Joi, 28 martie 2024 - 7:52:45
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Deputatul Vlad Cosma la bilanţul primei sesiuni parlamentare


14 iulie 2013

Deputatul PSD Vlad Cosma, a depus în prima sesiune parlamentară 15 propuneri legislative, dintre care cele mai multe vizează aspecte de ordin social şi educaţional. Astfel, parlamentarul social-democrat a iniţiat alături de colegii săi mai multe legi care vizează rezolvarea unor probleme în domeniul protecţiei sociale, precum reducerea termenelor de plată pentru indemnizaţia de creştere a copilului şi stabilirea unui termen exact pentru începerea plăţilor către mame, simplificarea evaluărilor pentru persoanele cu handicap, eliberarea certificatelor permanente de handicap pentru persoanele cu boli degenerative la fel ca în cazul persoanelor cu handicap irecuperabil sau plafonarea tarifelor operatorilor de transport pentru deplasarea elevilor care învaţă în altă localitate decât în cea de domiciliu. 

Consider că este obligaţia noastră, a politicienilor să ne ocupăm de sprijinirea tuturor categoriilor sociale vulnerabile. Copiii, femeile, persoanele cu dizabilităţi, vârstnicii trebuie să beneficieze în primul rând de un climat pozitiv de sprijin, bazat pe principii sănătoase, care să le asigure condiţii de viaţă decente, precum şi un cadru legislativ şi de politică socială adecvat nevoilor acestora”, a explicat parlamentarul PSD.

De asemenea, în această sesiune parlamentară, Vlad Cosma a formulat mai multe interpelări pentru rezolvarea problemelor privind decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi precum şi pentru persoanele cu handicap irecuperabil care nu beneficiau de certificat permanent de handicap. Astfel, în primul caz deputatul a propus Ministerul Educaţiei emiterea unui ordin prin care elevii să obţină direct abonamentele de transport interurban de la şcolile unde învaţă, fără a mai fi implicate operaţiunile de achiziţie şi decontare care există în prezent şi care reprezintă principala cauză a disfuncţiilor din sistem.

Având în vedere că au existat întârzieri în ceea ce priveşte decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu şi familiile acestora au fost nevoite să suporte mai multe luni de zile costul abonamentelor lunare, respectiv legitimaţilor de călătorie individuale sau au fost înregistrate cazuri de abandon şcolar, consider că este oportun ca abonamentele să fie achiziţionate de către inspectoratele şcolare care să le distribuie mai departe elevilor“, a declarat Vlad Cosma.

În cel de-al doilea caz, reprezentatul social democrat a solicitat Ministerului Muncii să permită Direcţiilor Judeţene de Asistenţă Socială să trimită prin poştă certificatele permanente pentru persoanele cu handicap irecuperabil care s-au prezentat la ultima evaluare înainte de intrare în vigoare a Legii nr. 136/2012.

Având în vedere că dosarele persoanelor cu handicap se află la Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială, pot fi identificaţi cu uşurinţă oamenii care suferă de afecţiuni care au generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil. Astfel, pentru această categorie de persoane certificatele cu termen permanent de valabilitate pot fi emise şi în absenţa acestora şi fără deplasarea comisiilor de evaluare la domiciliul lor. Certificatele emise în acest regim pot fi trimise prin poştă la domiciliul titularilor, astfel încât aceştia să nu îşi piardă drepturile (indemnizaţii lunare, asistentul personal, decontarea anumitor cheltuieli) din momentul în care le expiră certificatul temporar şi până la vizita la domiciliu a comisiei de evaluare“, a completat social democratul.

În ceea ce priveşte activitatea pe plan local deputatul Vlad Cosma a avut întâlniri de lucru şi consultări cu miniştrii Dan Şova, Liviu Dragnea şi Mihnea Costoiu precum şi cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai agenţiilor naţionale pentru rezolvarea problemelor de infrastructură, asigurarea surselor de finanţare pentru reabilitarea şi dotarea mai multor instituţii publice şi pentru demararea unor poiecte de investiţii economice în judeţul Prahova.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro