, sincer, chiar doream să o cunosc. Albania este cea mai muntoasă ţară din Europa, concurând, numai ca frumuseţe, cu Austria şi Elveţia,75% din teritoriu fiind acoperit de păduri de conifere şi foioase, cu văi săpate adânc în munte, care se succed la tot pasul. Surprinzător, drumurile sunt foarte bune, multe fiind autostrăzi.În Tirana, capitala ţării, ne-am ”lovit” de impreionanta statuie la lui Skanderberg ( numele său adevărat fiind Gjergj Kastrioti), eroul naţional al Albaniei din sec XV, una dintre cele mai emblematice figure istorice ale ţării. Poporul albanez este un mix format din musulmani ( majoritari), restul fiind ortodocsi si catolici.Am remarcat faptul că mulţi dintre tineri vorbesc engleza, cu una dintre frumuseţile feminine reuşind chiar să schimb câteva…priviri, nu înainte de o ”trage” în poză (ataşată in text).O altă observaţie de reporter a fost ritmul intens de construcţie de blocuri, înalte şi spectaculoase din Durres şi Tirana, unul dintre ele ”străjuit” de gunoaie neridicate, cum am surprins eu de la fereastra hotelului din Durres.Totuşi, Albania trăieşte şi se mişcă intens, fiind din ce in ce mai atrasă de investitori străini. La ieşirea din Tirana, spre exemplu, am văzut zeci de sedii de firme străine: din Japonia, Italia, Germania, China ş.a.

Din goana autocarului am mai  văzut Lacul Ohrid, cel mai adanc din Peninsula Balcanica…si ce mult mi-as fi dorit sa fi oprit cateva minute pentru a-l trage intr-o poză. Istoria si cultura Albaniei sunt fascinante. Sa nu uitam că de de origine albaneză (născută însă la Skopje, Macedonia) este, pe lângă Skanderberg, şi Maica Tereza, călugăriţă catolică, cea care a fondat Ordinul Carităţii în India (1950) şi a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Albania este ţara contrastelor religioase, in care se amesteca traditia si cultura islamică, cu cea crestina, traind de veacuri, laolalta musulmani cu crestini.

De reţinut şi o inedită legătură a Albaniei cu România: imnul naţional al Albaniei este cântecul nostru patriotic de odinioară “Pe-al nostru steag e scris unire”, scris de compozitorul român Ciprian Porumbescu, pe versurile lui Andrei Barseanu. Se pare că a fost cumpărat de către guvernul Albaniei in anul 1921.

Din Albania cel mai mult m-a impresionat însă povestea oraşului Durres, unul dintre cele mai vechi orase ale ţării, portul principal si al doilea centru industrial după capitala Tirana.

Durres este asezat pe o mica peninsula de-a lungul coastei Marii Adriatice si, cred eu, acest fapt ii conferă un statut special faţă de restul oraselor albaneze. Am inteles ca Durres este intr-o continuă transformare si modernizare, fiind cel mai frumos si căutat oras-staţiune de catre albanezi pentru petrecerea unei vacanţe pe litoralul ţării lor. In scurtul nostru popas de aici am intâlnit însă şi mulţi turişti străini.Durres este un oras cu o istorie bogată. A fost colonie romană, apoi cel mai important oras al zonei de vest a Imperiului Bizantin între sec. V şi VI; a deţinut titlul de capitală a ţării in 1913. Este orasul care s-a aflat sub nu mai puţin de 33 de ocupaţii de-a lungul ultimelor  nouă secole. Deci, are la activ o istorie efervescentă si sângeroasă in tot felul de evenimente care s-au succedat de-a lungul timpului.

Si totusi, astazi, in sec. XXI, Durres are o strălucire aparte. Orasul este colorat in nuanţe vesele, abundă in blocuri de locuit, unele vechi dar majoritatea sunt noi, cu arhitecturi îndrăzneţe. In centru, se evidentiază câteva hoteluri moderne, ca si cladirea Primăriei si Palatul Culturii. O moschee noua iese clar din peisajul cu care suntem noi obisnuiti, amintindu-ne că suntem pe un teritoriu cu locuitori preponderent musulmani.

Din cât am reusit sa vad, Durres face nota discordantă faţă de ceea ce am vazut in restul tarii, ce-i drept, din fuga masinii. Aici mi-au plăcut casele de vacanţă si vilele scumpe, clădite in stil cât mai „rebel” si sofisticat, cu bun gust, care sunt situate mai la periferie. Multe dintre ele dintre ele aparţinând unor bogătaşi ruşi!

Acest oraş mi s-a părut fericit şi optimist, relaxat şi “sufocat” de palmierii inalţi ce străjuiesc strazile si bulevardele largi. Si peste tot, la terase si restaurante, in faţa magazinelor ca si prin parcuri, este abundenţa încântătoare de flori mediteraneene, care improspatează aerul acela de vară fierbinte.

In viitorul nu prea indepartat, Durres se doreste a deveni o importanta atractie turistica a litoralului albanez de la Adriatica si are toate premizele. Acolo am admirat, daca se poate spune asa, zidurile fostei cetati si singurul turn de aparare care a rezistat timpului.Turnul venetian
este atractia turistica principala a orasului si a fost ridicat prin sec. XIII. La acea vreme, turnul, impreuna cu zidurile de aparare au reprezentat una dintre cele mai mari si puternice fortificatii de la Marea Adriatica. Zidurile medievale duc de la turnul venetian pana la Amfiteatrul cu 15000 de locuri, construit in sec. 2 i.Hr. Acolo se gaseste o cripta de la inceputul crestinismului, decorata cu mozaicuri rare.

In apropierea zidurilor se ridica o statuie a unui erou national, flancata de trei tunuri. In portul din Durres se gaseste Muzeul de Arheologie - un muzeu de exceptie, deoarece in interiorul acestuia se gasesc diverse resturi de obiecte deosebit de frumoase si importante, care atestă vechimea orasului si a zonei. Multe dintre acestea au fost reconditionate. Tot de la port se intinde statiunea de litoral Durres Plazh. Un litoral unde mi-aş dori să petrec o vacanţă…Îl recomand însă cu plăcere tuturor care vor să aibă o vacanţă de vis în această minunată ţară din Balcani – cu bunele şi relele sale - cu atât mai mult că aici preţurile sunt rezonabile (sub cele practicate în Croaţia), iar oamenii amabili şi ospitalieri.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(377 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


Ati fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

loading...
Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook
Horoscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Se pare astazi ca aveti multe probleme de rezolvat. Aveti posibilitatea sa faceti in locuinta anumite schimbari care vor contribui la imbunatatirea confortului. Dupa-amiaza ati putea fi tentat sa cumparati un obiect de valoare. Va recomandam sa nu va grabiti, pentru ca nu este o zi favorabila investitiilor. Nu neglijati odihna! taur Se pare ca sunteti in forma si plin de energie si sunt sanse sa finalizati o lucrare importanta. Dupa-amiaza aveti ocazia sa va afirmati in societate. S-ar putea sa luati initiative pentru care veti fi admirat. Aveti grija sa nu neglijati problemele de familie!
GEMENI RAC
gemeni In prima parte a zilei este foarte posibil sa fiti intr-o stare de spirit excelenta, iar relatiile cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri ar trebui sa decurga fara probleme.Aveti sanse de reusita mai ales in activitatile casnice si in societate. Singurul lucru care v-ar putea nemultumi este situatia financiara. In cursul serii este posibil sa participati la o intrunire cu persoane apropiate. Eastrolog.ro va recomanda sa evitati glumele riscante. rac In prima parte a zilei este posibil ca relatia cu persoana iubita sa fie usor tensionata. Cauza pare sa fie o neintelegere care porneste de la barfele unei persoane invidioase. Sunt sanse sa lamuriti totul destul de usor.S-ar putea ca o investitie pe care ati facut-o cu ceva timp in urma sa se dovedeasca inspirata si sa inceapa sa produca beneficii mai mari decat v-ati asteptat.Aveti grija sa nu va extenuati!
LEU FECIOARĂ
leu La locul de munca sau in afaceri, rezultatele eforturilor depuse in ultima vreme v-ar putea atrage respectul colegilor si laudele superiorilor.Aveti sanse sa realizati fara mari dificultati tot ce v-ati propus pentru azi.Pe plan financiar s-ar putea sa nu stati tocmai bine, dar sunteti hotarat sa gasiti noi surse de venituri. Este momentul sa reluati legaturile cu vechi prieteni sau parteneri de afaceri. fecioara Sunteti plin de energie si aveti sanse sa finalizati tot ce v-ati propus pentru azi. In prima parte a zilei aveti ocazia sa va afirmati pe plan social. Relatiile cu persoana iubita si cu prietenii ar trebui sa fie foarte bune. Avand in vedere ca sunteti predispus la probleme digestive, va sfatuim sa evitati excesele alimentare.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti ocazia sa faceti schimbari importante in relatia cu persoana iubita si in plan social. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si puteti avea succes in societate. Este recomandabil sa evitati exagerarile si sa nu va asumati riscuri, fiindca puteti sa va alegeti cu pierderi materiale importante scorpion Desi se intrevede o zi incarcata, sunteti capabil sa faceti fata cu succes tuturor problemelor. Situatia financiara pare sa nu fie foarte buna, dar acest lucru va motiveaza si mai mult.Astazi puteti sa va bazati pe intuitie dar, pentru hotararile importante privind familia si caminul, eastrolog.ro va recomanda sa va consultati si cu partenerul de viata.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Intuitia si claritatea in gandire va ajuta sa rezolvati o problema sentimentala care va preocupa de ceva vreme. In prima parte a zilei, o persoana apropiata v-ar putea propune sa va asociati intr-o afacere noua. Va sfatuim sa luati in considerare propunerea, pentru ca pare sa ofere perspective frumoase.Dupa-amiaza este posibil sa participati la o intrunire cu prietenii, impreuna cu partenerul de viata. capricorn Puteti avea succes intr-o scurta calatorie in interes profesional sau de afaceri. Va sfatuim sa fiti prudent si sa evitati discutiile in contradictoriu cu colegii sau cu partenerii de afaceri. In a doua parte a zilei aveti sanse sa clarificati o problema sentimentala mai veche. In plan financiar nu se intrevad probleme deosebite. Este indicat, totusi, sa fiti cumpatat cu cheltuielile.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Este posibil sa aiba loc schimbari importante, mai ales pe plan social si sentimental. Colaborati foarte bine cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri si aveti ocazia sa faceti cunostinta cu persoane importante. Dupa-amiaza puteti lua o decizie importanta privind o investitie pentru camin. Va sfatuim sa tineti cont de ideile partenerului de viata. Spre seara s-ar putea sa primiti o veste buna de la un prieten de familie. pesti Este posibil sa survina evenimente neasteptate, care va obliga sa va modificati programul. Schimbarile, desi par neplacute, sunt de fapt in avantajul dumnavoastra.Aveti ocazia sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va poate ajuta sa rezolvati o problema profesionala. Va recomandam sa va consultati cu partenerul de viata in problemele casei. Evitati discutiile aprinse cu o femeie!
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 12 decembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro