Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:13:37
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu: Sistemul antirachetă din România va fi operaţional în 2015


22 iulie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că şi-ar dori ca Summit-ul NATO din septembrie să constate progresele procesului de diminuare a noilor ameninţări de securitate. Preşedintele a anunţat că sistemul antirachetă din România va fi operaţional în 2015, informează Mediafax.

"Ne-am dori ca Summit-ul NATO să constate şi să realizeze progrese în procesul de diminuare a noilor ameninţări de securitate, şi aici noi includem respectarea programului de dezvoltare şi operaţionalizare a capacităţilor antirachetă în România", a declarat Traian Băsescu, înainte de plecarea la Reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, care are loc în Polonia.

Băsescu a anunţat că în România evoluţiile sunt conform programului, iar sistemul antirachetă de pe teritoriul României, faza a doua a sistemului NATO, va fi funcţional în 2015.

Preşedintele a mai spus că România consideră că NATO trebuie să îşi asume un rol mult mai important în garantarea securităţii enegetice a Europei, precum şi în prevenirea şi lupta împtoriva atacurilor cibernetice.

Un alt element din luările de poziţie ale României şi solicitările sale pentru Summit-ul NATO din Marea Britanie se referă la încheierea misiunii din Afganistan, a mai arătat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai precizat că misiunea din Afganistan va lua sfârşit pe 31 decembrie 2014, când şi România îşi va retrage ultimele sute de militari. El a adăugat că, de la 1 ianuarie 2015, continuarea programului se referă la asigurarea instructorilor pentru continuarea proceselor de prăgătire a armatei afgane, în condiţiile în care până la sfârşitul anului se reuşeşte semnarea unui acord între autorităţile afgane şi NATO în acest sens.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro