Vineri, 19 ianuarie 2018 - 3:13:28
EUR
EURO = 4.6573 RON
Moneda euro a scazut
USD
USD = 3.8067 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Compozitorul Paul Constantinescu, omagiat la Ploieşti


21 decembrie 2017În ciuda stării sale precare de sănătate, prof. dr.Alexandru I. Bădulescu –  (89 de ani în februarie 2018) - a ţinut să fie prezent la In Memoriam „PAUL CONSTANTINESCU„ (54 de ani de la trecerea în eternitate), Eveniment a fost găzduit de Muzeul care-i poartă numele, instituţie muzicală de prestigiu a municipiului nostru, înfiinţată ing. Chimist Eleonora Constantinescu – cumnata compozitorului - cea care, în vara anului 1993, a donat staului, respectiv Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova,  casa-proprietate a familiei Constantinescu – monument istoric şi de arhitectură, împreună cu un valoros patrimoniu, format din piese de mobilier, un consistent fond documentar din viaţa si opera compozitorului Paul Constantinescu. El a locuit şi creat o bună parte din viaţa sa in acest edificiu, despre care conducerile Consiliului judeţean Prahova şi a Muzeului judeţean ar trebui să se ocupe de unele reparaţii interioare şi exterioare - la acoperiş mai ales, semnele ploilor fiind vizibile pe tavanul casei-muzeu.

La această comemorare au participat numeroşi prieteni statornici ai Muzeului memorial. Evenimentul a cuprins o slujbă de pomenire, oficiată de preoţii Ştefan Muşat şi Gheorghe Diţu, după care celebrul nostru concitadin Paul Constantinescu a fost prezentat pe larg, de cine altul decât...prof.dr.Al.I.Bădulescu, conducătorul Muzeului.

De asemenea, s-au rostit alocuţiuni referitoare la marele muzician nemuritor şi s-au depus flori la bustul acestuia, aflat in curtea Muzeului. Nu înainte de o audiţie muzicală: ”Fragmente din Oratoriul Bizantin de Crăciun” (70 de ani de la prima audiţie) şi ”Noapte de Decembrie”- concert de colinde şi poezii.

Paul Constantinescu, născut în Ploiesti, la 30 iunie 1909 şi decedat în Bucuresti, la 20 decembrie 1963 a fost un compozitor român, membru corespondent (1963) al Academiei Române şi Profesor la Conservatorul de muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti. El a fost un talent artistic cu certe aptitudini şi faţă de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie). A manifestat o constantă preocupare faţă de folclor şi melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. Contrar generaţiei anterioare ce şi-a făcut studiile peste hotare, Constantinescu s-a călit la flacăra unor pedagogi de vocaţie din ţară, reuşind să-şi apropie sursele de inspiraţie din solul natal, chiar de la debutul creator.

Studiile muzicale le-a început la Ploieşti în 1919, după care le-a continuat la Conservatorul din Bucureşti (1929-1933), având ca profesori pe Mihail Jora (armonie, compoziţie, contrapunct), Constantin Brăiloiu (Istoria muzicii), Dimitrie Cuclin (estetica muzicală). Din 1933 şi până în 1935 şi-a perfecţionat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt, Joseph Marx (compoziţia).

A fost profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Academia de muzică religioasă, apoi la Şcoala de muzică militară şi la Conservatorul din Bucureşti. .Paul Constantinescu a avut o activitate multilaterală în calitate de violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor de armonie la Conservatorul din Bucureşti. A întreprins culegeri de folclor, a susţinut prelegeri, conferinţe, emisiuni de radio şi televiziune. A fost consilier pentru secţia de cinematografie în Ministerul Propagandei Naţionale din Bucureşti şi la Radiodifuziunea Română.

Întreaga sa creaţie arată orientarea spre valorificarea valenţelor folclorului şi ale melosului psaltic, bizantin. A compus, practic, în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu.

Muzică de teatru liric: O Noapte furtunoasă, operă comică în 2 acte; Meşterul Manole, operă în 3 acte, pe un libret de Mircea Streinul; Nuntă în Carpaţi, poem coregrafic; Pană Lesnea Rusalim, operă.

Muzică simfonică: Suita românească, Simfonieta,  Simfonia a I-a, Variaţiuni libere asupra unei melodii bizantine din secolul XIII, pentru violoncel şi orchestră, Concert pentru pian şi orchestră,  Concertul pentru orchestră de coarde,  Concert pentru vioară şi orchestră, Concert pentru harpă şi orchestră, Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, Simfonia ploieşteană.

De asemenea, a compus Muzică vocal-simfonică, Muzică de cameră, Muzică pentru pian, Muzică corală – printre care 4 madrigale pe versuri de Mihai Eminescu, Muzică vocală, Muzică de film: O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Moara cu noroc.

În memoria sa, la Ploiesti, se organizează, anual, Concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală „Paul Constantinescu” - pentru elevi, studenţi şi absolvenţi, cu următoarele secţii: pian, vioară, canto, compoziţie.

În 28 mai 2009, lui Paul Constantinescu i s-a acordat, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului  Ploieşti, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naştere, pentru contribuţia deosebită adusă la îmbogăţirea zestrei de valori muzicale a municipiului Ploieşti, precum şi pentru promovarea imaginii oraşului, prin creaţia sa componistică, pe plan naţional şi internaţional.

 
 
 
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating  rating
(540 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Servicii medicale de calitate la standarde europene

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:


loading...

Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Scoala de Arte Frumoase Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Cristi Cimpeanu fotoHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Este o zi foarte buna pentru toate activitatile care presupun studiu, documentare si comunicare.Aveti sanse sa realizati beneficii frumoase din tranzactii financiare.In partea a doua a zilei, este posibil sa aflati ca va trebui sa faceti o calatorie in interes profesional sau de afaceri. Pentru ca partenerul de viata sa nu se simta neglijat, este suficient sa-i explicati despre ce este vorba. taur In prima parte a zilei aveti tendinta sa fiti indispus si chiar sa deveniti irascibil. Colegii de munca s-ar putea dovedi intelegatori, dar riscati sa tensionati atmosfera in familie.Ar fi bine sa evitati activitatile care necesita capacitate de concentrare si sa va ocupati de chestiuni de rutina.Incercati sa fiti cat mai calm si intelegator cu partenerul de viata!
GEMENI RAC
gemeni Puteti obtine destul de usor mici castiguri financiare, insa eastrolog.ro va recomanda sa fiti prudent si sa nu va lasati tentat de chilipiruri si speculatii. In partea a doua a zilei exista riscul sa provocati o discutie aprinsa cu partenerul de viata in legatura cu schimbarile pe care vreti sa le faceti in camin si in stilul de viata. Se pare ca aveti tendinta sa va sustineti punctul de vedere cu incapatanare. Un prieten de familie v-ar putea da sfaturi intelepte. rac Ati putea avea ocazia sa rezolvati o problema a familiei, probabil in legatura cu locuinta. In cursul diminetii, este posibil sa descoperiti o oportunitate neasteptat de avantajoasa. Una dintre rudele mai varstnice, care este dispusa sa va ajute financiar, ar putea sa nu fie de acord cu solutia pe care o propuneti. Fiti pregatit sa ii explicati situatia cu calm si diplomatie!Azi puteti sa va bazati pe intuitie.
LEU FECIOARĂ
leu Este posibil sa fie nevoie sa plecati intr-o calatorie neplanificata, in interes profesional sau de afaceri. Poate ca schimbarea de program va indispune, dar s-ar putea sa va alegeti cu beneficii importante pe termen lung.Aveti mari sanse de succes pe plan social si financiar. Va recomandam sa profitati de acest context favorabil, dar cu prudenta si fara sa fortati lucrurile fecioara Se pare ca sunteti in forma, iar relatiile cu cei din jur ar trebui sa fie foarte bune.Este o zi buna pentru investitii, pentru a demara o afacere si pentru calatorii in interesul personal sau al familiei.In partea a doua a zilei s-ar putea sa vi se propuna o colaborare. Puteti sa va bazati pe intuitie, dar ar fi intelept sa va consultati si cu partenerul de viata.
BALANŢĂ SCORPION
balanta Aveti posibilitatea sa faceti schimbarile pe care vi le-ati dorit in viata dumneavoastra, atat in plan profesional cat si in relatiile sentimentale. Astazi sunt favorizate discutiile cu persoane importante, relatiile de parteneriat si calatoriile in interes personal. Capacitatea de comunicare ar trebui sa fie foarte buna si sa va ajute sa va faceti inteles in cele mai mici detalii. Este o zi buna pentru examene, negocieri si interviuri de angajare. scorpion In cursul diminetii este posibil sa primiti o veste buna in legatura cu o suma de bani care vi se cuvine.Probabil ca va trebui sa faceti cateva drumuri scurte si sa va planificati o calatorie mai lunga impreuna cu partenerul de viata.Eastrolog.ro va sugereaza sa amanati intalnirile de afaceri, fiindca astazi se pare ca nu sunteti in cea mai buna forma intelectuala.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Contextul astral al zilei este tocmai bun pentru a incepe sa va puneti in aplicare planurile in legatura cu o afacere in care va puneti mari sperante.Relatiile cu partenerul de viata ar putea avea de suferit din cauza ca nu v-ati ocupat de rezolvarea unor probleme familiale care depind exclusiv de dumneavoastra. Cu diplomatie, puteti detensiona atmosfera.Ar fi bine sa va implicati mai mult in chestiunile casnice capricorn Se pare ca sunteti preocupat de probleme profesionale care va dau bataie de cap de ceva timp si aveti tendinta sa neglijati viata de familie. Ar fi bine sa le explicati celor dragi situatia, pentru ca sunt dispusi sa va inteleaga si sa va sustina. Pentru rezolvarea problemelor importante, va puteti baza pe intuitie, dar si pe sfaturile partenerului de viata. In a doua parte a zilei un prieten v-ar putea solicita ajutorul intr-o problema financiara.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator Capacitatea creativa a Varsatorilor este azi la cote ridicate si va poate ajuta sa rezolvati probleme profesionale dificile intr-un mod original.Relatiile sentimentale ar trebui sa decurga bine, dar aveti tendinta de a-i face reprosuri nejustificate persoanei iubite.Daca va tenteaza un nou tip de dieta sau o noua metoda de fitness, ar fi bine sa va documentati mai intai pesti In prima parte a zilei este posibil sa aveti mici dificultati in relatia cu partenerul de viata. Pentru a detensiona atmosfera, amintiti-va ca vorba dulce, mult aduce. La locul de munca, puteti gasi mai usor solutia unei probleme complicate daca o discutati cu colegii.In cursul serii, impreuna cu persoana iubita, va puteti relaxa la o intalnire cu prieteni vechi
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 ianuarie 2018
Autentificare
stiriactuale.ro