Marţi, 16 aprilie 2024 - 3:51:10
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Nichita a adus Academia Română la Ploieşti


31 martie 2013

Sesiunea solemnă a Academiei Române dedicată împlinirii a 80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu are loc, astăzi,  în sala „Europa” a Consiliului Judeţean Prahova

Evenimentul este organizat de Academia Română, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Municipiului Ploieşti şi Direcţia judeţeană pentru Cultură Prahova.

Evenimentul încununează Festivalul Nichita Stănescu, festival care a debutat vineri cu deschiderea oficială care a avut loc la sala de festivităţi a Colegiului Naţional IL Caragiale.

Deosebită este şi prezenţa la Ploieşti a poetului sârb Adam Puslojici, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Nichita Stănescu.

Puslojici povestea despre poetul ploieştean pentru certitudinea.ro:  „Nichita a primit şi cheia de aur a oraşului Belgrad, care nu era dăruită decât preşedinţilor şi regilor. Primar era Bogdan Bogdanovici, un mare sculptor şi arhitect, care adora poezia lui Nichita. S-a întâmplat aşa: primarul îl aştepta pe Nichita, solemn ca un steag naţional, înconjurat de presă şi de televiziuni. În timp ce se îndrepta spre el, Nichita a făcut un gest sublim: brusc s-a lăsat în genunchi şi aşa a continuat să meargă. Primarul, impresionat, s-a pus şi el în genunchi şi s-a apropiat, mergând la fel, spre Nichita… În genunchi s-au îmbrăţişat şi s-au sărutat… În vremea asta, şeful protocolului privea interzis la scena din faţa sa şi nu ştia ce să facă. S-a uitat speriat la mine şi m-a întrebat: «Şi eu acum ce scriu?». Iar eu i-am răspuns: «Desenează!»”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro