Miercuri, 24 aprilie 2024 - 6:33:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un castel ruinat din România a reuşit să atragă zeci de mii de turişti


4 septembrie 2013

Vechiul castel nobiliar din Bonţida, judeţul Cluj, a reuşit să atragă la un singur sfârşit de săptămână peste 10.000 de vizitatori. Circa 20 la sută sunt oaspeţi veniţi de peste hotare, din Ungaria, dar şi din Germania sau Marea Britanie. Oamenii au venit la Festivalul Barock, care teoretic, celebrează tradiţiile multiculturale ale Transilvaniei. Şi în acest an, manifestarea a reprezentat o colecţie de evenimente din care peste 90 la sută au fost dedicate comunităţii maghiare.

Festivalul aduce în fiecare an concerte de muzică populară, jazz, rock, dar şi târguri de antichităţi, meşteri populari ori diferiţi artizani. Nu au lipsit anul acesta nici expoziţiile culturale, precum cea intitulată „Banffy şi Bartok“, organizată de Muzeul şi Institutul Teatrului Maghiar din Budapesta. Printre trupele care au concertat pe scena amenajată în curtea castelului se numără The Mono Kacks sau Partizan, dar şi Budapest Bar ori Byron.

Castelul Bánffy de la Bonţida a intrat în restaurare din anul 1999, când a fost semnat acordul între Ministerul Culturii şi Cultelor din România, "Institute of Historic Building Conservation" din Marea Britanie şi Oficiul pentru Protecţia Patrimoniului Cultural din Ungaria. Lucrările de restaurare s-a făcut sub înaltul patronaj al Prinţului Charles de Wales, care a vizitat în mai multe rânduri şantierul şi au fost premiate cu premiul "Europa Nostra" de către Uniunea Europeană.

În 2007 Principesa Margareta a României şi-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonţida.

Detalii: wikipedia
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro