Vineri, 26 aprilie 2024 - 1:45:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Proiect pentru autonomie: Preşedinte pentru Ţinutul Secuiesc


27 ianuarie 2017

O iniţiativă legislativă cetăţeanească prevede ca Ţinutul Secuiesc să fie condusă de un preşedinte, care va reprezenta regiunea în relaţia cu statul.

Mai mult, proiectul de lege care este susţinut de Laszlo Tokes doreşte ca autorităţile regionale să preia atribuţiile actualelor autorităţi locale, urmând să poată elabora propriile norme, însă nu se pot abate de la Constituţia României, scrie Adevărul.

În motivaţia iniţiativei, autorii au scris că Ţinutul Secuiesc s-a bucurat mereu de o largă autonomie, precizând că propunerea face parte din principiul subsidiarităţii, o valoare a tuturor ţărilor Europei care oferă comunităţilor locale să aibă un cuvânt de spus în privinţa chestiunilor de interes.

Se invocă şi un referendum ”neoficial” în care 99,8% dintre 210.000 de cetăţeni intervievaţi s-au declarat pentru crearea unei regiuni administrative cu ”prerogative sporite”.

Ţinutul Secuiesc va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, cu drept de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor specifice, se menţionează în sursa citată.

Regiunea autonomă ar urma să fie format din judeţele Harghita şi Covasna, plus Mureş. Regiunea autonomă va fi împărţită în 8 „scaune”, reprezentând teritorii tradiţionale secuieşti, fiecare cu o reşedinţă. În Ţinutul Secuiesc va fi instituită şi limba maghiară ca limbă cu statut oficial. Ea va putea fi folosită în învăţământ, în cultură, în justiţie şi în administraţie.

Ţinutul Secuiesc va avea un Consiliu de Autoadministrare, o Comisie de Autoadministrare şi un preşedinte, precum şi alte autorităţi locale, la nivelul fiecărui scaun.

Preşedintele va fi ales pe o perioadă de 4 ani, prin alegeri libere şi generale, prin vot secret şi direct. Vor fi permise cel mult două mandate pentru preşedinţi.

Iniţiativa legislativă cetăţenească privind declararea autonomiei Ţinutului Secuiesc, care a strâns deja 100.000 de semnături, a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul urmează să ajungă în Parlament, pentru discutare.

Apoi, iniţiativa va fi transmisă Curţii Consituţionale pentru un aviz.

UDMR a încercat de două ori să propună o lege a autonomiei, însă niciunul dintre proiecte nu a fost discutat în Parlament.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro