Joi, 23 noiembrie 2017 - 3:40:08
EUR
EURO = 4.6551 RON
Moneda euro a crescut
USD
USD = 3.965 RON
Dolarul american a scazut
rss
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!

Cabinet stomatologic Ploiesti, Dentist Ploiesti - Stomatologie

Octavian Goga: „Ideea Naţională este moştenirea pe care am ales-o din toată doctrina veacului al XIX-lea”


23 ianuarie 2016

În anul 1923, marele poet ardelean Octavian Goga care, în perioada 1900-1904, îşi facuse studiile universitare la Budapesta, alături de alţi 300 de români, se afla în ţară, ca profesor la Universitatea din Cluj. Cu prilejul absolvirii primei promoţii de universitari români, el a prezentat, în faţa acestora, o emoţionantă Conferinţă, intitulată „Şi eu am fost în Arcadia, dlor studenţi!” „ Tot ce regret e că s-au scurs peste 20 de ani de atunci când, pe malul Dunării, la Budapesta, s-a cheltuit tinereţea înfrigurată a generaţiei mele de universitari ardeleni... Eram trei sute de studenţi români, smulşi din umbra satelor ardeleneşti, aruncaţi pradă molohului de acolo, în metropola duşmană”.... Cu aceste mărturisiri de suflet şi-a început „lecţia de istorie! profesorul Goga .

„ Dar nu am fost învinşi! Din această încrucişare de forţe, am ieşit deasupra în lupta cu problemele complexe ale studiului, în lupta cu sintaxa limbii materne, cu sărăcia şi mizeria... Seara, câteodată, când ne întâlneam cincisprezece inşi pe muntele Gelert, la cârciuma unui şvab, la piciorele noastre urla babilonul care ne scăpa de cătuşele lui. În odăiţa în care beam un vin acru, cobora Ardealul cu patimile lui aspre, era toată protestarea ţărânii de-acasă, erau dorurile câmpeneşti prinse în recitativul plângător al doinelor de la plug, printre ele zâmbea cicălitor o poezie de Coşbuc sau fulgera o strofă de Eminescu, erau snoave de şezători şi tropare bisericeşti, era ritmul secular al istoriei noastre...Zadarnice erau toate metodele de desfiinţare ale înverşunatului pedagog ostil...Acolo, pe malurile ispititoare ale Budapestei, ne duceam des în amurguri, dar în vreme ce priveam valurile înspumate ale marelui fluviu, ochii ne călătoreau departe şi, sub tâmplele înfierbântate, simţeam cum ne zvâcnesc răzvrătirile Oltului. Atunci, în acea particulară configuraţie de împrejurări, o seamă de studenţi, tineri şi îndrăzneţi ca dvs, cu acelaşi ideal de artă, am înjghebat revista „Luceafărul”.  Într-o pivniţă dosnică, unde se afla mica noastră tipografie, ne întruneam permanent cenaclul de conspiratori, avansând prin vâscolirea noastră subterană, cine ştie, un preludiu al dezrobirilor viitoare...Cea care ne-a scăpat de toată otrava dimprejur a fost ideea naţională, credinţa fanatică în patrimoniul specific al neamului. Aceasta a fost moştenirea pe care ne-am ales-o din toată doctrina veacului al XIX-lea... şi, cu cât gândurile ni se apropiau mai mult de pragul maturităţii, cu atât această idee ni se părea mai legitimă... Călăuziţi de o supremă utilitate, am creat un catehism al datoriilor noastre de la care nu ne-am abătut. Ne-am zis: noi suntem precursorii unităţii unui popor, noi trebuie să ne jertfim pentru coeziunea lui, trebuie să facem din hecatombele noastre piedestalul gloriilor de mâine.

Când am fost, pentru întâia oară la Bucureşti, am simţit, în toată fiinţa mea, dezlănţuindu-se fiorii graniţelor. Acolo am priceput că, în proporţii mărite, se cânta acelaşi  cântec larg, de ale cărui carenţe eram robiţi noi în subsolul de la Budapesta. Am văzut că, în paralel cu mişcarea noastră de la „Luceafărul”, din capitala României radia acelaşi spirit artistic,  perfect familiar mie, aceeaşi literatură care se adăpa din acelaşi izvor comun. Pe lângă scriitorii din generaţia mea: Iosif Chendi, Cerna, Sadoveanu, apăruse şi se ridicase Iorga, cel  care avea să ordoneze toate aceste zbucniri spontane de energie, să desprindă firul roşu al atâtor manifestări răzleţe şi să dea, în revista „Sămănătorul”, doctrina unitară. Era ideea naţională, domnilor, fluidul magnetic al acestei unanime resurecţiuni, o literatură care răscolea sufletul poporului românesc şi fixa valorile lui...Degrabă mi s-a lămurit suprafaţa vastă a noului crez de cunoştinţă obştească a românismului, dincolo de frontierele vremelnice, ca un reflex al instinctului popular şi ca o rezultantă a evoluţiei de veacuri, se înstăpânise în toate inimile lozinca unirii, noi fiind doar martorii unui proces istoric, îndeplinind porunca fatală a vremilor. Întreaga societate din România veche...apucase pe acest făgaş, de unde nu mai era cale de întoarcere. Peste tot, în mii de glasuri şi în diverse forme, vorbea sângele românesc, rostindu-şi sentinţa lui inapelabilă, prinsă atât de sugestiv în graiul înflorit al lui Delavrancea: „ Suntem una, un singur trup revărsat de amândouă părţile ale munţilor, Carpaţii ne sunt şira spinării”.

Un scriitor ungur, bun cunoscător al trecutului nostru, dl. Iancso Benedek, într-o carte a sa, tratând istoria iredentismului românesc, urmăreşte, prin lumina evenimentelor, această desfăşurare seculară, arătând că de la Mihai Viteazul încoace un impuls conştient al tuturor manifestărilor noastre de viaţă ne-a impus spre unitate politică şi că războiul recent al dezrobirii nu era decât o verigă dintr-un lanţ de evoluţie. Autorul din vecini are dreptate. Ideea naţională la noi, pornind din conştiinţa organică a unităţii..., s-a desfăcut încetul cu încetul, a cucerit toate minţile şi a devenit suprema noastră dogmă. Războiul care a urmat a fost al întregirii neamului, decretat de conştiinţa tuturora, nu ca o socoteală de câştig, ci ca un uragan moral exprimat nimerit în fraza lapidară a  răposatului Filipescu: „ Sire, ori te încoronezi la Alba Iulia, ori mori pe Câmpia Turzii, altcum praf s-alege şi de ţară şi de dinastia ta!” Înflăcăratul patriot a avut viziunea limpede a realităţii: noi  trebuia să mergem la moarte ca la un examen al credinţei, nu ca la împlinirea unei probleme de raţiune.

Aşa a fost războiul nostru, sinteza lui mi-a dat-o un tânăr sublocotenent adus de pe câmpul de luptă împuşcat în piept care, în delirul lui, mi-a încolăcit braţele după gât, murmurând în friguri: Alba Iulia...Nu fusese niciodată în Ardeal, dar murea pe buze cu parola istoriei noastre de veacuri, un soldat al ideii naţionale”.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
rating  rating  rating  rating
(339 vizualizări)
Dacă v-a plăcut acest articol, daţi-ne un like:

Consultatii medicale de calitate

Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:
Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateAti fost victima unui accident de circulatie? Noi va ajutam sa obtineti banii cuveniti din asigurarea RCA

Din aceeaşi categorie:


loading...Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook


Clinica medicala Elit Medical din Ploiesti

Stomatologie Pediatrica - Clinica Stomatologica Copii

Cristi Cimpeanu foto

Scoala de Arte Frumoase PloiestiHoroscopul zilei

BERBEC TAUR
berbec Astazi ar fi bine sa nu semnati documente oficiale si sa nu luati decizii importante la locul de munca sau in afaceri. Cei din jur ar putea sa nu fie de acord cu toate ideile dumneavoastra. Nu va lasati demoralizat si nu renuntati la planurile de schimbare! Ar fi bine sa acordati mai multa atentie activitatilor casnice. In plan sentimental totul ar trebui sa mearga bine. Partenerul de viata va ajuta sa depasiti mai usor dificultatile cu care va confruntati. taur Inainte de amiaza este posibil sa aveti parte de cateva momente tensionate din cauza controverselor cu un coleg sau cu un partener de afaceri. Aveti sanse sa lamuriti totul destul de usor, daca va pastrati calmul. Ar fi bine sa petreceti seara in familie.
GEMENI RAC
gemeni Este posibil sa fiti dezamagit din cauza anularii unei calatorii in interes profesional. Se pare ca este vorba doar despre o amanare, asa ca nu este cazul sa va indispuneti. Este o zi buna pentru a va ocupa de rezolvarea problemelor financiare ale familiei. Relatiile cu partenerul de viata parcurg o perioada favorabila. rac Este posibil sa apara neintelegeri in relatia cu un coleg de munca ori cu un partener de afaceri. Daca discutati calm si dati dovada de diplomatie, puteti sa ajungeti la o solutie de compromis. Pentru a depasi momentele tensionate de azi este nevoie sa va inarmati cu rabdare. Este recomandat sa vitati discutiile in contradictoriu cu membrii familiei.
LEU FECIOARĂ
leu Partenerul de viata v-ar putea reprosa ca nu acordati suficienta atentie problemelor familiei. Puteti sa detensionati destul de usor atmosfera, dand dovada de tact si intelegere. In a doua parte a zilei este posibil sa constatati ca o afacere la care munciti de mult timp incepe sa dea rezultate. fecioara Este posibil ca persoana iubita sa va inteleaga gresit dorinta de a avea mai multa libertate de miscare. Pentru a evita o cearta, ar fi bine sa lamuriti neintelegerea fara sa va iesiti din fire. Chiar daca sunteti tentat sa petreceti seara impreuna cu prietenii, sfatul eastrolog.ro este sa dedicati familiei timpul liber de azi. Incercati sa pastrati echilibrul in relatiile cu cei dragi!
BALANŢĂ SCORPION
balanta Este o zi buna pentru a face planuri pe termen lung in activitatea profesionala sau in afaceri. Aveti sanse sa gasiti solutii bune pentru a va imbunatati situatia financiara. In a doua parte a zilei s-ar putea sa fiti tentat sa petreceti mai mult timp cu prietenii, ceea ce risca sa provoace discutii aprinse in familie. Astazi este important sa fiti mai atent cu partenerul de viata. scorpion Daca va temperati spiritul critic, astazi puteti avea reusite frumoase in plan profesional. Pentru a pastra armonia in relatiile cu prietenii si cu partenerul de viata, va trebui sa va pastrati calmul si sa fiti cat mai diplomat. Seara este posibil sa va viziteze o ruda mai in varsta care va ofera un cadou surprinzator dar foarte util.
SĂGETĂTOR CAPRICORN
sagetator Aveti tendinta de a fi cam impulsiv si riscati sa ii jigniti pe cei din jur. Va sfatuim sa va pastrati calmul, pentru ca riscati sa va alegeti cu probleme de sanatate. In a doua parte a zilei este posibil sa incasati o suma de bani dintr-o activitate extraprofesionala. Va recomandam sa va sfatuiti cu familia inainte de a decide cum veti cheltui acesti bani, altfel riscati sa se ajunga la cearta. S-ar putea sa fie necesare anumite investitii in locuinta capricorn Azi este posibil sa nu fiti in apele dumneavoastra si sa intampinati dificultati in relatiile cu cei din jur. Este recomandabil sa fiti cat mai prudent in afirmatiile pe care le faceti. Ar fi bine sa nu va implicati in mai multe activitati in acelasi timp, pentru ca exista riscul sa nu duceti niciuna la bun sfarsit. In a doua parte a zilei aveti sanse sa va regasiti buna dispozitie si sa va simtiti bine in mijlocul familiei.
VĂRSĂTOR PEŞTI
varsator In prima parte a zilei este posibil sa obtineti beneficii financiare cu prilejul unei calatorii. S-ar putea sa faceti cunostinta cu o persoana mai in varsta care va propune sa participati intr-o afacere. Eastrolog.ro va sfatuieste sa va bazati pe intuitie si sa nu va grabiti sa dati un raspuns. Cel mai bine ar fi sa va consultati cu partenerul de viata. pesti S-ar putea sa fiti nevoit sa amanati plecarea intr-o calatorie in interes profesional, din cauza unor neintelegeri cu colegii de munca sau cu partenerii de afaceri. Totul se poate lamuri destul de usor, cu conditia sa le explicati calm situatia. In plan sentimental se pare ca parcurgeti o perioada favorabila si relatiile cu partenerul de viata ar trebui sa decurga foarte bine
Sursa: www.eastrolog.roISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 noiembrie 2017
Autentificare
stiriactuale.ro