Vineri, 29 martie 2024 - 10:46:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu s-a apărat astăzi la CCR. Curtea decide interimatul


9 iulie 2012

basescuCurtea Constitutionala decide, astazi, dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru constatarea interimatului funcţiei de preşedinte al României. Pe rolul Curţii este şi sesizarea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, care susţine că Parlamentul nu a respectat procedura legală. În plus, judecătorii se pronunţă şi cu privire la modificările aduse legii referendumului şi de organizare a Curţii Constituţionale.

Curtea Constituţională a României discută, la această oră, împrejurările care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României ca urmare a suspendării lui Traian Băsescu.

În jurul orei 14:00, Traian Băsescu s-a prezentat la CCR, unde şi-a expus punctul de vedere cu privire la interimatul funcţiei. După mai bine de jumătate de oră, Băsescu a părăsit Curtea, îndreptându-se spre Palatul Cotroceni.

Băsescu, la CCR: E bine ca judecătorii să primească mesajul direct de la mine

"Cred că este bine ca la Curtea Constituţională să existe şi viziunea preşedintelui asupra a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută legat de decapitarea primilor doi oameni în stat, plus Avocatul Poporului", a precizat Traian Băsescu la venirea la Curtea Constituţională.

El a menţionat că a ţinut să vină personal, şi să nu fie reprezentat de un consilier prezindenţial, întrucât dorea să fie exprimat punctul de vedere personal al preşedintelui.

Potrivit art. 146 lit. g din Constituţie, scrie AGERPRES, Curtea constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului.

Conform articolului 44, alin. 2 din Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, vacanţa funcţiei de preşedinte al României se constată la cererea preşedintelui uneia dintre Camerele Parlamentului sau a preşedintelui interimar care exercită atribuţiile preşedintelui României în perioada cât acesta este suspendat din funcţie.

Art. 44 alin 3 precizează că, în cazul în care preşedintele României a fost suspendat din funcţie, cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul se face de preşedintele care a condus lucrările şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza hotărârii adoptate în şedinţa comună.

De asemenea, potrivit art. 45 din lege, cererea pentru constatarea existenţei împrejurărilor care justifică interimatul funcţiei de preşedinte al României va fi însoţită de dovezile necesare, iar constatarea acestor împrejurări se face de Curtea Constituţională, cu votul majorităţii judecătorilor.

Parlamentul l-a suspendat din funcţie, vineri, pe preşedintele Traian Băsescu, cu 256 de voturi "pentru" şi 114 "împotrivă". Două voturi au fost anulate, din cele 373 exprimate de parlamentari.

În aceste condiţii, preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, preia interimatul funcţiei de preşedinte al României.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro