Vineri, 29 martie 2024 - 5:01:24
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Asta e culmea: În loc să scadă, numărul aleşilor creşte cu 20%


17 septembrie 2012

parlament1Un fost vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente susţine că legea atribuie formaţiunii care obţine vot majoritar - respectiv peste 50% din sufragii - un număr dublu de aleşi în colegiile adjudecate.


Preşedintele PSD, Victor Ponta, susţine că USL va câştiga aproximativ 60% din mandatele din viitorul Parlament. Pentru moment, sondajele îi dau dreptate

Numărul parlamentarilor prevăzuţi de normă de reprezentare ar putea creşte cu peste o sută, conform prevederilor actualei legi pentru alegerea parlamentarilor (Legea nr. 35/2008) şi în condiţiile în care o formaţiune politică va deţine peste 50% din voturi, a declarat ieri, pentru Agerpres, prof. Univ. Dr. Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). În prezent, în Parlamentul României sunt 137 de senatori şi 314 deputaţi, plus cei 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiara. Total: 469 de parlamentari.

"Calcule estimative şi simulările efectuate de echipa mea de cadre didactice atestă faptul că este posibil ca numărul parlamentarilor în noua legislatura să ajungă la peste 550 (cu 20% în plus faţă de actual efectiv de 469 de mandate, n.r.). Reamintesc că, deja în 2008, într-un colegiu uninominal din judeţul Arad au fost aleşi doi deputaţi, dar atunci partidul care înregistra cel mai mare număr de voturi atingea doar 36% dintre opţiunile electoratului", a mai spus Alexandru Radu.

Exemplificând cu un posibil caz concret, fostul vicepreşedinte al AEP s-a referit la circumscripţia electorală Vaslui, unde a efectuat o simulare a votului. "Estimând că în această zonă electorală, pentru care sunt alocate, în prezent, şapte mandate de deputat, conform normei de reprezentare, scorurile vor fi: USL - 63%, PDL - 23% şi PPDD-7%, repartizarea proporţională a locurilor va atribui patru mandate USL, două mandate PDL şi un mandat PPDD. Totuşi, USL va câştiga, prin vot majoritar toate cele şapte colegii, astfel că va primi în plus trei mandate (4 plus 3 egal 7), conform prevederilor legii electorale, iar numărul total de deputaţi va ajunge, astfel, la zece, înregistrând o creştere cu 43%. Totodată, în cele trei colegii câştigate în plus de USL, vor fi câte doi deputaţi", a explicat prof. Univ. Dr. Alexandru Radu, fost vicepreşedinte al AEP.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro