Joi, 28 martie 2024 - 10:43:12
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


ASR Principele Nicolae al României a vizitat fosta închisoare de la Râmnicu Sărat


21 februarie 2013

ASR Principele Nicolae al României a vizitat pentru prima oară fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, alături de o delegaţie a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

 

Reprezentanţii IICCMER, Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Andrei Muraru, preşedinte executiv, Adelina Ţînţariu, directorul Departamentului Politici Educaţionale şi de Memorie, i-au prezentat Alteţei Sale Regale istoria fostului penitenciar comunist şi planurile de restaurare şi promovare a închisorii ca Memorial şi punct focal al unor proiecte culturale, documentare şi turistice.

Principele a vizitat mai multe celule din fostul penitenciar, s-a arătat interesat de personalităţile întemniţate aici şi a ascultat evocarea experienţelor carcerale şi a modalităţilor de exterminare practicate de către autorităţile comuniste. Principele a aprins o candelă în memoria deţinuţilor politici, în celula unde a murit liderul ţărănist Ion Mihalache.

”Locul este o adevărată întoarcere în timp, o lecţie de istorie şi o experienţă extraordinară care te face să reflectezi asupra rolului nostru în păstrarea memoriei şi apărarea valorilor democratice care respectă libertatea şi demnitatea omului.", a spus Alteţa Sa Regală Principele Nicolae al României

”Vizitarea Memorialului Râmnicu Sărat e o experienţă extraordinară atât pentru cei din generaţia care a trăit sub comunism, cât şi pentru cei tineri. Este un omagiu adus memoriei luptătorilor anticomunişti, amintirea vie a unor destine tragice şi dovada unei rezistenţe eroice în faţa opresiunii. Prineforturile Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), muzeul va fi valorificat şi va contribui la dezvoltarea din punct de vedere turistic şi cultural a comunităţii din Râmnicu Sărat.”, a declarat şi  Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al IICCMER.

 

Despre Memorialul Râmnicu Sărat

 

În perioada comunistă, în închisoarea de la Râmnicu Sărat a ajuns o serie de reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici greco-catolici şi romano-catolici, precum şi alţi indezirabili.

Regimul de la penitenciarul Râmnicu Sărat s-a remarcat prin restricţii extreme, deţinuţii politici supranumindu-l „închisoarea tăcerii”. Regimul alimentar precar, lipsa tratamentului medical, tortura, au condus la decesul multor personalităţi închise aici.

Din 1955, închisoarea a găzduit o mare parte a elitei ţărăniste care supravieţuise altor închisori, printre care întâlnim nume ca Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Nicolae Adamescu, Victor Anca, Mihai Balica, Jenică Arnăutu, Ioan Barbuş, Ion Ovidiu Borcea, Mălin Boşca, Alexandru Bratu, Ion Diaconescu, Constantin Hagea, Ion Puiu, Cornel Velţeanu, Augustin Vişa, Ion Lugoşianu şi alţii.  De asemenea, aici au fost aduşi Alexandru Todea (episcop român unit), Waltner Iosif (preot catolic), şi Mihai Godo (preot iezuit). O altă figură reprezentativă care apare printre deţinuţii de la Râmnicu Sărat a fost liderul social-democrat, Constantin Titel-Petrescu. Un caz aparte este cel al lui Gheorghe (Ginel) Plăcinţeanu, care a fost arestat la ordinul direct al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost închisă în mod oficial în aprilie 1963.

 

În 2007, închisoarea a intrat în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, care desfăşoară campanii de promovare şi strângere de fonduri pentru organizarea Memorialului.

În 2012 s-a făcut un prim pas spre restaurarea monumentului, prin includerea acestuia în Planul Naţional de Restaurare, precum şi soluţionarea problemelor patrimoniale.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro