Vineri, 29 martie 2024 - 2:12:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cele mai frumoase staţiuni de pe litoralul românesc


2 mai 2013

Investiţiile serioase şi câteva reguli mai stricte par a îmbunătăţi situaţia litoralului românesc. Însă, mai e mult de muncă.

Yahoo! News a căutat informaţii despre cum s-au pregătit staţiunile româneşti de la Marea Neagră pentru zecile de mii de turişti care vor ajunge aici de 1 Mai. Din sudul litoralului, staţiunile pregătite pentru turişti par a fi Jupiter şi Venus. Apoi, este Mamaia, cu plaje moderne şi faimoasă viaţă de noapte.

În schimb, Vama Veche pare să aibă în continuare mari probleme de organizare, iar Olimp şi Neptun au de suferit din cauza hotelurilor în paragină. Costineşti, cândva o staţiune extrem de căutată, se află într-o situaţie îngrijorătoare.

Primăria Mangalia, de care ţin toate staţiunile din sud cuprinse între Olimp şi Saturn, a interzis recent vopsirea hotelurilor, a barurilor şi a clădirilor în culori pestriţe. Unii proprietari de hoteluri le vopsiseră în roşu, albastru său portocaliu ca să se vadă de departe. Însă de acum, clădirile vor fi obligatoriu vopsite în culoari palide, ca de exemplu bej sau alb.

S-au ridicat toate chioşcurile, tonetele, tarabele, maşinile abadonate, terasele sau căsuţele pentru turişti amplasate direct în stradă, care nu aveau autorizaţiile necesare. Primăria a interzis şi comerţul ambulant pe plajă (ca de exemplu vânzarea de porumb fiert sau de gogoşi) sau pe stradă.


Olimp. În staţiune au fost tăiaţi boscheţii. Guzu spune că este pentru prima dată după 2000 când staţiunea a fost toaletată în totalitate. În unele zone, boscheţii ajunseseră la 1,8 metri.  Au fost tăiate şi tufele şi mărăcinii din jurul hotelurilor. Gardurile vii erau netunse de ani de zile şi acoperiseră în diferite zone trotuarele. Staţiunea continuă să aibă probleme din cauza hotelurilor neîntreţinute.

Dintre staţiunile din sudul litoralului, Olimp arată cel mai rău, din cauza celor care deţin unităţile de cazare. Staţiunea este salvată de câteva hoteluri de patru stele nou-construite.

Conform noilor regulamente stabilite de Primăria Mangalia, proprietarii hotelurilor în paragină sunt obligaţi să le acopere cu bannere. Cei care nu vor respecta aceste condiţii vor fi amendaţi. Dacă proprietarii nu vor plăti, autorităţile vor să le scoată hotelurile la licitaţie, completează Guzu.

În ceea ce priveşte ţărmul, jumătate din plaja aferentă staţiunii arată bine

Neptun. Staţiunea are probleme cu hotelurile lăsate în paragină. Unele hoteluri sunt nearanjate de prin '73. Centrul staţiunii arată bine: primăria s-a ocupat de tunderea spaţiilor verzi din jurul hotelurilor, urmând să trimită factura hotelierilor (ei erau obligaţi prin lege să întreţină spaţiile verzi din jurul proprietăţii lor, dar nu neglijau acest lucru). Plaja din Neptun este, alături de cea din Mangalia, cea mai frumoasă din sudul litoralului.

Venus. Terasele construite ilegal au fost desfiinţate. Plaja dintre Saturn şi Venus, unde are loc Liberty Parade, este cea mai lată din sudul litoralului.

Jupiter.  Este staţiunea din sud care arată cel mai bine. Dar staţiunea are probleme grave cu plaja, care s-a subţiat foarte mult din cauza eroziunii costiere.

Saturn. Zona de camping de la intrarea în staţiune, unde erau aproximativ 200 de căsuţe, aflată în paragină de zece ani, a fost desfiinţată. În loc a rămas un spaţiu verde cu arbori. În schimb, bazarul staţiunii este „foarte aglomerat”, „cu 5.000 de mirosuri pe metru pătrat”.

Mangalia. A fost terminat portul turistic, iar acum se construieşte un club nautic în port. A fost amenajată o promenadă luminată noaptea pe faleza de lângă portul turistic. Problemele Mangaliei sunt străzile înguste şi aglomerate şi lipsa parcărilor. De Înviere, de pe faleza Mangalia vor fi lansate 5.000 de lampioane.

Vama Veche. Deşi Vama Veche atrage o mulţime de turişti în fiecare an, satul din sudul extrem al litoralului românesc are în continuare multe probleme care nu au fost rezolvate de autorităţi, a explicat pentru Yahoo! News un localnic din Vamă, care lucrează în turism. El este nemulţumit că nici până acum nu a fost terminată canalizarea, deşi se lucrează la ea de ani de zile.

Este nemulţumit şi deoarece i s-a întâmplat de multe ori să rămână fără lumină pe când avea turişti cazaţi: „Rămâi 6-8 ore fără curent”, spune el, deoarece Enel face „extinderi şi modernizări în plin sezon”. A făcut o reclamaţie la Ministerul Turismului, care i-a răspuns că problema să nu ţine de competenţa sa.

Pe drumul central din Vama Veche circulă utilaje grele, care în mod normal ar trebui deviate pentru a nu-i deranja pe turişti, mai spune localnicul. În plus, s-au construit hoteluri din beton.

În perioada 1 – 5 mai, în Vamă Veche vor avea loc mai multe concerte, iar cluburile vor organiza petreceri. Vor urca pe scenă Şuie Paparude, Gojira, Planet H, Dj Undoo, Amon, Skoo, Kultur Shock, Nişte Băieţi, Just Another, trupa Kumm, Farfarello, Ţapinarii, Timpuri Noi.

Mamaia. Cea mai pregătită staţiune pentru a primi turişti de 1 Mai pare a fi Mamaia, susţine chiar ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini. Tarifele de cazare pornesc de la 40 de lei pe noapte, la un hotel de două stele. În plus, în Mamaia au loc şi foarte multe evenimente. O paradă cu maşini de epocă, motociclete, maşinii off-road şi de raliu şi autobuze supraetajate şi concerte Cabron, Pepe şi Balkan Gypsy Punk Metal îi vor aştepta pe turişti.

Concertele continuă şi în 2 şi 3 mai, când vor cânta, în cluburile din staţiune, CRBL, DJ Rhyno, Corina şi Ruby.

Năvodari. Năvodariul nu mai este de multă vreme o staţiune a taberelor şcolare. Acestea se mai găsesc doar în zonele Delfin şi Albatros. Staţiunea este preferată acum de oameni bogaţi ori influenţi ca Radu Mazăre, Ion Ţiriac sau luptătorul Ionuţ Iftimoaie. Şi asta pentru că nu este atât de multă aglomeraţie precum în Mamaia, iar Năvodariul oferă mult spaţiu verde, zone de joacă pentru copii, dar şi o plajă special dedicată celor mici.  

Costineşti. Dintre staţiunile cu pretenţii de pe litoral, situaţia Costineştiului este cea mai îngrijorătoare. Potrivit reporterntv.ro, staţiunea a avut parte de o vară 2012 dezastruoasă, cu foarte puţini turişti. Staţiunea arată destul de prost, cu mult unităţi de cazare neîngrijite şi alei distruse, astfel că turiştii care cândva o preferau s-au reorientat spre Mamaia sau Vama Veche, după preferinţă.

Eforie Nord. A doua staţiune ca mărime de pe litoralul românesc, Eforie Nord are parte de unele dintre cele mai moderne centre de fizioterape din ţară. Potrivit turistderomania.ro, staţiunea de pe malul lacului Techirghiol are preţuri destul de mici şi unităţi de cazare destul de bune, puţine hoteluri fiind "suplinite" de vile şi pensiuni moderne. În staţiune există câteva restaurante extrem de apeciate de turiştii străini, iar pe malul lacului Belona există un parc de distracţii.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro