Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:38:29
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ponta: Presa trebuie să fie liberă


19 martie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a greşit atunci când a retrimis în Parlament articolul 276 din Codul Penal, pentru că oamenii politici au obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei, dar presa trebuie să fie liberă, a declarat premierul Victor Ponta, aflat la Tirana.

"Cred că Parlamentul a decis bine să nu incrimineze ca infracţiune ceea ce se discută în presă şi sper ca această prevedere legală să fie votată de Parlament, să intre în vigoare, mai ales că mă gândesc că apar tot felul de situaţii pe care nimeni nu şi le doreşte. Ieri, justiţia a pronunţat o anumită decizie (faptul că Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat - n.r.), Înalta Curte, care a fost extrem de criticată de presa tocmai a domnului Băsescu şi eu n-aş vrea ca asta să fie incriminat în mod penal, dimpotrivă. Cred că libertatea presei trebuie să funcţioneze şi când e criticată justiţia că nu m-a condamnat pe mine. Oamenii politici şi eu avem obligaţia de a nu comenta niciodată deciziile justiţiei şi am înţeles-o, dar presa trebuie să fie liberă, aşa încât cred că preşedintele a greşit când a retrimis proiectul legii la Parlament", a spus Ponta, într-o conferinţă de presă cu omologul său albanez, Edi Rama.

La rândul său, premierul albanez a comentat şi el răspunsul dat de omologul său român: "Legile pe care le votaţi acum în România noi le-am votat de mult în Albania", a spus Rama, iar o parte din asistenţă a izbucnit în râs.

Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro