Joi, 18 aprilie 2024 - 11:33:32
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gavrilescu: Ministerul Mediului a declanşat un control la compania Holzindustrie Schweighofer


8 mai 2015

Ministerul Mediului a declanşat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării de către companie a materialului lemnos tăiat din păduri, a declarat ministrul de resort Graţiela Gavrilescu.

inistrul Graţiela Gavrilescu a spus că Direcţia Generală de Control a Ministerului Mediului a declanşat, din ordinul său personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmăreşte legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri, iar Garda de Mediu, pe de altă parte, a început să facă săptămâna aceasta un control al calităţii aerului la o fabrică de la Rădăuţi, care produce PAL folosind formaldehidă, scrie MEDIAFAX.

În acest context, Gavrilescu a afirmat că a luat act de acţiunile de protest programate pentru sfârşitul acestei săptămâni faţă de tăierile ilegale de arbori şi a spus că şi-ar dori ca toţi românii să se opună acestui fenomen.

"Am luat act. Este un lucru normal, aşa cum şi eu sunt împotriva tăierilor ilegale, mi-aş dori ca toţi românii să fie împotriva tăierilor ilegale, este un drept de a manifesta. De aceea, am luat act de aceste mişcări care vor avea loc sâmbătă, pe fond de susţinerea Codului Silvic, şi împotriva monopolului, pentru că aici ajungem, şi a tăierilor ilegale şi împotriva monopolului. Codul Silvic reglementează, aduce un aport benefic pentru intreprinderile mici şi mijlocii şi nu mai lasă la mâna unei singure societăţi şi unui singur om monopolul astfel încât să nu mai poată nimeni să se dezvolte. Luând act de filmul care a circulat în presă, pentru mine a fost stupefiant să văd că există, şi la nivelul acesta, companie de la care ai anumite pretenţii, să se întâmple aşa ceva. De aceea, am dispus să fie făcut controlul, făceam chiar de luni, dacă ne puneam echipele în mişcare. A început deja, eu chiar spun că lucrurile trebuie să decurgă normal, să nu mai avem tăieri ilegale. Şi dacă lumea a considerat că este normal să facă acest protest spun că nu e nici neconstituţional, nici ilegal, ci un mod de a-şi manifesta interesul pentru propria ţară. Tăierea ilegală este o problemă de ţară", a afirmat Gavrilescu.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Toma Petcu, şi secretarul de stat la Ministerul Mediului, Pasztor Sandor, au făcut, joi, o vizită la Galaţi pentru participa la o întâlnire regională pe probleme de mediu.

Senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, membru al Comisiei de mediu, a solicitat, joi, ministrului Mediului să dispună un control de fond la Holzindustrie Schweighofer şi să stabilească dacă există masă lemnoasă provenită din tăieri ilegale, susţinând că are sesizări în acest sens de la oameni.

Senatorul Neculai Bereanu (PSD) a declarat, joi, presei, că solicită ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, ca, prin Corpul de Control, să dispună o verificare de fond la punctele de lucru din România ale Holzindustrie Schweighofer.

"Am suspiciuni rezonabile că la această firmă s-au achiziţionat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale. Am văzut atât filmările făcute de o organizaţie de protecţia mediului din care reiese că o astfel de practică e acceptată la Holzindustrie Schweighofer, dar am şi sesizări pe această temă de la oameni din zona de munte a judeţului Suceava", a spus Bereanu.

El consideră că ar trebui ca, în acest caz, Corpul de Control al Ministerului Mediului să evalueze toată masa lemnoasă aflată în depozitele Holzindustrie Schweighofer.

"Să vedem cât de legal lucrează această firmă", a spus Bereanu.

Joia trecută, senatorul PSD a amintit că Senatul a respins, la începutul acelei săptămâni, solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a Codului Silvic, care prevede, între altele, eliminarea posibilităţii ca o firmă sau un grup de firme să deţină monopolul exploatării şi procesării masei lemnoase din România.

"Acest Cod Silvic a fost dezbătut foarte serios, timp de peste un an, cu toţi factorii implicaţi în acest domeniu, de la proprietari de pădure, la Romsilva, Guvern, persoane fizice şi organizaţii neguvernamentale şi s-a ajuns la o formă acceptată de majoritatea românilor care îşi doresc ca pădurile lor să nu mai fie tăiate abuziv şi ilegal. Nu ştiu ce resorturi l-au împins pe preşedinte să ceară reexaminarea legii, dar cred că actuala formă va fi menţinută şi de Camera Deputaţilor, urmând ca apoi să fie promulgată", a spus Bereanu.

Organizaţia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) susţinea, într-un comunicat de presă, că a dat publicităţii filmări care prezintă conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer România acceptând cu bună ştiinţă şi recompensând lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificaţie.

În replică, într-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anunţat că va iniţia o anchetă internă pentru a verifica procesul de achiziţionare a lemnului şi susţine că îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de statul român.

"În privinţa acuzaţiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă şi va lua decizii în consecinţă. Toate persoanele implicate în procesul de achiziţionare sunt obligate să semneze pe proprie răspundere faptul că vor respecta normele de conduită internă. Compania noastră nu va tolera comportamentul inadecvat al angajaţilor săi. Holzindustrie Schweighofer îndeplineşte toate cerinţele legale impuse de către statul român. Mai mult decât atât, suntem certificaţi FSC (Forest Stewardship Council) şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) şi suntem monitorizaţi permanent de către auditori independenţi care ţin evidenţa stocurilor de materie primă prelucrată în fabricile noastre şi verifică legalitatea provenienţei materiei prime prelucrate în unităţile noastre de producţie. Holzindustrie Schweighofer susţine orice acţiuni oficiale şi juridice îndreptate către protecţia resurselor naturale, în special către protecţia pădurilor", se arăta în comunicatul companiei în urmă cu o săptămână.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro