Joi, 25 aprilie 2024 - 1:45:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Jocul politic Ponta- Băsescu


17 iulie 2013

Premierul Victor Ponta consideră faptul că retrimiterea în Parlament a Legii prin care Rompetrol va scăpa de datoria de 600 de milioane de dolari este doar un joc politic. Victor Ponta a mai adaugat că statul Român nu mai are nici o datorie de luat, iar Rompetrol a transformat datoria în creanţe. Procesul cu statul român a fost câştigat de ei în instanţă. Premierul a mai precizat faptul că dacă nu ar fi fost adoptat memorandumul, Rompetrol ar fi intrat în insolvenţă.

"Exista şi o varintă rea, foarte rea, pe care cred că orice om politic responsabil trebuie să o ştie şi să şi-o asume: Rompetrol putea să intre în insolvenţă, deoarece principalele datorii le are către compania mamă, KazMunai, deci rămâneam cu acţiuni la o companie în insolvenţă, fără locuri de muncă şi fără un miliard de dolari investiţii. Din acest punct de vedere, cred că asta era cea mai mare prostie pe care puteam să o facem", a afirmat prim-ministrul.

Prin acest memorandum preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind Memorandumul de înţelegere dintre statul român si The Rompetrol Group N.V., şi a retrimis-o spre examinare Parlamentului, având drept argument principal faptul că o decizie care era de competenţa Guvernului a fost luată în Parlament.

"Deci, povestea datoriei mai este doar pe la Cotroceni. Cred, sincer, că a fost doar un gest politic, însă, în domenii economice importante, jocurile politice interne ar trebui să nu-şi aibă loc. Parlamentul şi-a făcut treaba la timp şi a adoptat, Curtea Consttituţională s-a mişcat foarte repede şi a respins contestaţia şi, sincer să fiu, în acel moment preşedintele nu mi-a zis că are vreo obiecţie. Dacă ştiam că are dânsul vreo obiecţie, ne mai gândeam. Eu ştiam că dânsul a promulgat Legea cu Rompetrolul şi nu ştiam că nu mai vrea încă o dată să promulge legea", a declarat premierul.

Memorandumul mai prevedea de asemenea cinstituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, în funcţie de condiţiile pieţei, cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în diverse proiecte din domeniul energetic din România. Durata acestor investiţii va fi reprezentată de un proiect de şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol.

Scadenţa răscumpărarii obligatiunilor a fost data de 30 septembrie 2010, până la acea data Rompetrol răscumpărând obligaţiuni de doar 71 de milioane de dolari. Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de 250 de milioane de dolari.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro