Marţi, 19 martie 2024 - 9:33:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Victor Ponta, chemat luni la Cotroceni pentru discuţii despre reducerea CAS


12 iulie 2014

Premierul Ponta se va prezenta luni la Palatul Cotroceni, unde va discuta cu preşedintele Băsescu despre reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), reiese dintr-un anunţ făcut vineri de Administraţia Prezidenţială.

Măsura reducerii CAS-ului cu 5 puncte, una dintre principalele promisiuni electorale ale fostului USL, a fost aprobată de Guvern, urmând să fie implementată de la 1 octombrie. Dorinţa Guvernului de a reduce CAS-ul în acest an, cu o lună înainte de alegerile pentru preşedinţia ţării, a fost considerată inoportună de delegaţia FMI, care a considerat că măsura nu este sustenabilă în acest an.

La rândul său, şeful statului, care a primit legea spre promulgare, anunţa miercuri că, deşi este un adept al reducerii fiscalităţii, are dubii majore cu privire la oportunitatea ei. Şeful statului şi-a exprimat temerea că premierul Ponta va apela din nou la diverse taxe care vor afecta negativ populaţia pentru a depăşi riscul de derapaj macro pe care îl aduce cu sine reducerea CAS cu 5 procente.

„Am primit legea spre promulgare şi, în condiţiile în care sunt un adept al reducerii fiscalităţii, am mari semne de întrebare asupra oportunităţii măsurii, legată de realitatea fondului de pensii. Acum avem un deficit pentru acest an de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5% a CAS la societăţi adaugă la deficit încă 5 până la 5,5 miliarde. Asta înseamnă un deficit de 18 miliarde de lei. Legea nu propune reducerea CAS la salariat, ci la societăţi, salariaţii nu au niciun avantaj”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că vrea să promulge reducerea CAS şi că va avea inclusiv o consultare cu FMI pe acest subiect, precizând însă că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, va fi obligat să retrimită legea în Parlament.

De asemenea, şeful statului a mai anticipat majorări ale taxelor de proprietate de 2-3 ori. Nu au trecut decât trei zile de la aceste declaraţii şi s-a dovedit că Guvernul a elaborat un proiect de modificari ale Codului Fiscal ce vine cu majorări de până la 15 ori a impozitelor pe clădiri pentru persoane fizice, precum şi majorări consistente ale impozitelor pe maşini.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Hidroprahova

Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro