Joi, 25 aprilie 2024 - 10:47:28
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Deputatul Vlad Cosma sare în sprijinul elevilor navetişti


11 iunie 2013

Deputatul PSD Vlad Cosma a depus luni, în Parlament, o interpelare prin care propune Ministerului Educaţiei Naţionale să emită un ordin prin care să schimbe procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu.

Astfel, în propunerea parlamentarului PSD, achiziţia abonamentelor pentru elevii aflaţi în această situaţie ar putea să se facă direct de către inspectoratele şcolare judeţene în baza unui contract cu transportatorii. Mai departe, unităţile şcolare vor putea oferi gratuit abonamentele elevilor în cauză, fără ca aceştia să mai fie nevoiţi să le achite în prealabil, pentru a aştepta apoi decontarea din partea şcolii.

„Sunt multe familii cu venituri mici care nu pot asigura copiilor transportul în localitatea în care se află şcoala. Situaţia e şi mai gravă când părinţii se împrumută pentru a plăti abonamentele, iar ulterior decontările de la şcoală întârzie foarte mult. De aici rezultă o creştere alarmantă a abandonului şcolar. De aceea am propus Ministerului Educaţiei un sistem care să nu mai presupună nicio tranzacţie financiară din partea elevilor, urmând ca aceştia să primească direct abonamentele achitate de inspectoratele şcolare”, a explicat deputatul Vlad Cosma.

Conform legislaţiei actuale, elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.

Potrivit reprezentantului PSD, scopul propunerii pe care a înaintat-o Ministerul Educaţiei Naţionale este ca elevii să poată obţină direct abonamentele de transport interurban, fără a mai fi implicate operaţiunile de achiziţie şi decontare care există în prezent şi care reprezintă principala cauză a disfuncţiilor din sistem.

Conform interpelării deputatului Vlad Cosma, inspectoratele şcolare judeţene ar putea realiza înainte de începerea anului şcolar o evaluare cu privire la numărul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu precum şi a rutelor de transport interurban care ar trebui utilizate de aceşti elevi, în funcţie de domiciliu şi unitatea şcolară la care sunt încadraţi. Pe baza acestor date, inspectoratele ar putea evalua suma exactă necesară pentru transportul elevilor, ceea ce ar permite o planificare bugetară mult mai eficientă.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro