Joi, 18 aprilie 2024 - 10:34:23
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Adrian Năstase, vedeta Congresului PSD


19 aprilie 2013

Social-democraţii se reunesc în Congres astăzi şi mâine pentru a-şi alege viitoarea structură de conducere. Cum Victor Ponta nu are nicio emoţie pentru a fi reales în fruntea PSD, punctul culminant al Congresului va fi reîntoarcerea lui Adrian Năstase în mijlocul partidului pe care l-a condus timp de cinci ani. Oficial, prin condamnarea din 20 iunie 2012, Adrian Năstase şi-a pierdut, timp de doi ani după executarea pedepsei, dreptul de a alege şi de a fi ales. Asta înseamnă că, neavând drept de vot, nu poate fi nici membru al unui partid politic până în 2016, când îi expiră interdicţia. Însă, chiar dacă nu se va lupta pentru nicio funcţie, Năstase va fi prezent în mijlocul foştilor colegi.

„Nu mai pot fi membru de partid, dar merg la Congresul PSD în calitate de fost premier, de fost preşedinte al partidului şi în calitate de Adrian Năstase“, a spus, grav, fostul premier la prima apariţie televizată după ieşirea din penitenciar. De altfel, conducerea PSD nu l-a uitat şi l-a trecut pe lista invitaţilor. Ca un semn suplimentar de simpatie faţă de Adrian Năstase, liderii PSD au decis să nu aleagă la congres un preşedinte al Consiliului Naţional.

Funcţia a fost deţinută, în trecut, de Adrian Năstase şi va rămâne vacantă până când fostul premier va avea dreptul să candideze.

Firesc, nici preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu l-a uitat pe fostul său partener. Întrebat ce rol vede pentru Năstase, Iliescu a răspuns prompt: „Un reper, un reper moral. Nu se va mai angaja, cred, curând într-o poziţie activă mai ales în viaţa politică“, a spus Iliescu. Fostul preşedinte exclude posibilitatea ca Adrian Năstase să-i critice pe social-democraţi. „Cum o să-şi permită aşa ceva? Gândiţi-vă bine la starea sa de spirit. A ieşit din închisoare. Cu asemenea gânduri, cum a ieşit din închisoare, să o facă pe criticul partidului? Din contră, a exprimat sentimente fireşti, normale, de solidaritate, de relaţii fireşti, umane cu cei care sunt azi, cu noua generaţie de conducători ai partidului, cu care el a avut şi legături personale“, a prefaţat Iliescu.

Social democraţii prahoveni au trei preferaţi printre candidaţii la funcţii de conducere în PSD. Astfel, pentru şefia partidului ei îl susţin pe Victor Ponta, pentru postul de vicepreşedinte naţional pe Rovana Plumb, iar pentru vicepreşedinte regional, cei 125 de delegaţi prahoveni îl vor vota pe Mircea Cosma.

Din delegaţia PSD Prahova la Congres fac parte Iulian Bădescu, primarul municipiului Ploieşti, deputaţii Vlad Cosma, Sebastian Ghiţă, Andrei Sava şi Ion Eparu, senatorii Radu Oprea, Augustin Mitu, Georgică Severin şi Daniel Savu, consilierii judeţeni Rareş Enescu, Ludmila Sfârloagă, Constantin Popa, dar şi administratorul public al judeţului Fabioara Ionescu.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro