Joi, 18 aprilie 2024 - 10:40:47
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Victor Ponta doreşte 12 regiuni de dezvoltare


18 august 2013

Premierul Victor Ponta a decis reorganizarea României în 10-12 regiuni, actuala configuraţie, cea pe modelul agenţiilor de dezvoltare regionale, nefiind cea mai bună soluţie, în accepţiunea sa.

"Formula cu cele 8 regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună. Cele 8 actuale sunt mult prea mari. Probabil una dintre variantele posibile este 10-12", a declarat Victor Ponta.

Premierul a declarat că delimitarea acestor noi regiuni poate fi făcută prin modificarea legii 315/1998, dar personalitatea juridică a acestora nu poate fi făcută decât prin noua Constituţie, pentru care referendumul va avea loc odata cu noile alegeri prezidenţiale. "Cel mai bun moment pentru referendumul de modificare a Constituţiei este cu primul tur al prezidenţialelor. E o părere strict personală. Decizia în USL o luăm pe 31 august", a mai spus Victor Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea a mai declarat că există în prezent două variante în ceea ce priveşte viitoarele regiuni şi numârul acestora, opt sau nouă. "Criteriile pe care le-am avut în vedere sunt în principal criterii funcţionale. Am spus de la început, nu intenţionez să propun (...) un proiect de regionalizare care să aibă la bază criterii etnice, pentru că ţinta principală pentru care vrem să înfiinţăm aceste regiuni o reprezintă dezvoltarea echilibrată a României. Dacă punem o hartă a dezvoltării actuale se vede foarte clar care sunt diferenţele de dezvoltare între judeţe...asta înseamnă că dacă noi vom continua cu sistemul administrativ actual, riscăm să transformăm România într-o ţară de prinţi şi cerşetori".

Mai mult decât atât preşedintele României a declarat că nu crede că regionalizarea va putea fi realizată de către USL, deoarece această formaţiune nu va putea genera progres, fiind lipsită de viziune.

"Nu cred că se va face, acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale", a declarat Băsescu, pentru postul Digi 24.

Şeful statului crede de asemenea că ministrul Liviu Dragnea a început în mod greşit procesul de regionalizare, declanşând acest proces de la vârf spre bază.

"Am văzut chestiunile ridicole în care baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii. Asta a arătat cât de puţin înţeleg din nevoie de reorganizare administrativă", a susţinut preşedintele.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro