Vineri, 29 martie 2024 - 2:27:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Seară magică, la Filarmonică!


10 decembrie 2017



Joi seara, în sala de concerte ”Ion Baciu” a Filarmonicii ”Paul Constantinescu” din Ploiesti, a avut loc un excepţional concert simfonic, sugestiv intitulat ”De la Generaţie la Generaţie”. Aceasta ca urmare a faptului că pe scenă s-au aflat, simultan, renumitul dirijor octogenar Ilarion Ionescu-Galaţi, alături de fiul său, nu mai puţin celebru, violonistul Florin Ionescu-Galaţi.
De remarcat că, înaintea Concertului, marele dirijor a menţionat faptul că spectacolul este dedicat Regelui Mihai I, în memoria căruia orchestra şi publicul au ţinut un minut de reculegere Suveran care, menţionăm noi, avea, pe lângă pasiunea pilotajului de maşini, şi plăcerea de a asculta muzică simfonică.

Programul Concertului a cuprins ANOTIMPURILE pentru vioară şi orchestră, op.8, de Antonio Vivaldi (partea I) şi SIMFONIA a III-a în Mi bemol major, op.55, EROICA, de Ludwig van Beethoven - în partea a II-a. Cu alte cuvinte, o călătorie de la barocul muzical veneţian, la clasicul pur vienez.

Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi, director onorific al Filarmonicii ploiestene, s-a afirmat iniţial ca violonist şi apoi ca dirijor. A fost discipol al lui Emanuel Elenescu şi Mircea Basarab, iar apoi a activat la Paris, cu Charles Munch şi Pierre Dervaux, precum şi in America, împreună cu Leopold Stokowski şi Eugene Ormandy.

La revenirea in ţară, a devenit dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov şi a condus orchestre simfonice din Italia, SUA, Elveţia, Spania, Rusia, China, Japonia, Mexic, Mongolia ş.a.

Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi a fost şi dirijor permanent al Filarmonicii din Istanbul, precum şi al orchestrelor simfonice din Ankara, Gavle şi Uppsala - Suedia.

Fiul său, Florin, acum in vârsta de 47 de ani, a început studiul viorii la vârsta de 4 ani, sub indrumarea tatălui său, debutând oficial la 10 ani, alături de Orchestra Naţională Radio.A continuat să studieze la Universitatea Naţională de Muzică, la clasa prof.Ştefan Gheorghiu. Este laureatul mai multor concursuri internaţionale, precum Concursul Naţional ”George Enescu” sau competiţia ”Tibor Varga”- Elveţia. Cariera internaţională, începută in anul 1982, a însemnat apariţii solistice şi in ansambluri camerale la Graz, Saarbrucken, Marsilia, Munchen, Genova, Atena, Istanbul, Ankara, Izmir, Chişinău ş.a.
Pentru opera lui Vivaldi, muzica instrumentală era foarte greu de digerat. În anul 1725, când a scris celebrele ”Anotimpuri”, pe baza unui program literar, compozitorul a încercat şi reuşit să transforme percepţia auditivă într-o imagine complexă, adăugând fiecărui tablou o imagine literară, imitând, în scurte pasaje, sunetele variate ale naturii: murmurul izvorului, şuieratul vântului sau ciripituil păsărilor.

Prin magnifica sa operă, Vivaldi a căutat să reprezinte simbolic vârstele omului şi relaţia lui cu Cosmosul. A iubit viaţa cu intensitate, iar emoţiile trezite in el de transformările naturii au dat naştere concertelor pentru vioatră denumite ”Anotimpurile”, care descriu cele mai frumoase scene de primăvară, vară, toamnă şi iarnă.

De menţionat faptul că acest spectacol s-a desfăşurat cu casa închisă, publicul meloman ploieştean procurând din timp biletele de intrare.





Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro