Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:04:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Adrian Semcu, reţinut pentru trafic de influenţă


11 iunie 2015

Adrian Semcu, vicepreşedinte al PNL,  a fost reţinut pentru 24 de ore de DNA, în dosarul în care este inculpat Iulian Herţanu, fiind acuzat de trafic de influenţă, faptă care ar fi fost comisă în perioada în care deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA Ploieşti au dispus, miercuri după-amiază, reţinerea pentru 24 de ore a lui Adrian Semcu, director al SC Hidro Prahova şi fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Prahova în perioada 2008-2012, acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputaţii Sebastian Ghiţă, Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma

Semcu a fost reţinut la finalul a peste şapte ore de audieri care au avut loc la DNA Ploieşti.

În acelaşi dosar, procurorii au emis ordonanţă de reţinere pe numele omului de afaceri Gheorghe Boeru, reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu Hidro Prahova, Boeru fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă şi evaziune fiscală.

Potrivit anchetatorilor, în perioada august 2010 - aprilie 2011, în schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, la acea dată vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, folosindu-se şi de influenţa pe care o avea la reprezentanţi ai conducerii SC Hidro Prahova SA Ploieşti şi în înţelegere cu Gheorghe Boeru, l-a ajutat pe acesta ca asocierea din care făcea parte firma Romair Consulting SRL Bucureşti să câştige la licitaţie un contract de achiziţie publică finanţat în majoritate din fonduri europene.

Contractul, în valoare de 25.085.000 de lei, intitulat "Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări", face parte din proiectul european "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova", proiect care are ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova SA Ploieşti, firmă deţinută de Consiliul Judeţean Prahova.

Procurorii spun că, pentru sprijinul acordat la obţinerea acestui contract, Semcu ar fi primit, în luna ianuarie 2 012, de la Gheorghe Boeru 100.000 de euro din totalul sumei de 200.000 de euro promise de omul de afaceri.

Conform DNA, Adrian Semcu l-a susţinut pe Gheorghe Boeru, prin intermediul altor persoane, pe tot parcursul derulării procedurilor de achiziţie, până la stabilirea finală a câştigătorului. Astfel, firma lui Boeru ar fi primit, anterior iniţierii procedurilor de evaluare a ofertelor, date tehnice necesare adaptării documentaţiei şi utile pentru conceperea unei oferte astfel încât aceasta să câştige contractul de achiziţie publică.

De asemenea, în timpul derulării procedurilor de atribuire a contractului, Romair Consulting a fost sprijinită prin "determinarea desemnării unor persoane obediente în comisia de evaluare a ofertelor", iar ulterior, după stabilirea câştigătorului licitaţiei şi până la momentul soluţionării definitive a contestaţiilor şi acţiunilor în instanţă, firma reprezentată de Boeru a fost ajutată "prin crearea posibilităţii pentru SC Romair Consulting SRL de a gestiona răspunsurile la căile de atac formulate de către participanţii la licitaţie nemulţumiţi, precum şi prin intervenţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - CNSC şi la instanţa competentă, pentru a menţine decizia de atribuire a contractului către SC Romair Consulting SRL".

"Pe de altă parte, şi o altă persoană din conducerea SC Hidro Prahova SA a fost cointeresată de inculpatul Boeru Gheorghe, reprezentantul SC Romair Consulting SRL, pentru sprijin pe parcursul derulării procedurii de achiziţie şi pentru a acorda susţinere pe durata derulării contractului, inclusiv pentru a acorda, în avans, o tranşă din fondurile aferente activităţii de consultanţă. Astfel, în perioada 2011-2012, Boeru Gheorghe a remis acelei persoane suma totală de 50.400 de lei, disimulată în venit aferent unui contract de muncă", se arată în comunicatul DNA.

Conform procurorilor anticorupţie, o parte din banii încasaţi de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitaţi, la dispoziţia lui Gheorghe Boeru, fără a avea la bază justificări economice reale, prin conturile mai multor societăţi comerciale paravan, apoi au fost scoşi în numerar şi folosiţi în interesul personal al lui Boeru. Aceste activităţi au avut ca rezultat sustragerea de la plata către stat a sumei totale de 251.765 de lei, reprezentând TVA - 151.059 de lei şi impozit pe profit - 100.706 lei.

În cursul zilei de joi, Adrian Semcu şi Gheorghe Boeru vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA care cercetează acest dosar au stabilit că începând cu anul 2010, anterior şi pe parcursul derulării procedurilor de achiziţie pentru contractele de servicii şi lucrări ce urmau să fie încheiate în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova", care are ca autoritate contractantă SC Hidro Prahova şi a cărui valoare totală este de 162.731.194 de euro, au existat discuţii şi înţelegeri între mai multe persoane influente şi cu importantă susţinere politică, privind realizarea intereselor vizând obţinerea, în mod ilicit, a unor sume de bani din plăţile efectuate de către beneficiarul proiectului, S.C. Hidro Prahova S.A., firmă a Consiliului Judeţean Prahova.

"Banii urmau să fie primiţi, sub formă de comisioane, de la societăţile agreate pe care fiecare dintre persoanele implicate urma să le sprijine în atribuirea contractelor prin exercitarea influenţei pe care o aveau la conducerea şi angajaţii SC Hidro Prahova SA, respectiv la reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor cu atribuţii legate de derularea proiectului", se arată în comunicatul DNA.

În acest dosar sunt deja urmăriţi penal pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, deputatul independent Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma, tatăl acestuia din urmă, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma, consilierul local ploieştean Ionuţ Ionescu, precum şi oamenii de afaceri Vladimir Ciorbă, Mihail Coman, fost consilier judeţean în CJ Prahova, Liviu Munteanu, Ilie Drăgan şi Iuliu Virgiliu Roman.

Miercuri dimineaţă, Adrian Semcu a venit la DNA însoţit de un procuror şi a intrat în sediul instituţiei fără a face declaraţii.

De câteva săptămâni, Semcu deţine funcţia de director al SC Hidro Prahova, firmă ce aparţine Consiliului Judeţean şi prin care se derulează un proiect pe fonduri europene pentru extinderea reţelei de canalizare în mai multe localităţi din judeţ, iar în perioada în care a fost semnat contractul pentru extinderea reţelei de canalizare de la Comarnic, contract ce face obiectul unei anchete a DNA Ploieşti, Semcu deţinea funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova.

Adrian Semcu a fost, de asemenea, deputat în Parlamentul României, iar pentru o scurtă perioadă de timp a deţinut şi funcţia de prefect al judeţului Prahova.

Gheorghe Boeru este preşedintele firmei Romair Consulting, înfiinţată în anul 1997, care oferă servicii de consultanţă în afaceri şi management, proiectare şi inginerie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro