Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:40:52
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ponta ar coabita cu Traian Băsescu, sau nu...


25 august 2012

pontaPremierul spune DA când vorbeşte cu presa străină, apoi spune NU când este în faţa celor de la Antena3.

Premierul transmite semnale complet contradictorii atunci când este întrebat cum va coabita cu Traian Băsescu. Când se adresează unor parteneri externi, Victor Ponta declară că va conlucra cu preşedintele ales. La Antena 3, sub presiunea moderatorului, preşedintele PSD da înapoi şi se jura că nu vrea să convieţuiască, politic, decât cu Antonescu.

Discuţia despre coabitare vine pe fondul cerinţelor externe că scandalul să înceteze, în timp ce lideri liberali vorbesc deja despre o nouă suspendare. Crin Antonescu a anunţat că nu-l mai considera preşedinte pe Băsescu şi a trecut la un limbaj agresiv faţă de partenerii europeni şi americani care cer respectarea deciziei Curţii Constituţionale.

Discursul mobilizator a lui Mihai Gâdea

Miercuri seara, invitat la Antena 3, după o perioadă de exil şi după ce mai mulţi angajaţi ai trustului Intact l-au acuzat de împac i u i torism, Victor Ponta a fost nevoit să asculte un scurt discurs al moderatorului Mihai Gâdea, care-i explica de ce nu trebuie să colaboreze cu Băsescu.

"Cum veţi coabita cu cineva care ameninţa cu puşcăria primarii, chestorii, generalii, ameninţa cu puşcăria pe oricine are o acţiune democratică cum ar fi aceea de suspendare, pentru că v-a ameninţat pe dvs, l-a ameninţat pe Crin Antonescu, cum veţi coabita cu cineva care jigneşte în permanenţă că e vorba de primul-ministru, că e vorba de jurnalişti, că e vorba de oameni care votează? În permanenţă găseşte ceva să spună. Cum veţi coabita cu cineva care a investit 2 milioane în vilă în care stă domnia sa, încă un milion în vila Dante şi o pregătea să-şi facă...? Cum veţi coabita cu acest om?", a perorat Gâdea.

În faţa acestui discurs, Ponta a cedat rapid şi a spus şi o minciună, negând faptul că în The Guardian i-ar fi pomenit numele lui Băsescu. "Domnule Gâdea, faimoasa frază din The Guardian a fost tot un fel de manipulare internă, pentru că eu acolo am fost întrebat dacă că prim-ministru pot să coabitez cu preşedintele. Şi am spus, şi aveţi citatul exact: sunt gata să coabitez cu un preşedinte - nu am spus cu domnul Băsescu, eu, recunosc, îmi doream cu domnul Antonescu şi în continuare îmi doresc cu domnul Antonescu ca preşedinte să lucrez - cu un preşedinte care îşi respectă atribuţiile constituţionale", a răspuns premierul.

Ori, în The Guardian, el afirmase că "dacă domnul Băsescu se limitează la puterile sale constituţionale, totul va fi bine şi perfect".

Băsescu spune că vrea

Într-un interviu pe care l-a dat pentru Vocea Rusiei, la mijlocul lui august, Traian Băsescu a declarat că doreşte să lucreze împreună cu guvernul USL "Trebuie să vă spun că eu am mai fost suspendat o dată de aceleaşi partide: socialiştii cu liberalii, în anul 2007. Atunci poate că era prea devreme să învăţăm mecanismul coabitării. Acum însă este nepermis să nu-l utilizăm. Până la urmă chiar forma constituţionala pe care o avem, cu preşedintele având un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput că preşedintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce generează obligaţia că statul român şi politicienii din România să înveţe să gestioneze interesele ţării şi în condiţii de coabitare. Eu cred că asta va trebui să se întâmple: coabitarea între un preşedinte de o culoare politică sau provenit dintr-un partid de centru- dreapta cu majoritate parlamentară şi implicit guvernamentală de centrustanga", spunea Băsescu.

Aripa dură a USL

"Nu putem să punem problema coabitării pentru că nu e vorba de coabitare cu Băsescu, ci a acestor 7,5 milioane de romani şi aceşti oameni nu mai vor să coaboreze cu Băsescu. Băsescu poate să coabiteze cu Parchetul, cu Curtea Constituţională, cu serviciile de informaţii, cu instante internaţionale", a anunţat, marţi, Crin Antonescu. Liderul liberal a refuzat să comenteze afirmaţiile pacifiste ale lui Ponta, din The Guardian, dar nemulţumirea sa a fost evidentă. Colegul său de partid, Relu Fenechiu, a spus deja că USL ar putea relua procedurile de suspendare.

În USL se manifestă două curente: unul care invocă, cu mari rezerve, perspectiva coabitării şi altul care o respinge necondiţionat

La mijlocul lunii august, la Bucureşti a sosit un emisar al guvernului SUA, Philip Gordon, şeful biroului pentru afaceri europene şi euroasiatice. La întâlnirea pe care a avuto cu ziariştii, Gordon a spus că i-a cerut lui Băsescu, dar şi celorlalţi actori politici cu care s-a întâlnit, să coabiteze.

"L-am rugat şi pe el, aşa cum am rugat pe toată lumea, să respecte legea şi să extindă posibilă cooperare pragmatică cu guvernul. Nimeni nu se aşteaptă ca rivalii politici să fie prieteni şi să formeze alianţe şi să facă, fericiţi, afaceri împreună, dar aşteptam de la ei să lucreze împreună în interiorul structurilor constituţionale şi să lucreze împreună în interesul cetăţenilor şi al parteneriatului nostru", a declarat Gordon.

Diplomatul american a afirmat că există o serie de proiecte - precum refacerea economiei, securitatea energetică său scutul antiracheta - care nu ar trebui să fie "partizane". El a declarat că l-a încurajat pe Băsescu că, în cazul în care revine, să procedeze ca în SUA, unde liderii executivului şi cei ai legislativului nu sunt uneori cei mai buni prieteni, dar conlucrează în cadrul structurilor constituţionale.

Afirmaţiile sale au trecut neobservate, pe fondul discuţiilor despre validarea refrendumului.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro