Joi, 28 martie 2024 - 12:26:00
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Sebastian Ghiţă, denunţat la DNA pentru trafic de influenţă şi şantaj


15 mai 2014

Deputatul PSD este denunţat la DNA  de un fost director al Autorităţii de Management POSDRU şi POSCCE, aceasta acuzându-l că a exercitat asupra sa presiuni concretizate în trafic de influenţă şi şantaj cu referire la contractele firmelor XOR IT System, Teamnet şi Asesoft care derulau proiecte cu finanţare europeană.

Din denuntul formulat reiese că traficul de influenta a vizat semnarea contractelor si efectuarea de plati in regim preferential. Santajul cu calitatea sa de prieten al premierului si binenteles pastrarea functiei doar in cazul in care nu ii erau blocate afacerile si se manifesta deschidere care solicitarile sale.

În cazul POSDRU  se fac referire la contractul de asistenta tehnica pentru AMPOSDRU si cele 11 organisme intermediare pentru servicii de arhivare. Sebastian Ghita a insistat in semnarea contractului mizand pe o decizie finala si irevocabila obtinuta pe fondul unor erori ale AMPOSDRU si Ministerul Muncii.

Raportul subliniaza caracterul nelegal al contractului de da oferta neacceptabila prin neindeplinirea criteriilor minime de calificare pana la suspiciuni privind modul de atribuire a contractului. În prezenta unui coleg i-a solicitat lui Sebastian Ghita sa faca demersurile de renuntare ua contract pentru ca neeligibilitatea contractului este clara iar comisia european nu tine cont de deciziile instantelor pentru ca nu pot aprecia cum s-au derulat faptele. La aceasta data este semnat contractul, deci exista prejudiciu cert. In aceste conditii denuntatorul a preferat sa renunte la functia detinuta  AMPOSDRU in iunie 2012.

Dupa mutarea la o alta institutie cu fonduri UE, denuntatorul a fost sunat de Sebastian Ghita pentru a solicita plata unor contracte pentru anumite spitale prin care s-au derulat contractele Teamnet. Deputatul a solicitat sa fie primitat o anumita doamna ca reprezentanta a spitalelor desi dansa lucra la Teamnet.  Dupa verificarile efectuate au rezultat atat suspiciuni de frauda cat si incalcarea legislatiei in vigoare. Verificarile achizitiilor respective au fost efectuate de catre experti in achizitii si it.

La nicio zi denuntatorul a primit telefon de amenintare din partea d-lui Ghita care aflase de la de demersurile sale. Dupa aceasta data prin aplicarea de corectii financiare denuntatorul a primit confirmarea santajului prin neprelungirea detasarii sale la solicitarea lui Victor Ponta. Din 2012 a fost numit la Ministerul Fondurilor Europene pe o pozitie mai putin vizibila .In septembrie 2013 iar a primit un apel telefonic de amenintare si santaj de la dl Ghita ca ii sunt  blocate afacerile si ca se va ocupa personal de persoana denuntatoare, fapt pe care l-am adus da cunostinta unui secretar de stat, Gabriel Onaca si in prezenta ministrului Teodorovici.

În data de 15.10.2013 s-a pronuntat cu decizie finala si irevocabila ICCJ in favoarea OPCP (Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE) , respingand recursul Asesoft si a fost emis procesul verbal de penalitati. Imediat dupa comunicarea porcesului verbal denuntatorul a fost chemat la ministru care i-a comunicat  solicitarea premierului si celor din PSD de a pleca din sistem. I s-a sugerat sa nu se transere in alta institutie  pentru ca si de acolo i se va cere sa plece .

Denuntatorul mentioneaza ca traficul de influenta si santaj pe care-l practica dl Ghita a atins cote adarmante si ca ca atare solicita tragerea la raspundere penala a faptuitorului. Intrucat, in urma infractiunii sesizate a suferit un prejudiciu moral si material prin obligarea de a parasi functia va avea probleme cu plata ratelor, se  constitui parte civila, urmand ca pe parcursul urmariri penale sa precizeze cuantumul despagubirilor.

Mijloacele de proba pe care se intemeiaza denuntul sunt :
- martori
- inscrisuri: rapoartul corpului de control si sesizarea DLAF
- listingul telefoanelor care pot fi solicitate

Sursa: http://www.realitatea.net

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro