Vineri, 29 martie 2024 - 3:49:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Deputatul Dumbrăvanu sare în ajutorul copiilor cu autism


27 februarie 2013

Liberalul Paul Dumbrăvanu, deputat în Colegiul 11 Ploieşti, încearcă să demonstreze că alegătorii nu au greşit când l-au preferat Robertei Anastase, fosta şefă a Camerei Deputaţilor. Ultima declaraţie politică a tânărului parlamentar trage un semnal de alarmă privitor la situaţia copiilor care suferă de autism. Liberalul este contrariat de faptul că deşi numărul copiilor care suferă de autism este foarte mare, tratamentele şi terapiile necesare acestor micuţi sunt extrem de costisitoare.

Publicăm integral declaraţia politică pe care Paul Dumbrăvanu a citit-o în plenul Camerei Deputaţilor.

„Stimaţi colegi,

Doamnelor şi domnilor,

În Romania, la fiecare şapte ore şi jumătate se naşte un copil care suferă de Tulburări din Spectrul Autist. Astăzi, mai mult decât înainte, aceste persoane diagnosticate cu autism pot fi ajutate. O combinaţie între intervenţia timpurie, educaţia specială, sprijinul familiei şi, în unele cazuri, medicaţie ajută la creşterea numărului de copii cu autism care trăiesc o viaţă normală. Cu toate acestea, terapiile necesare acestor copii sunt extrem de costisitoare.

Analizând Proiectul de Ordin comun privind aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 151/2010 elaborat de Ministerul Sănătăţii, cu consultarea reprezentanţilor CNAS, ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, am constatat că nu toate serviciile de sănătate acordate persoanelor cu TSA şi cu tulburări de sănătate mintală asociate sunt asigurate din Fondul naţional unic al asigurărilor de sănătate. Mai mult decât atât, Proiectul de Ordin ce a fost înaintat CNAS încă din aprilie 2011, nu a fost semnat nici până în momentul de faţă, deşi există şi o recomandare a Avocatului Poporului în acest sens, anume Recomandarea Nr. 18/26.04.2012.

Normele de aplicare a Legii 151/2010 ar trebui să asigure cadrul necesar respectării drepturilor persoanelor cu TSA din România, drepturi stabilite şi prin Carta drepturilor persoanelor cu autism, adoptată de Parlamentul European la data de 9 mai 1996. Consider că sintagma “acces liber la serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale ” prevăzută la art. 4 alin. (2) din lege trebuie traspusă în norme de aplicare explicite cu privire la decontarea tuturor serviciilor şi intervenţiilor ce duc la recuperarea persoanelor cu TSA, inclusiv consilierea familiei sau aparţinătorilor. Conform statisticilor, 4 din 5 cupluri care au un copil diagnosticat cu TSA sau cu tulburări mintale asociate, divorţează după aflarea diagnosticului. Din acest motiv şi pentru a ajuta părinţii să înţeleagă necesităţile copilului lor şi modul în care viaţa acestuia şi a lor se schimbă odată cu pronunţarea diagnosticului, consilierea psihologică a părinţilor este nu doar bine-venită, ci absolut necesară.

Trebuie să luăm atitudine faţă de această problemă reală şi tulburătoare a societăţii româneşti şi să facem toate demersurile necesare ca normele de aplicare a legii să fie adoptate în timp cât mai scurt, pentru a evita ca această lege să stea în sertare!  "

Stiri Actuale va publica toate declaratiile politice si interpelarile parlamentarilor prahoveni, în măsura în care acestea ne parvin la redacţie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro