Vineri, 19 aprilie 2024 - 9:13:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Adrian Năstase - achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara"


3 septembrie 2012

adrian-nastaseAdrian Năstase a fost achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara", potrivit unei decizii definitive de astăzi a completului de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ORA 19:15

Adrian Năstase - achitat definitiv în dosarul "Mătuşa Tamara"

Iniţial, fostul premier Adrian Năstase a fost achitat, în 15 decembrie 2011, de către un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru faptele de corupţie imputate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). De asemenea, au fost achitaţi şi Ioan Melinescu şi Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de corupţie.

Decizia completul de trei judecători a fost contestată la cel superior.

Luni, recursul procurorilor a fost respins, astfel că cei trei sunt achitaţi definitiv.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în 15 decembrie, achitarea lui Adrian Năstase pentru dâre de mâţă, a lui Ioan Melinescu, preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii şi a lui Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dâre de mită. DNA a făcut recurs la completul de cinci judecători al ICCJ.

Dosarul se referă la provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase, soţia lui Adrian Năstase. Conform unui contract de vânzare-cumpărare, suma de 400.000 de dolari, depusă în numerar la o bancă, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Tamara Cernasov.

ORA 15:00

Procurorii au solicitat o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru Adrian Năstase în dosarul Tamara

Procurorii din dosarul "Mătuşii Tamara" solicita o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare pentru Adrian Năstase. Solicitarea vine după ce procurorii DNA au făcut recurs la prima hotărâre a instanţei în acest dosar, care prevedea achitarea fostului premier.

ORA 14:30

Procurori au cerut audiera unui martor

Procurorul DNA a cerut, în dosarul "Mătuşa Tamara", audierea în premieră a unui martor care poate oferi detalii despre cei 400.000 de dolari depuşi în contul Danei Năstase, solicitarea fiind însă respinsă de instanţă, că de altfel toate probele invocate de acuzare şi apărare.

Procurorul a mai spus că martorul Emil Grigore poate oferi lămuriri suplimentare în legătură cu suma de 400.000 de dolari depusă în contul Danei Năstase, precum şi despre existenţa unor bunuri de valoare dintr-un contract de vânzare-cumpărare.

Instanţa Supremă a respins toate solicitările, astfel că judecarea cazului continuă.

ORA 12:30

Instanţa a finalizat audierea lui Adrian Năstase şi a început audierea lui Ioan Melinescu, fostul şef de la OSPI (Oficiul pentru Spălarea Banilor).

Năstase a respins toate acuzaţiile din dosarul Mătuşa Tamara. "Rechizitoriile dosarelor DNA se bazează pe sondaje de opinie din perioada 1999-2000. Acuzaţia din acest dosar se bazează pe o întâlnire care nu a avut loc. Audierea martorilor s-a făcut sub presiune. Au fost două probleme: una a fost modul de adoptare a Hotărârii de Guvern prin care a fost numit Ioan Melinescu la OSPI; o a doua problemă a fost aceea a depunerii banilor la bancă. Această operaţiune a fost corectă. Am menţionat această sumă de bani în declaraţia de avere din 2000. Nu aveam niciun motiv să ascund acest aspect", a declarat luni fostul premier.

ORA 12:00

Adrian Năstase: Nu există suport probator pentru acuzaţiile din dosarul "Mătuşa Tamara"

Adrian Năstase a declarat luni, în fata magistraţilor instanţei supreme, că nu există suport probator pentru nicio acuzaţie din dosarul "Mătuşa Tamara", în care fostul premier a fost achitat, şi că denunţătorul a avut "o revelaţie" să îl denunţe.

"Acuzarea şi acuzaţiile se bazează pe o întâlnire ce nu a avut loc şi pe o înţelegere ce nu a existat; pe un denunţ al unei persoane aflate în executarea unei pedepse, care a şi fost eliberată după formularea denunţului făcut la peste cinci ani, când Genică Boerica a avut revelaţia acelei înţelegeri cu procurorii", a afirmat Năstase, cu referire la denunţătorul din acest dosar.

Fostul premier le-a mai spus judecătorilor ca dosarele sale se bazează "pe sondajele de opinie de la nivelul anilor 1999-2000", sugerând că acestea ar fi politice.

Adrian Năstase a fost adus, luni dimineaţa, de la Penitenciarul Jilava la instanţă supremă, unde judecătorii iau discuţie o contestaţie formulată de procurorii DNA în dosarul "Mătuşa Tamara".

Năstase a intrat în sediul ICCJ însoţit de poliţişti, fără cătuşe şi cu o mapă albastră în mână.

La intrarea în sala de judecată, asistenta a început să aplaude. În sală se afla şi cei doi fii ai fostului premier, Andrei şi Minhea.

ORA 9:30

"Noi vom solicita şi instanţă va acorda un nou termen, deşi am insistat în tot cursul acestei veri depunând în fiecare săptămână o cerere prin care am solicitat urgentarea acestei motivări, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Ne putem da seama că este o hotărâre greu de motivat, legea prevede un termen de 20 de zile, timp în care această motivaţie trebuie dată, şi acest termen a trecut de mult. Probabil că vom obţine un termen astăzi (luni, n.r.) ", a declarat Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit pentru luni termene de judecată în cazul contestaţiilor făcute în dosarele Mătuşa Tamara şi Trofeul Calităţii ale fostului premier.

În primul dosar, cel denumit "Mătuşa Tamara", procurorii anticorupţie au făcut recurs împotriva deciziei unui complet de trei judecători al aceleiaşi instante care a dispus achitarea lui Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi, deferiţi justiţiei pentru fapte de corupţie.

În dosarul Trofeul Calităţii, în care Năstase a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecători de la instanţă supremă, fostul premier a introdus o contestaţie în anulare ce vizează mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanţele anterioare care au judecat acest caz.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro