Joi, 28 martie 2024 - 9:57:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Trei premiere istorice pentru România în cazul în care Sevil Shhaideh devine prim-ministru


24 decembrie 2016

Dacă preşedintele Klaus Iohannis va fi de acord cu propunerea PSD ca Sevil Shhaideh să fie noul prim-ministru al României, ar fi câteva premiere istorice.

În primul rând, ar fi pentru prima dată când România ar avea un prim-ministru femeie. Apoi, în istoria sa modernă, România nu a mai avut un şef al Executivului din rândul minorităţilor naţionale. De asemenea, ar mai fi precizat şi un detaliu procedural – este prima dată când un prim-ministru va jura pe Coran şi nu pe Biblie.

„Am spus va fi un om care arată bine. Sunt consecvent (…). Cu doamna Sevil Shhaideh eu am lucrat preţ de 13, 14 ani în diverse asociaţii ale autorităţilor locale, am lucrat împreună la iniţiative legislative. Era pe cealaltă parte a baricadei când ne luptăm cu guvernul.

Este un om care ştie gestioneze programare mari de investiţii (…), este printre cei mai buni specialişti în gestionarea programelor europene şi în ceea ce priveşte absorbţia acestor programe, ştie foarte bine administraţie publică, ştie ce înseamnă un buget de stat, ştie ce înseamnă buget pentru fiecare minister.

Este corectă, este loială, este cinstită, transparenţă. Are un singur defect: lucrează prea mult. Este un om în care eu am foarte mare încredere, de fapt a fost singură în care am avut încredere din partea din interiorul PSD poate pune în practică acest program de guvernare pentru care eu am răspunderea maximă„, a precizat Liviu Dragnea.

Opoziţia: „Nu are anvergură necesară!”

Mai mulţi lideri ai Opoziţiei, din USR şi PNL, au criticat alegerea lui Liviu Dragnea şi spun că Sevil Shhaideh nu are un CV care să o recomande pentru funcţia de prim-ministru al României. Aceştia mai susţin şi că este o apropiată a lui Liviu Dragnea şi că, de fapt, va fi „un simplu executant” al deciziilor pe care le va lua din umbră liderul PSD.

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat că propunerea PSD pentru funcţia de premier, Sevil Shhaideh, nu are anvergură necesară pentru acest post şi reprezintă de fapt doar o guvernare a lui Liviu Dragnea printr-un „interpus”, astfel încât nu va primi votul USR la Parlament.

„S-a conturat o majoritate care a propus azi un nume de prim ministru, care este Liviu Dragnea printr-un interpus. Nu o să votăm un astfel de guvern”, a spus Nicuşor Dan, la finalul consultărilor de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis. Întrebat de ziarişti ce a spus Iohannis despre această propunere a PSD, Nicuşor Dan a răspuns: „Va reflectă asupra acestei propuneri”.

În opinia sa, Sevil Shhaideh „nu are anvergură necesară pentru postura e prim ministru” şi este de fapt un „interpus” al lui Liviu Dragnea, „o noutate în democraţia noastră”.

Nicuşor Dan a precizat că a avut în trecut şi o „interacţiune instituţională” pe tema Legii urbanismului cu Sevil Shhaideh atunci când această era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării iar Shhaideh a „susţinut o variantă care avantaja speculatorii imobiliari”.

Cine este Sevil Shhaideh?

Numele lui Sevil Shhaideh a fost mediatizat la nivel naţional în mai 2015, după ce a fost instalată în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, preluând mandatul de la Liviu Dragnea, care demisionase după ce a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Sevil Shhaideh s-a născut pe 4 decembrie 1964 şi a absolvit Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică din cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti (1987).

A făcut o serie de cursuri de perfecţionare: expert în administraţie publică (USAID, Washington DC, SUA, 1995) şi manager ONG (USAID, Washington DC, SUA, 2001), manager de proiect (Oracle University, 2002 şi PM Solutions România, 2004), auditor (TUV Institution, 2003).

Şi-a început cariera profesională ca analist programator în cadrul Trustului pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa (1987 – 1991), a devenit apoi manager la departamentul Sisteme Informatice în cadrul Direcţiei de Munca şi Protecţie Socială Constanţa (1991-1993) şi director Sisteme Informatice în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa (1993-2007).

A ocupat funcţia de coordonator responsabil cu elaborarea amendamentelor legislative cu privire la actele normative ce reglementează administraţia publică locală în cadrul Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) şi de director general, Direcţia Generală de Proiecte, Consiliul Judeţean Constanţa (2007-2012). Este preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică din 2000, potrivit Agerpres.ro.

Ce avere are Sevil Shhaideh?

Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 8 iulie 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei.

În declaraţia de avere a acesteia este menţionat şi un împrumut de 20.000 de euro acordat de către soţul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide, şi ramburat în septembrie 2014.

De asemenea, la secţiunea „datorii” este trecut un credit de 60.000 de lei, contractat în anul 2012 şi scadent în 2017. În plus, ea deţine în proprietate cu soţul său trei clădiri în Siria, una în Latakia şi două în Damasc.

Veniturile obţinute de Sevil Shhaideh în anul fiscal precedent depăşesc 300.000 de lei, din care 56.364 de lei reprezintă salariul de la Ministerul Dezvoltării, iar 247.800 de lei a încasat ca membru al CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări) la EximBank SA.

Soţul lui Sevil Shhaideh a obţinut un venit anual de 46.149 de lei ca angajat al Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa şi 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. De asemenea, potrivit declaraţiei de interese, ea este acţionar la Coremar – cupon gratuit, şi la SC Rosyr International SRL, cu 50 de acţiuni, în valoare de 100 de lei.

Cine este familia lui Sevil Shhaideh?

Soţul lui Sevil Shhaideh este Akram Shhaideh, născut la Damasc, unde a abandonat o carieră de funţionar, pentru a începe o alta în România.

Potrivit Europalibera.org, lucrează pentru compania publică de drumuri şi poduri din Constanţa, predă la universitatea locală şi a fost consilier la Ministerul Agriculturii.

Sevil Shhaideh provine dintr-o familie de tătari, iar mama ei este nepoata istoricului Kemal Karpat, care a fost multă vreme consultant pentru problemele Orientului la Washington.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro