Vineri, 29 martie 2024 - 3:12:51
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Deputatul Dumbrăvanu sare în ajutorul microintreprinderilor


4 aprilie 2013

Într-o nouă declaraţie politică, deputatul liberal Paul Dumbrăvanu trage un semnal de alarmă asupra unei situaţii aberante şi injuste din legislaţia fiscală. Microintreprinderile plătesc impozite pe dividende uriaşe.

“Stimaţi colegi,

Doamnelor şi domnilor,

 

După cum bine ştiţi, legislaţia din România permite firmelor să plătească la stat fie un impozit pe profit, de 16%, fie unul pe venit, de 3%, în funcţie de vectorul la care se încadrează. La finalul execiţiului financiar, agentul economic care a obţinut profit şi decide distribuirea de dividende acţionarilor sau asociaţilor, este obligat, conform art. 36 Cod Fiscal, să aplice impozitul pe dividende de 16%. Astfel, în sistemul actual de impozitare, impozitul pe profit poate fi perceput de contribuabili ca fiind un impozit în cascadă şi putem chiar vorbi despre un impozit de 28,5%, format din impozitul pe profit de 16% şi din impozitul pe dividende, tot de 16%, aplicat părţii din profitul rămas după achitarea impozitului pe profit. Mai mult decât atât, în cazul microîntreprinderilor, persoane juridice plătitoare de impozit pe venit, dividendele cuvenite ca urmare a participării în capitalul unei persoane juridice române reprezintă venituri impozabile, agentul economic plătinde pentru acestea şi impozit pe venit.

În practica fiscală europeană se face foarte clar distincţia între impozitul pe profit datorat de persoanele juridice şi cel pe dividende, calculat ca un impozit prin stopaj la sursă, datorat de o altă entitate, anume persoana fizică. Statele Uniunii Europene îşi încurajează antreprenorii privaţi printr-o fiscalitate redusă în cazul dividendelor. Vorbim de state ca Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Polonia sau Portugalia, state ce practică o cotă de impozitare a dividendelor mult mai relaxată decât România, cuprinsă între 5% si 15%.

Stimaţi colegi, consider că atat noi, cât şi Guvernul, avem obligaţia de a concepe şi de a elabora prevederi legale în deplină armonie cu legislaţia celorlalte state europene şi trebuie să intervenim în lichidarea gravelor neajunsuri din legislaţia fiscală din ţara noastră!”

 

Paul Dumbrăvanu este deputat PNL de Prahova şi reprezintă în Parlamentul României Colegiul 11 Ploieşti Vest.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro