Joi, 28 martie 2024 - 4:46:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Amendează-i pe politicieni cu ajutorul...votului alb!


18 mai 2012

vot-albVotul alb sau votul de protest reprezintă, în orice sistem democratic, dreptul cetăţenilor de a-şi manifesta nemulţumirea sau nehotărârea în cadrul proceselor electorale cum sunt alegerile sau referendumurile.


Acest tip de vot este consecinţă directă a eşecului sistemului politic de a recâştiga încrederea electoratului şi exprima dezamăgirea şi nehotărârea cetăţenilor chemaţi la vot. Votul alb are, însă, o calitate singulară. Le permite cetăţenilor să îşi exercite dreptul la vot şi să participe la procesul central al oricărei democraţii: alegerile, momentul cheie în care alegătorii îşi desemnează aleşii.
Supranumit şi “absenteism civic” de organizaţiile din Franţa, unde Adunarea Generală a aprobat, în 2003, proiectul de lege 1459 (2002-2003) pentru recunoaşterea votului alb, acest tip de vot constituie un instrument esenţial pentru îmbunătăţirea platformelor politice şi a programelor de guvernare.


Puţin cunoscut în România, votul alb reprezintă un subiect important de dezbatere în democraţiile din întreaga lume şi o realitate pentru ţări dezvoltate că Franţa, Belgia şi Suedia.
La nivel european exista o serie impresionantă de grupuri şi organizaţii care militează cu succes pentru introducerea votului alb ca vot valid în scrutinele electorale.


Un astfel de exemplu este “Citoyens européens pour le vote blanc” (www.cevb.org) din care fac parte tari ca Danemarca, Spania, Bulgăria, Irlanda, Marea Britanie unde există proiecte legislative şi mişcări cetăţeneşti importante pe această temă. Mai multe informaţii pot fi accesate şi de pe următoarele adrese: www.vote-blanc.org, www.ProtestVoteParty.org.
Votul alb constituie şi un mijloc dinamic şi modern de a creşte nivelul de participare civică şi de reducere a fenomenului de alienare în rândul segmentului de vârsta 18-25 ani, caracterizat de cele mai multe ori prin absenteism, nehotărâre, dezinteres.


Ca să votezi alb, este suficient să laşi buletinul de vot neştampilat. Voturile albe nu sunt însă, considerate voturi valide şi prin urmare nu contează în procesul de distribuire a mandatelor.

Toate voturile albe vor fi numărate şi anunţate separat de către birourile electorale. Când se anunţă rezultatele alegerilor, vor fi comunicate voturile valabil exprimate, voturile nule, dar şi cele albe.


Asociaţia Pro Democraţia nu încurajează şi nu promovează votul alb decât în măsura în care stimulează participarea cetăţenilor la vot şi contribuie la reducerea absenteismului la urne.


Echipa stiriactuale.ro doreşte să sensibilizeze populaţia nemulţumită de actualii politicieni cu ajutorul acestui tip de vot. Îi rugăm pe toţi cei care nu mai cred în clasa politică românească să meargă la secţiile de votare şi să recurgă la votul alb. Cu ajutorul acestuia putem schimba legea electorală.


Dacă vor exista "voturi albe" 50%+1 din voturile valabil exprimate, scrutinul se reia. Şi dacă refaci scrutinul de două trei ori, credem că partidele politice vor fi mai atente î selectarea candidaţilor şi în promisiunile oferite alegătorilor.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro