Marţi, 16 aprilie 2024 - 4:48:40
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


8 Martie-Ziua Internaţională a Femeii


8 martie 2013

În fiecare an pe 8 Martie se sărbătoreşte în întreaga lume Ziua Internaţională a Femeii. În spatele ei stau însă zeci de ani de luptă pentru drepturile femeilor, dusă în mai multe colţuri ale globului.

 

Prima zi a femeii din istorie a fost sărbătorită la nivel naţional, pe 28 februarie 1909. Ea a fost instituită în Statele Unite ale Americii de femeile din Partidul Socialist, în cinstea grevei din 1908 a angajatelor din industria textilă. În New York, femeile au protestat atunci împotriva condiţiilor grele de muncă.

În 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile internaţionale femeii (fără a stabili, însă, o dată), în cinstea mişcării pentru drepturile femeilor şi cu scopul a de a sprijini obţinerea dreptului de vot pentru femeile din toată lumea.

Ziua Internaţională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 19 martie 1911 în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, unde peste un milion de femei şi bărbaţi au participat la marşuri de protest. Pe lângă dreptul de vot şi dreptul de a candida la o funcţie publică, participanţii au manifestat pentru dreptul femeilor de a munci, de a avea parte de formare profesională şi de a nu fi discriminate la locul de muncă.

Între 1913 şi 1914 ziua femeii a devenit şi un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. În cadrul mişcării pentru pace, femeile din Rusia au sărbătorit pentru prima dată ziua femeii în ultima sâmbătă a lunii februarie. Pe 8 martie 1914, în mai multe ţări din Europa, femeile au participat la marşuri de protest, fie împotriva războiului, fie pentru a îşi exprima solidaritatea faţă de activişti din alte ţări.

În 1917, femeile din Rusia au protestat din nou pentru „pace şi pânie”, în ultima sâmbătă din februarie, care a coincis cu data de 8 martie, în calendarul gregorian. Patru zile mai târziu, femeile au obţinut dreptul de a vota.

La aproape 30 de ani distanţă, în 1945, mai mute ţări semnează Carta Naţiunilor Unite, primul acord internaţional care afirmă principiul egalităţii dintre femei şi bărbaţi. Din acest moment ONU se implică activ în crearea de standarde, programe şi strategii pentru emanciparea femeilor din toată lumea.

ONU sărbătoreşte pentru prima dată Ziua internaţională a femeii pe 8 martie, în 1975, iar pe 16 decembrie 1977, Adunarea Generală a organizaţiei invită statele membre să proclame, în conformitate cu tradiţiile şi obiceiurile naţionale, o zi din an ca Zi ONU pentru drepturile femeii şi pacea internaţională.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro