Marţi, 19 martie 2024 - 9:54:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Politicienii români i-au cerut emisarului SUA ridicarea vizelor


1 mai 2014

Adjunctul Victoriei Nuland, americanul Hoyt Yee, i-a convocat pe liderii noştri politici la Ambasada SUA. Principala temă ridicată de politicenii români a fost liberalizarea vizelor pentru America.

Hoyt Yee, asistentul adjunct al Victoriei Nuland, s-a aflat, marţi, la Bucureşti în cadrul unei vizite de rutină în regiune, aşa cum a informat Ambasada SUA. Oficialul american i-a invitat pe liderii partidelor politice din România pentru o discuţie despre situaţia tensionată din regiune, dar şi pentru a le asculta dolenaţele. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, nu a onorat invitaţia oficialului american, fiind plecat la Ungheni, în Republica Moldova, alături de Iurie Leancă.

Ponta a delegat-o pe europarlamentarul Corina Creţu să reprezinte PSD, pentru că este cap de listă la alegerile europarlamentare. „Am prezentat dorinţa noastră, a PSD, de consolidare a dialogului politic şi a proiectelor comune, am subliniat preocuparea noastră pentru păstrarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi am ridicat problema vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA, subiecte pe care l-am ridicat în ultimii ani şi în PE“, a declarat Corina Creţu pentru „Adevărul“.

Absenţa lui Victor Ponta a fost scuzată chiar de omul care i-a lăsat locul la Palatul Victoria: Mihai Răzvan Ungureanu. „O fi avut alte probleme. La PSD poţi să accepţi că nu a fost preşedintele pentru că este şi premier şi are o agendă încărcată“, a spus MRU, care a avut numai cuvinte de laudă pentru Corina Creţu. „PSD a fost reprezentat foarte bine de Corina Creţu, care a avut o idee foarte bună: a spus despre institutele de programe educaţionale americane care au plecat din România odată cu aderarea la UE“, a amintit Ungureanu.

Totuşi, Vasile Blaga, preşedintele PDL, susţine că el a fost liderul politic român care a ridicat problema ridicării vizelor pentru SUA. „Am discutat despre relaţiile Statelor Unite cu România, despre colaborarea foarte bună în cadrul NATO, despre Parteneriatul strategic, despre situaţia din regiune - Ucraina şi Republica Moldova. S-a discutat şi despre lupta împotriva corupţiei din regiune şi din România, şi PDL a ridicat şi problema ridicării vizelor pentru cetăţenii români“, a declarat pentru Mediafax liderul PDL. „A fost o discuţie extrem de utilă“, a adăugat Vasile Blaga.

Chiar dacă politicienii de la Bucureşti au vorbit pe o singură voce despre liberalizarea vizelor, nu au primit un răspuns concret din partea adjunctului Victoriei Nuland. Emisarul american i-a îndemnat pe oficialii români să înteţească lobby-ul în Congresul american, pentru că „acolo se fac regulile“, ne-a declarat un oficial român prezent la discuţii. Însă Hoyt Yee şi-a notat atent, pe un carneţel, toate problemele evocate de capii partidelor politice.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro