Joi, 25 aprilie 2024 - 3:51:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Dacă nu păstrezi frumuseţea limbii tale, nu poţi vorbi de dragoste


8 martie 2014

Într-o intervenţie la Realitatea TV, în emisiunea "Jocuri de putere", Tudor Gheorghe a vorbit deschis despre bucuria spectacolului.

"În seara asta am avut premiera, într-un sat, a unui spectacol foarte interesant, se cheamă "Lecţia". Este o lecţie de iubire, respect, istorie, patriotism. E mai mult decât o lecţie. Am pornit spectacolul dintr-un sat, un sat foarte drag mie, din comuna Izbiceni, un spectacol care a avut loc în Centrul cultural care-mi poartă numele. M-am bucurat să văd o sală arhiplină, emoţionată. Ideea mea de a pleca de aici şi de a bântui prin ţară - nu mă voi duce în oraşele mari, voi fi în oraşele unde, de 20 de ani, nu s-au mai întâmplat evenimente culturale reale. Eu plec duminică şi încep turneu în Republica Moldova, am un singur spectacol în Chişinău, apoi mă duc în orăşele mici, unde oamenii au nevoie", a spus Tudor Gheorghe, la Realitatea TV.

Spectacolul, spune maestrul, conţine texte excepţionale, poezii deosebit de frumoase şi mult umor.

"Spectacolul începe cu o pledoarie pentru păstrarea acurateţei limbii române. Dacă nu-ţi păstrezi frumuseţea limbii tale, nu poţi să vorbeşti de dragoste. Vom ajunge la cântecul popular românesc, la cele mai frumoase poeme, apoi voi intra într-o zonă de gând de reîntoarcere acasă, la părinţi. Spectacolul se va încheia cu dorul de casa noastră, de ţară. Sunt texte excepţionale, poezii deosebit de frumoase, spectacolul e plin de umor", a spus Tudor Gheorghe.

Întrebat cum au primit oamenii în Izbiceni spectacolul, maestrul a răspuns: "Au venit cadre didactice din împrejurimi, am vrut ca spectacolul să fie cu trimitere exactă, mai ales acum, într-o perioadă în care mă îngrozeşte felul în care... Când aflu ce note iau copilaşii la testele pe care le dau acum, sunt siderat, nu-mi vine să cred că e posibil ca nişte copii români, inteligenţi... De asta vin în întâmpinarea profesorilor, a elevilor, poate-i conving să vadă că limba română e frumoasă, că dragostea faţă de istorie, limbă, folclor, faţă de ţara asta atât de necăjită trebuie să existe dacă vrem să fim."


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro