Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 10:13:22
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


România are trei noi ministere


28 iulie 2013

Guvernul României se poate lăuda că a ajuns la performanţa de a avea 19 ministere în loc de 16. Premierul Victor Ponta a reuşit să obţină trei noi ministere cu sedii separate şi personalitate juridică.
Miniştrii delegaţi vor avea un singur cuvânt de spus în numirea autorităţilor din subordinea lor, în ceea ce priveşte deciziile privind achiziţiile dar şi în măririle de contracte. Acest lucru reprezintă o premieră deoarece până acum aceştia erau doar consultaţi, ministrul având decizia finală.
Modificarea a apărut în urma a trei hotărâri de Guvern, ocolind astfel semnătura preşedintelui Traian Băsescu. În mod normal înfiinţarea a trei noi ministere ar fi necesitat aprobarea Parlamentului, urmând ca decretul să fie semnat de către preşedinte.
Aceste noi ministere mai depind într-o singură privinţă de cele vechi, şi anume bugetul care va fi delimitat pe ultimele luni ale anului.
Miniştrii pentru Energie, Turism şi Ape vor ieşi de sub tutelă, fiind singurii miniştrii care au fost trecuţi la formarea Guvernului cu titulatura de delegat, într-un mod distinct faţă de cum se negociase în cadrul USL. “O parte semnificativă a miniştrilor şi aici mă refer la miniştri pentru Energie, pentru IMM şi Turism, pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, sunt miniştri delegaţi, pentru că am discutat cu ministrul Finanţelor şi cu secretarul general al Guvernului şi practic, în acest fel, au competenţele lor, dar putem să folosim structurile de personal, de contabilitate şi juridic unice. Nu trebuia să facem şi nu era bine să facem noi structuri de contabilitate, de juridic şi de personal”, declara Victor Ponta pe data de 20 decembrie 2012.
Ulterior însă s-a schimbat situaţia, apărând noi factori. “Nu e vorba de tensiuni. Eu cred că USL trebuie să meargă înainte ca şi până acum. Am tot interesul să colaborez cu Varujan Vosganian. Dar din punct de vedere birocratic se simplifică foarte mult lucrurile. Fiecare din cele trei ministere va avea direcţiile lui suport şi toate documentele vor ieşi mult mai repede. Eu voi avea 136 de oameni, incluzând demnitarii. Nu sunt mulţi, dar mă interesa să îi am clar delimitaţi, să ştiu că pot lucra distinct pe ce am de făcut”, a declarat Maria Grapini.
Cele trei noi ministere vor avea câte doi secretari de stat, iar organigramele se lărgesc. În cazul Ministerului Economiei acestea rămân egale numeric, iar în situaţia Mediului nu se vor aplica reducerile de 4%.  Fac excepţie de la reducere posturile vacante din structurile sau instituţiile nou-înfiinţate în cadrul ori în subordinea instituţiilor şi autorităţilor publice din administraţia centrală, care au atribuţii noi, stabilite prin acte normative în 2013”, a confirmat Lucia Varga.
Împreună cu departamentul de Ape, Mediul rămâne cu un număr de 744 de posturi, iar Economia va avea 736 de noi angajaţi.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro