Joi, 18 aprilie 2024 - 5:25:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Graţiela Gavrilescu, preocupată de sistemul sanitar


8 martie 2013

Deputatul liberal Graţiela Gavrilescu a prezentat în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică pe tema planulului de achiziţii centralizate propus de Ministerul Sănătăţii.

Vă prezentăm integral textul acestei declaraţii:

„În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru sănătate, doresc să vă aduc în atenţie Planul de achiziţii centralizate propus de Ministerul Sănătăţii pentru că acesta dovedeşte cel puţin două lucruri: jaful petrecut, până acum, în domeniul achiziţiilor în sectorul medical şi faptul că, dacă există profesionalism dublat de voinţă politică, sunt mijloace pentru  a-l stopa!

Metoda propusă de Ministerul Sănătăţii este una relativ simplă: achiziţia de medicamente şi materiale sanitare pentru spitale nu se va mai face, ca până acum, de către fiecare spital în parte, ci la nivel centralizat.

Astfel, fiind vorba despre cantităţi foarte mari, preţurile de achiziţie vor scădea, se elimină, din start, posibilitatea unor fraude (pentru că vor fi mai puţine contracte de urmărit şi de controlat) se degrevează de aceste atribuţii personalul- şi aşa insuficient- al spitalelor, se elimină posibilitatea unor achiziţii la preţuri foarte mari făcute, deşi cu bună- credinţă, din incompetenţă, se pot urmări consumurile şi calitatea materialelor, iar din economiile realizate se vor putea achiziţiona cantităţi mai mari, nemaifiind nevoiţi să le aducem ”de acasă” medicamente, seringi şi feşe rudelor internate.

Metoda a fost apreciată inclusiv de către experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care, analizând, de pildă, programul naţional de tratament al tuberculozei, estimează că achiziţiile centralizate vor putea aduce economii şi de 600% la unele medicamente cumpărate. Concluzia lor este clară: ”Planul de achiziţii este bun şi beneficiile vor fi semnificative. România ar trebui sa continue implementarea acestui plan. Avantajul imediat va fi scăderea semnificativă a preţurilor. În plus, achiziţia centralizată va permite o analiză mai bună de către experţi a fiecărui grup de bunuri achiziţionate cu rezultate mai bune pentru sănătatea pacienţilor”.

Singurii care vor avea de suferit- şi bine ar face ca, de... supărare, să părăsească sistemul!- vor fi managerii care s-au ”dedulcit”, cu bună ştiinţă, interesat, la comisioane şi alte avantaje primite de la furnizori.

Consider că doar aşa se pot explica diferenţele de preţuri la achiziţiile diferitelor produse în unităţile sanitare cu paturi, aduse la cunoştinţa publicului, zilele trecute, de către domnul Secretar de Stat Raed Arafat: în unele spitale, mănuşile chirurgicale au fost achiziţionate cu 0,14 lei, în altele- preţurile de achiziţie au ajuns şi la 7,7 lei. Seringile au fost achiziţionate cu preţuri variind între 0,15 lei şi 1, 76 lei.

Pentru început, Ministerul Sănătăţii va organiza licitaţii centralizate pentru medicamentele necesare tratamentului TBC, HIV/SIDA şi în unităţile de primiri urgenţe şi ATI, în cazul acestora din urmă organizând licitaţiile şi pentru materiale sanitare.

Îi felicit pe reprezentanţii Ministerului care au gândit şi s-au implicat în implementarea proiectului şi îi asigur că le voi acorda tot concursul pentru succesul şi extinderea acestei metode.”

 

Graţiela Gavrilescu este la al treilea mandat de deputat. Ea reprezintă în Parlament Colegiul 3 deputaţi- Floreşti-Băicoi, iar la alegerile parlamentare din 2012 a obţinut peste 60% din voturile prahovenilor din colegiu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 17 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro