Vineri, 19 aprilie 2024 - 1:58:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Validarea referendumului, amânată până pe 12 septembrie


3 august 2012

ccrCCR a amânat pentru 12 septembrie decizia, cerând până atunci verificarea tuturor listelor electorale. Până atunci, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar şi Traian Băsescu preşedinte suspendat.


Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, joi, că referendumul a trecut, campania electorală s-a încheiat, România are instituţii legitime, iar instituţiile financiare, politice, de altă natură, internaţionale au în România interlocutori oficiali, calificaţi şi pe deplin legitimi.

"Toate instituţiile financiare, politice, de altă natură, internaţionale au în România pentru toată această perioadă interlocutori oficiali, pe deplin calificaţi şi pe deplin legitimi", a susţinut Antonescu.

Preşedintele interimar a mai declarat că amânarea deciziei CC până în 12 septembrie nu înseamnă nici că va continua o campanie electorală care s-a încheiat înaintea referendumului şi "nu înseamnă în niciun caz că România traversează până atunci o perioadă de instabilitate".

"În România există un Guvern pe deplin legitim şi care lucrează cu toate instituţiile sale, există un Parlament pe deplin legitim, în România există instituţia prezidenţială chiar sub titlul de interimat care va funcţiona şi ea. (...) Cred că din punctul de vedere al bătăliei politice, referendumul a trecut", a susţinut Crin Antonescu.

Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului că până la 31 august să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.

În acelaşi timp, Curtea Constitutionla a respins, cu unanimitate de voturi, că neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui României.


PDL cere demisia întregului Guvern. Blaga: Azi am intrat în etapa a doua a loviturii de stat

PDL considera că se impune demisia de onoare a întregului Guvern, a declarat, joi, preşedintele partidului, Vasile Blaga, care a susţinut că astăzi s-a intrat "în etapa a doua a loviturii de stat organizate de USL".

Blaga şi-a început declaraţia precizând că "PDL nu a contestat niciodată soluţiile Curţii Constituţionale".

Preşedintele PDL a adăugat că modul în care USL a contestat referendumul la CC prelungeşte criza cu 40 de zile.

"Decizia nu e imputabila CC, ci Guvernului USL care îşi bate joc de romani, de regulile statului român, de statul de drept. Se impune demisia de onoare a întregului Guvern, dacă mai are onoare", a susţinut Vasile Blaga.

El a mai susţinut că astăzi s-a intrat "în etapa a doua a loviturii de stat organizate de USL, prin mistificarea datelor privind numărul cetăţenilor cu drept de vot".


Victor Ponta despre anunţul CCR: Este o decizie corectă

Premierul Victor Ponta considera, printr-un comunicat de presă, că decizia Curţii Constituţionale este una corectă. "Considerăm că este o decizie corectă, şi anunţăm intenţia Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectăm şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă romanii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului", se arăta într-un comunicat al Guvernului transmis la scurt timp după anunţul CCR.

În comunicat se mai arată că Executivul se va reuni, în cursul zilei de mâine, pentru a lua măsurile necesare în vederea punerii în aplicare a solicitărilor venite din partea Curţii Constituţionale. Vor avea loc chiar mâine, la ora 12, la Guvern, discuţii cu toate instituţiile responsabile în actualizarea listelor electorale, şi va fi realizat acest proces în deplină transparentă şi legalitate.

"Respectăm opţiunile tuturor romanilor şi asigurăm partenerii noştri externi, ca şi până acum, că în România statul de drept şi independentă instituţiilor democratice nu sunt afectate de disputele cu caracter politic. De altfel, Guvernul României se va abţine, în perioada următoare, de la orice formă de comentariu politic referitor la acesta decizie, pentru a nu interfera în niciun fel în decizia care trebuie să fie luată, în septembrie, de către Curtea Constituţională", mai spune Victor Ponta.

Potrivit acestuia, activitatea Guvernului "va continua neperturbata de efectele acestei decizii. Ne concentrăm în această perioadă asupra discuţiilor cu reprezentanţii delegaţiei FMI aflate la Bucureşti şi în special asupra discutării celui mai bun mod de a implementa propunerile noastre privind plata TVA la încasare pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro (o măsură extrem de aşteptată de mediul economic şi care va aduce un sprijin pentru 92% dintre companiile din România) şi eliminarea CAŞ pentru firmele care angajează şomeri sub 25 sau peste 55 de ani, timp de un an, cu condiţia menţinerii slujbelor pentru încă un an (o măsură vitală îndeosebi pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor) ".

Ponta cere tuturor părţilor politice implicate în actualul conflict politic generat de procedura de suspendare a Preşedintelui României - indiferent că este virba de preşedintele suspendat, de Parlamentul României sau de partidele politice din România - să se abţină de la orice formă de presiune publică sau directă la adresa Curţii Constituţionale.


Sova: Considerăm hotărârea CC corectă, normală, firească, trebuie respectată

Senatorul SD Dan Sova a declarat, joi, că hotărârea CC de a amâna luare unei decizii privind referendumul până pe 12 septembrie este "corectă, normală, firească" şi trebuie respectată, el salutând "realismul" şi "profesionalismul" judecătorilor CC.

Sova a spus că decizia CC este "corectă, normală, firească".

El a spus că această decizie trebuie respectată.

Sova a spus că salută "realismul" şi "profesionalismul" judecătorilor CC, care au vrut să ia o decizie pe informaţii reale.

Curtea Constituţională a anunţat oficial că a amânat până în 12 septembrie decizia privind referendumul, menţionând că a primit date "contradictorii" privind listele electorale permanente şi că a cerut Guvernului că până la 31 august să să transmită listele în baza cărora s-a organizat referendumul.


COMUNICATUL DE PRESĂ Integral al CCR:

În ziua de 2 august 2012, Plenul Curţii Constituţionale, investit în temeiul art.146 lit. i) din Constituţia României şi al art.46 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit pentru a soluţiona, în exercitarea atribuţiilor privitoare la organizarea şi desfăşurarea referendumului şi la confirmarea rezultatelor acestuia, următoarele:

I. Verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului.

II. Sesizările cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului, cu sediul în Bucureşti.

I. În ceea ce priveşte prima cauză, în urma deliberărilor, Curtea Constituţională a decis amânarea pronunţării unei hotărâri cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, şi pentru confirmarea rezultatelor referendumului, pentru dată de 12 septembrie 2012.

Având în vedere datele contradictorii care au fost transmise Curţii Constituţionale în legătură cu numărul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de către autorităţile publice implicate, Curtea Constituţională a solicitat Guvernului României că, până la data de 31 august 2012, să transmită listele electorale permanente actualizate în baza cărora s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie 2012. (Adresele prin care Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Autoritatea Electorală Permanenta au transmis datele solicitate de Curtea Constituţională sunt anexate prezentului comunicat de presă)

II. Cu privire la celelalte sesizări, în urma deliberărilor, Curtea a respins, cu unanimitate de voturi, că neîntemeiate, contestaţiile referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, contestaţii formulate de Liga Internaţională a Românilor, cu sediul în Bucureşti, de Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, de Preşedintele Camerei Deputaţilor şi Preşedintele interimar al Senatului, de Gheorghe Hogea şi de Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul în Bucureşti.
Hotărârea este definitivă şi general obligatorie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul hotărârii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro