Marţi, 23 aprilie 2024 - 9:12:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Bilanţul traseismului politic la nivel local


18 octombrie 2014

Ieri a fost ultima zi în care primarii puteau să treacă de la un partid la altul fără să-şi piardă mandatul. În cele 45 de zile de migraţie politică nestingherită, aproape 350 de aleşi locali au schimbat tabăra. Şi aşa cum era de aşteptat încă de la anunţarea măsurii, opoziţia are cele mai mari pierderi. Oficial, însă, niciun partid nu are o centralizare a migraţiei aleşilor locali.

PNL şi PDL îşi ameninţă cu acţiuni în instanţă foştii colegi care au decis să treacă la alt partid.

„Pentru noi, toţi cei care au plecat şi-au pierdut mandatul şi vom încerca să oficializăm acest lucru în instanţă”, a spus Marian Jean Marinescu, preşedintele PDL Dolj.

Cu toate că deja anunţă acţiuni împotriva foştilor colegi, preşedintele PNL Klaus Iohannis este optimist în privinţa bilanţului traseiştilor.

„Mi s-a părut neconstituţional. Numărul celor care au plecat este incomparabil mai mic decât numărul aşteptat de initiaţorii OUG, în speţă PSD”, afirmă Klaus Iohannis, prezidenţiabilul ACL.

Chiar dacă cei mai mulţi primari care au decis să-şi părăsească partidul au trecut la PSD, social-democraţii spun că nu au date concrete deocamdată.

„Ce pot sa vă spun eu e că nu avem chiar 111 primari, aşteptăm centralizarea oficială”, a spus Ion Calin, deputat PSD de Dolj.

„Cred că am făcut dreptate din punctul nostru de vedere. Oamenii s-au lămurit pe cine au votat şi cine i-a trădat”, a spus Victor Ponta, prezidenţiabilul PSD.

Sunt însă şi primari care au dat Puterea pe Opoziţie.

„Nu am plecat de la putere la opoziţie, ci de la haos la raţiune. Am trecut pentru că mi s-a impus.

Sunt unul din primarii care am adus 20% din voturile primarilor PSD şi am candidat ca PSD-PUR, sunt 61% la consilieri si 47% la consiliul judeţean. Nu a fost mulţumită noua conducere şi mi s-a sugerat să plec”, a povestit Ioan Crişan, primarul PDL al comunei arădene Vladimirescu.

PNL şi PDL par să fi suferit cele mai mari pierderi. Din aproape 1.500 de primari a pierdut, în plină campanie electorală, aproape 350.

PSD şi-a consolidat astfel poziţia dominantă din Muntenia şi în Oltenia. Pentru ACL, cele mai dure lovituri au venit de la primarii unor mari oraşe şi de la şefi de consilii judeţene. Şeful CJ Buzău, Cristian Bîgiu a părăsit PNL. L-au urmat 32 de edili PNL şi PDL. Mai la nord, în Bacău, 31 de edili au spus adio ACL, care a rămas cu doar 15 aleşi locali.

O situaţie inedită este în Sibiu, acolo unde niciun ales local n-a profitat de ferestra deschisă spre migraţie.

PSD a înregistrat pierderi în Arad, Ilfov şi Hunedoara, acolo unde aleşii au migrat de la PSD spre PNL şi PDL.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 22 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro